Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine

  • aykuth • 25 Mayıs 2004 09:13 • #538101
    Sanırım satır aralarında söylemiştim diğer ilmekte bir ara onu temize çekeceğimi. Bİraz daha okunabilir ve derli toplu olmasını umuyorum. Forum sadece basçılara ait olmadığından tek bir ilmeğe tüm yazıları sıkıştırmak zorunda olduğum için özür şimdiden. Çok kolay olmasa da braz kolaylaşacak sanırım okumak.

    Bir de buradan yola çıkarak petevenegondi'nin açtığı bir mail grubumuz var. henüz çok aktif değilse de eninde sonunda olacak.

    petevenegondi şöyle demiş bu konuda

    bu ve bunun gibi konuları konuşup üzerinde kafa yorabileceğimiz daha hızlı ve rahat bir ortamda mailleşmek isteyenler aşağıdaki mail adresine boş bir mail atabilirler. ve gelen maili reply ederek mail grubuna dahil olabilirler.Hayırlı uğurlu olsun.. bass_ilmek mail grubu:

    [email protected]




    Önce ilmeğimize şimdiye kadar katılan basçılar ve yazdıkları ile başlayayım. Sonrası gelir zaten. (eski ilmekten kopyalayacağım yazıları) yeni yazılara fırsatım oldukça buraya yazmaya çalışacağım.


    Katılanlar

    machine gewehr [378 kez okundu]
    30 Mart 2004 Salı / 22:20


    Tam istediğim gibi bi konu açılmış.Saatlerce bas üzerine sohbet edebilirim.Ben yeni bas gitar aldım.
    Senelerdir bas tutkum vardı zaten ama en büyük etken
    METALLICA'nın mükkemmel bas gitaristi Cliff BURTON'dır.Hayatımda duyduğum en müthiş bası çalar.
    Hiçbir elektro gitar solosu onun bas solosunun yaptığı etkiyi yapmadı bende.Gördüğüm en müthiş gitaristtir,çok severim;eğer ölmeseydi METALLICA çok farklı ve çok daha büyük bir grup olurdu bence.Bi de Steve HARRIS vardır benim için.Bu iki gitaristin çok etkisi olmuştur bende.


    aykuth [341 kez okundu]
    5 Nisan 2004 Pazartesi / 16:27


    Durun kendimi tanıtayım.

    Her şeyden önce bası kendi kendine öğrenmeye çalışan (bence) biraz daha şanssız basçılar grubuna dahil olduğumu belirterek başlayayım.

    Müzik serüvenine kiminize komik gelebilecek dönemimin en popüler iki grubuyla başlaıdğımı en baştan söyleyeyim böylece az sonra oto sansüre uğramazlar. Orta 1 sularında guns'n roses ve metallica girdi hayatıma (sene 1993 olsa gerek). Aslında bir birlerini çok örtmeyen iki grup olsalarda metallica yeni başlayanın yeni yetmenin en sertleri de dinlerimine karşılık gelirken, guns rock dinleyen, yapan tarafımın yakın duracağı yörüngelerden birine oturuyordu. Çoğu insan gibi ben de yeni yetmeydim (aslında hala öyleyim sanırım) ve bu müzikler bunca popüler ve onca güzelken beni çokca etkilediler.

    Orta 1'de bir resmimiz vardır hala beraber çalıştığım davulcumuzla ben hayali bir davulu o hayali bir gitarı çalarken. Dönüp geldiğimiz yer komik elbet.

    Orta ikinin sonunda evden koparabildiğim parayla ikinci el bir klasik gitar alarak sonradan yarıda bırakacağım gitarcılık serüvenime atıldım. Okulumuzdaki klasik gitar dersleriyle hala çokca vaktimi keyifle verdiğim klasik gitar illetine tutuldum. Bir taraftan bir grupta çalabilecek kadar gitar çalmayı öğrenmeye çalışıyordum. Ne yazık ki sadece 5 saat özel ders alabildim. (hala kokusunu hatırlayabildiğim bir evde, gözlerim doldu şimdi aynaya gidip beyazlarımı saymalıyım hemen :P)

    Herneyse arayı kısaca geçip lise 1'de gitarist fazlası kontenjanından bas gitara geçtiğimi söyleyeyim. Sonrası konserler ve bas öğrenmekle geçen 9 sene. 95'te kurduğumuz o grup hala devam etmekte (vokalistimiz kaçtı yalnız geçenlerde). Bİrkaç kere daha söylediğim gibi hala bas gitar ve klasik gitar öğrenmekle uğraşıyorum. Şu an itibarıyle üç grupta çalıyorum. kısa bar tecrübelerim oldu ama daha çok konserlerde ortaya çıktık. Yine de bundan sonraki senelerde ankarada sahne almak için elimden geleni yapacağımı söyleyebilirim.

