Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine

  • aykuth • 26 Mayıs 2004 12:58 • #538115
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine:

    Teller konusunda ayrıntılı bilgiler verecek donanımdan (ki bu para oluyor) yoksunum ne yazık ki. Yine de ufak bir bağlantı derlemesi ve yorum çevirisi düşünüyorum. [hala düşünüyorum :P]


    Yapı olarak iki tip telden bahsedebilirim [sanırım üçüncüsü de vardı half wound falan gibi bir şeydi ama affedin henüz onun hakkında bilgim yok şimdilik]

    1) Flatwound (Yassısarım)
    Yassı sarım, merkezdeki çekirdek üzerine yass bir şerit halindeki metalin sarılmasıyla elde edilen tel. (şu anda forumu takip eden kimsenin basında bu tellerden olduğunu sanmıyorum, belki şimdiye dek sessiz kalmış birilerinde vardır) Yuvarlak sarımların sesini parlak diye tanımlarsak bunların sesine biraz daha tok biraz daha dik basvari diyebiliriz. Yukarıdaki bas gitar tarihçesi denemesinde yazdım mı bilmiyorum ama bas gitarın ilk yıllarındaki tüm teller flatwound'du. Bu yüzden eskilerin bas tonunu yakalamak isteyenlerin kullanabileceği bir alternatif. perdesiz bas klavyesi dostu. (abanozdan bir klavyeniz yoksa elbet, abanoz oldukça sert ve dayanıklıdır)

    Bulmakta güçlük çekebilirsiniz, ama aradığınız 50-70 arası çalınan basların tonu ise denenebilirler. Genelde yuvarlak sarımlara göre az da olsa pahalı sayılabilirler. Çalımları kaydırmalar dışında yuvarlak sarımlardan az daha zor olabilir (esneklik azlığı). Ben şu anda precisionımda da buna geçebilir miyim diye düşünceler içindeyim.

    sesleri eskidikçe güzelleşir diye bir yorum vardır. Hatta james jamerson'ın bas tellerini neredeyse hiç değiştirmediği hakkında da bir efsane. Flatwound sesinden hoşlanıyorsanız ve sizi rahatsız etmeye başlamazlarsa çok uzun bir süre kullanabilirsiniz.


    2) Roundwound (yuvarlaksarım)

    Ellerim yorulmaya başladı ağır ağır. Kısa kesme ihtimalim yüksek. Daha parlak tonları, daha fazla orta ve tiz frekans gücü, üzerlerindeki sarımın yuvarlak bir telden oluşması, daha esnek olmalarıyla yassı sarımlardan ayrılırlar. (ve tabi bu ayrımların öznel olanları tartışmayaa açıktır)

    Bas çalmaya yeni başlıyorsanız, ilk tellerinizin çoğu yuvarlak sarım olacaktır. Yassı sarımlara göre bir dezavantajı ilk çalmaya başladığınızdaki yeni tel tonunu kısa bir süre sonra, taze telleden gelen güzelliği de en geç iki ay içinde (çok çalıyorsanız bu iki hafta da olabilir) yitirmeleridir. Normal insanın mali koşulları altında bu kadar sık tel değiştirmesi zor olduğundan bir süre eski de olsa kullanılabilirler. Ama yine de kayıt ve önemli performanslardan önce değiştirmek faydalı olabilir. Kişisel fikrim yuvarlak sarımların da yassı sarımlar gibi iyi bir karaktere sahip olduğu ve yassı sarımların yuvarlak sarımlarla karşılaştırılmasının pek adil olmadığı. Farklı yerler, gitarlar ve tonlar için çalışan iki tür. Es geçmeyin fırsatınız olduğunda erişebildiğiniz ve işe yaramaz olduğu konusunda güçlü duyumlarınız olmayan tüm telleri denemeye çalışın.




    Materyal olarak da bir ayrım yapmak istersek

    1)(sanırım steel core) Nickel Wound (nikel sarım)

    Daha yumuşak, esnek dokunuş, daha sıcak fakat biraz daha az parlak bir ses. çeliklere göre biraz daha işlenmiş bir ses.

    2)Steel Wound (çelik sarım)

    Daha sert, fakat oldukça parlak bir ses. nikellere göre biraz daha çiğ bir ses. Metal çalacağım bir grupta ilk tercihim olurlar sanırım. Nikellerden biraz daha fazla dayanırlar. Çok sıkışırsanız kaynatabilirsiniz de. (bu tel kaynatma olayına bir gün değineceğim elbet niye üstüme geliyorsunuz)


    3)Plastic Coated (Plastik kaplı, en ünlüsü elixirdir)

    çalmadım bilmem. Ama diğerlerine göre daha uzun süre dayandıklarını iddia ediyorlar. Seveni var. Özellikle kaplama dökülmeye başladığında ilginç görünüyorlarış. Bir de renkli tel istiyorsanız tek alternatif.



    Kendi deneyimlerim
    Şu an Daddariomarka slowounds takılı fenderimin üzerinde. Nickel wound olarak fena bir seçim sayılmayabilir ama kısa zamanda sesinde düşme (benim gibi az bas çalan biri için neredeyse bir buçuk ayı buldu) yaşanıyor. Zaten nikel sarımların biraz daha az iyi durumda kalındığı söylenmekte. Ama hem round wound istiyorsan hem de perdelerin daha az aşınması kaygın varsa (bu bilgi yanlış olabilir, ama nikelin çelikten saha yumuşak olduğu varsayımıyla söylüyorum) slowoundlar veya başka bir nikel sarım tel düşünülebilir. Sanırım [bu çok büyük bir sanırım] sesleri çelik sarımlardan biraz daha ılık (warm) ve daha az mekanik olabilir. Yeterince tel değiştirmedim henüz bu kesin bilgi değil. Bİr kez olsun bu telleri denemenizi öneririm.

    19 Mayıs itibarıyle üzerinde thomastik infield jazz yassı sarımlarla perdesiz basımı aldım. (harika bir doğum günü hediyesiydi kendime verdiğim, basımı bakıma verdim ve tellerini değiştirttim) (yassı sarımlar perdesiz basın klavyesini yuvarlak sarımlara göre çok daha az aşındırır) Teller cilalı ve slayd (aynı tel üzerindeki bir notadan diğerine parmağınızı kaldırmadan götürdüğünüz bir çalım tekniği. Bazen ilk nota belli değildir sadece hedef notaya doğru içinizden geldiği miktarda kayarsınız) yapmak gerçekten keyif. Tellerin tonlarını çok deneyemesem de duyabildiğim kadarıyla tonlarında da hiç bir eksikleri yok. Fiyatları ise biraz olsun tuzlu bu takıma 37 dolar verdim. Ama değdi.


    Gevezelik

    her şeyden önemlisi tel seçimi müthiş öznel bir konu. Bİr başkasına sadece denemesi için öneride bulunabiliyor insan. Sonuçta ne yazık ki alıp denemek lazım. Takımı 25 dolardan başlayan telleri alıp denemek kimin harcı bilmem tabi.

    (uzun zamandan beri ilk güncelleme, arkasını getirmeye çalışacağım)
Bu konunun tüm mesajları