    Bir Japon Fender P, İki no name bas gitar müsvettem. bir eko (italya yapımı olduğunu sanıyorum) perdesizim var.
    (müsvetteler para etmeyecek ve çalınmayacak durumda) Bir de klasik gitarım.

    Elektronik ekipmanım hepsinde ciddi sorunlar bulunan iki 15 watt, bir kafası tümüyle bozuk 100 watt anfi. Dod-fx-17 wah volume pedal, sansamp bass driver DI.

    Şu an için içinde bulunduğum gruplardan biri (9 senelik http://id50.garaj.org adresinde bilgiler bulabilirsiniz) thrashten alternatife, diğeri oldies, folk, blues tarzında müzik yapmaya çalışıyor.

    bilgim gevezeliğimin yanında oldukça küçük kalsa da paylaşmaktan, yanılmaktan ve düzeltilmekten çekinmem. Ki bunu daha önce de söyledim.

    donizzetti [336 kez okundu]
    6 Nisan 2004 Salı / 10:01


    Merhaba,
    35'inden sonra "aman tanrım, hayat gelip geçiyor ve benim hiçbir hobim yok" düşüncesiyle bas gitara başladım. Her ne kadar ilk gitarı almamın üzerinden 1 yıl geçmiş olsa da, ciddi anlamda sadece son 2-3 aydır ders almaktayım. Acaba becerebilir miyim, babında en ucuzundan bir Cort Action4 ile başlamıştım. Ders almaya başlayınca, biraz da motivasyonumu arttırmak için, yurtdışından bir Musicman Sterling getirttim, nefis bir alet.
    Ne dinlediğime gelince, ne bulursam dinlemeye çalışıyorum. Tabi bunda birlikte çalıştığımız öğretmenimin de katkısı büyük. Fakat kanımca bas gitar işte böyle çalınır dedirtecek ustalar (bazıları); Jaco Pastorius, Marcus Miller, Victor Wooten, Nathan East. Bir de bu aralar çeşitli kontra bas yorumları dinlemeye çalışıyorum.
    Umarım yazışmalar devam eder.
    Hoşçakalın

    donizzetti [246 kez okundu]
    19 Nisan 2004 Pazartesi / 16:58


    Ders almaya başlayalı yaklaşık 2-3 ay oldu. Bu süre içerisinde öncelikle değişik sağ ve sol el alıştırmaları üzerinde çalıştık. Özellikle oldukça zayıf olan sol elimin 4 numaralı (serçe) parmağını geliştirmeye çabaladım (hala da uğraşıyorum). Bunun yanında hocamın değişik metod ve workshoplardan derlediği partisyonlar üzerinden muhtelif "groove"lara bakıyoruz (shuffle, walking, funk vs), son olarak jaco tarzı üzerinde çalışıyoruz. Tabi bunlara bakarken, hammer on, slide gibi değişik teknikleri de karşımıza çıktıkça öğreniyorum, ancak daha slap'e girmedik. Henüz teori ağırlıklı çalışma yapmadık (gamlar, modlar vs).
    Derslerden daha önemli olan, onları tekrar etmek. Ne kadar vakit ayırabilirsem o kadar hızlı ilerliyorum. Ancak çalışan birisi olarak bu her zaman kolay olmuyor



    chutluck [332 kez okundu]
    6 Nisan 2004 Salı / 22:57


    Güzel bir şey düşünmüşsün aykuth fakat "bas ile ilgilenenler" = "bas terimlerini ya da gitar terimlerini bilenler" değil bence. Ben bilmiyorum. En azından bunlardan başlamak isterim. Yazdıkların bana başka bir dil gibi geldi desem yeridir. Nasıl bir çözüm önerebilirsin? Bir adres? Ya da kendi bilgin? Ya da...?

    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine
    FeelTheBass [170 kez okundu]
    26 Nisan 2004 Pazartesi / 13:48
    Selamlar herkese. Ben dinçer. 10 senedir çalıyorum bass. Hem iş hem müzik idare etmeye çalşıroum. biraz zor oluyo ama kendini gerşekleştirmek fiili benim için sade sahnede geçerli. herneyse :)........

    benim 1970 precis..n bass fenderim var. yanlız diğer turlerine göre oldukça farklı. birde ustune jazz bass manyetiği konmus benden önceki sahibi tarafından. bi kaç sound problemim olsada bazı uyduruk ses sistemlerinde bile flat ayarlar ile bile iyi sonuc alıyorum. yanlız bariz bir şekilde alet bana "oğlum compressor al ne bu böyle overkillin basscısın soundu gibi" diyor. ama precis..n bassın özelliği bu tabi.

    çok hoşuma giden bir yönu varki şu: normal slap tutuşu yapmadan slap tonlar alabilmek. tele hafif yuklenince resmen slap atıyormuşum gibi geliyor. benim gibi slap fakiri bir adam için buyuk avantaj. ayrıca bombeli kalvye gerçekten ayrı bir tat katıyo olaya.

    şimdilik bu kadar ama daha sonra benim kendi çalma tekniklerim hakkında bahsederim. malum iş yerinden anca bu kladar. basscılık ayrıcalıktık yanlız. grup içiersinde klark kent kılıgında supoerman gibisindir.

    görüşürüz



    kayıtçı [122 kez okundu]
    1 Mayıs 2004 Cumartesi / 18:46



    ben de yeniöğrenmeye başladım fakat mecburiyetten yanibana mecbur oldukları için ben ne yaparsam ona mecburlar. Ama ben öğrenmek istiyorum. yeni başlayan birisi için nasıl ne tavsiye edersin. belirteyim de 4 yıl batı müziği eğitimi aldım. nota armoni bilgim vardır. ayrıca amatör olarakta ud çalıtorum(3 yıldır.)


    ratamahatta [123 kez okundu]
    2 Mayıs 2004 Pazar / 01:12


    şimdi türkiyede basçı sıkıntısı olduğundan altın degerinde insanlarız.
    elimizi sallasak ellisi şeklinde iğrenç bir esprik de yazabiliriz.

    bu yüzden bu işe yeni başlayan basçılar bile acayip degerli mesela ben 3 yıldır çalıyorum tab olayına çok uzağım( bununla gurur duyduğumu zannetmeyin aksine utanıyorum finaller bitsin ders alacam-3 yıl) bu yüzden ne zaman böyle müziğe hevesli müzik grubu olayına girmek isteyen varsa bas çalmasını tavsiy ederim tabi klasik gitardan sonra he he he...

    bu arada gitar pro isteyen arkadaş mysongbook.com dan indirebilir...

    Cenk | E-posta [88 kez okundu]
    8 Mayıs 2004 Cumartesi / 01:07


    Ben 3 senedir bas gitar calan birisiyim bu yazın sonunda bir takım almayı dusunuyorum tavsiyeleriniz ne olur bununla ilgili efekt pedalı+Anfi+yeni bir gitar ve yurt dışından getirtsem ne kadar a patlar tahmini sizinlede paylaşmak istedim bu dusuncelerimi fikirlerinizi bekliyorum

    Not: Her turlu yardımım için (elimden geldiğince) Bilgilerim:
    Msn: [email protected]
    Mail: [email protected]


    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine
    baranthalas [83 kez okundu]
    8 Mayıs 2004 Cumartesi / 20:35
    ciddi olarak 1 senedir bas çalıyorum (gerçi doğduğum günden beri gitar üstünde yaşıyorum ama ilk kez bir şarkıyı tam olarak 1 sene önce çaldım)En çok etkilendiğim isim Cliff Burton (aslında özendiğim başarısız bir biçimde taklit ettiğim) Ben bassın geri plandan groove veren değil ön planda bangır bangır duyulduğu,ana temanın bass üstüne kurulduğu tarz şarkılardan hoşlanıyorum..Çoğu şarkının sololarını bassta atıyorum ya da sololara benzer sololar yazıyorum..En sevdiğim basçılar; Cliff,Steve,Les Claypool,Jaco,Duff,Laura Love..Aria pro II marka bir basım var ve amfim yok :) boss marka distortion ve üzerinde "death metal tuner" yazan bir wah pedalım var..hiç ders almadım ama ders almak istiyorum..
    Çalmaktan en zevk aldığım parçalar:
    MetallicA - Cliff in solosu ve for whom the bell tolz u birlikte çalmak
    Iron Maiden - Dream of Mirrors
    Primus - Never saw a cow fliying under the sky
    MetallicA - Fade to black (soloları basta çalıyorum)
    Over Kill - Thanx for nothing
    Suicidal Ten.. - Hippy Killer
    MetallicA - Battery
    MetallicA - No Leaf Clover (gene sololarını basta atıyorum)
    bu kadar..



    Şİmdilik katılımcılarımız bu kadar. Forumu okuyup basla ilgilenen herkesin bir merhaba demeşi hoş olur diye düşünüyorum. (evet bu açık bir davettir, elbette katılmak zorunda değilsiniz)

    Şimdi daha önce yazdıklarımıza geçelim. ...
Bu konunun tüm mesajları