-
compressor, limiter: ikisi aşağı yukarı aynı şey. zayıf seslerle kuvvetli sesler arasındaki farkı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yarar.
noise gate: sinyalin kuvveti belirli bir seviyenin altına inince sesi keser. bu seviye genelde dip gürültüsü seviyesine ayarlanır.
2. soru için pedal: ibanez tube screamer türünden birşey iş görür herhalde, biraz da volümü açmak gerekiyorsa anfinin effect loopuna bir volume pedalı... (pedal olarak bir diğer alternatif te hiç distorsiyon eklemeyen "clean boost" - böyle bir pedal bulamama olasılığın yüksek ama EQ pedalı takıp sinyal seviyesini sona kadar açabilirsin, ayni işi görür, ama malesef biraz da "hiss" gürültüsü ekler.))
3. soru: problemi tam anlayamadım. 2 sebebi olabilir, birincisi blocking distortion denen olay olabilir, yani anfinin drive kanalına fazla bass vermekten kaynaklanan bir boğulma. İkincisi kullandığın pedal akor basmaya uyan birşey değildir, anfinin distorsiyonunu kapatınca da oluyor mu? Dalgalanma sesini kaydedip mp3 olarak indirebileceğimiz biyerlere koyarsan daha kolay anlaşılır. (Tabi anfinin distorsiyonunu kapatmak anfinin distorsiyon yapmayacağı anlamına gelmiyor, emin olmak için sinyal seviyesini dikkatli ayarlamak lazım)
-
Cevapların için teşekkürler, amfimin efet loop'u yok ne yazık kı, bi şekilde çözmeye çalışırım bu konuyu.
3. soruyla ilgili olarak Blocking distortion olasılığı mantıklı geldi. Çünkü Marshall Jackhammer'da contour ayarını köklüyorum genelde, amfinin de drive kanalının bası oldukça yüksekte duruyor. Amfinin distortionunu kapatınca olmuyor, gayet temiz çıkıyor.
Amfiyi şimdilik sadece evde kullandığımdan zaten clean kanalda distortion yapabileceği kadar açamadım sesini...
Mp3 olarak kaydetmek için ekipman lazım, ama bi denerim.
Tekrar teşekkürler...
-
Cevapların için teşekkürler, amfimin efet loop'u yok ne yazık kı, bi şekilde çözmeye çalışırım bu konuyu.
3. soruyla ilgili olarak Blocking distortion olasılığı mantıklı geldi. Çünkü Marshall Jackhammer'da contour ayarını köklüyorum genelde, amfinin de drive kanalının bası oldukça yüksekte duruyor. Amfinin distortionunu kapatınca olmuyor, gayet temiz çıkıyor.
Amfiyi şimdilik sadece evde kullandığımdan zaten clean kanalda distortion yapabileceği kadar açamadım sesini...
Mp3 olarak kaydetmek için ekipman lazım, ama bi denerim.
Tekrar teşekkürler...
-
Blocking distorsiyon olmasın diye genelde distorsiyon öncesi bas kesilir distorsiyondan sonra yeniden açılır. Bu durumda anfinin üzerindeki ton kontrollerinin distorsiyon öncesi mi yoksa sonrası mı olduğu önemli oluyor. Distorsiyon sonrasıysa ve anfiyi sona kadar açmıyorsan bası açmanda bir sakınca yok, öncesiyse kısmak lazım. Pedalın verdiği bas anfiye çok geliyorsa o zaman pedalın basını kısmak lazım. Pedalın üzerinden kısmak mümkün değilse araya EQ pedalı koyarak kısılabilir. Bu arada fender tipi anfilerin blocking distorsiyon yapma olasılığı marshallardan daha yüksek, çünkü marshalların preanfisi bas'ı baya bir kesip preanfiden sonra yeniden ekliyor.VOX nasıl yapmıştır bilmiyorum. Fender böyle yapmıyor(-du) çünkü adamlar single coilleri gitarlar üretiyorlar, singleların fazla bası yok zaten, bi de kestin mi geriye hiç kalmayacak:) Zaten eski tip Fender anfilerde fazla gain de yok, yenilerinde nasıl yapmışlardır bilmiyorum herkez birbirinden kopya çektiği için kafalarına esen bir şekilde bir çözüm bulmuş olabilirler. Blocking distortion açısından en belalı aletlerden biri Mesa Boogie Mark I. Alette hem iyi gain var hem de distorsiyon öncesi ton kontroller, gitardan gelen bası da kesmiyor sen özellikle bas düğmesini aşağı çevirmediysen. (yani manual ayar gerektiriyor).
-
selam booster oalrak sana tavsiyem acayip basit clean booster devreleri var mesela microamp ben de var birtane gayet iyi eğer distortion kullanmak istemiyorsan clean booster olarak bu pedalı tavsiye edebilirim.ayrıca marshall blues breaker da da clean booster seçeneği var. http://www.tonepad.com/ da microamp şeması var ve denedik çalışıyor......
-
abi amfi yapmayı denedin mi? trafolar ve hoparlör yüzünden biraz pahalıya geliyor ama sadece preamfi de yapabilirsin. güç trafosunu türkiyede yapabiliyorlar (hazır yok malesef) sadece çıkış trafosu problem, o da sadece preamp yaparsan lazım değil. 12ax7 de fazla pahalı bir tüp değil. tavsiye ederim yani:) abuk fiyatlara satılan analog precessorlerin içindeki preamplardan daha iyisini yapmak işten bile değil.
-
metal müzikte tüplü amfi tavsiye edilmiyo bildiğim kadarıyla...
genelde valve state serisi gibi pre amp katında bi 12ax7 olan transistörlülerin daha ihtiyaca uygun olduğunu okumuştum ama tabi denemek lazım...
-
:metal müzikte tüplü amfi tavsiye edilmiyo bildiğim kadarıyla..
--
ediliyor neden edilmesin. mesa'nın en iyi amfileri, soldano slo, marshall'ın üst modelleri vs hepsi tamamı tüplü amfiler.
:genelde valve state serisi gibi pre amp katında bi 12ax7 olan transistörlülerin daha ihtiyaca uygun olduğunu okumuştum ama tabi denemek lazım...
---
onlarda sadece 1 tane 12ax7 var preamfinin geri kalanı solidstate. ihtiyaca uygunluğu ekonomik açıdan olabilir.
başka bir açıdan değil.
-
yok ya ben bunu dünyaca ünlü gitaristlerin röportajlarında okudum...
baya bi şeyler anlatmışlardı ama hatırlamıyorum devamını...bulıyım bi o dergileri...
-
şöyle bir durum var, çıkış katından distorsiyon elde edersen EQ kontrolünü kaybedersin. bu durumda hoparlör seçiminde çok dikkatli olmak lazım. yok eğer çıkış katındaki tüplerden distorsiyon istemiyorum dersen o zaman araya EQ pedalı koyup istediğin gibi ayarlarsın. Bol miktarda gainli bir preamfiden sonra bir de çıkış katındaki tiplerden distorsiyon almanın fazla bir anlamı yok zaten, EQ kontrolünü kaybetmemeyi tercih etmiş olabilirler. Bu durumda amfinin hybrid olmasında yani preamfinin tüplü çıkış katının transistörlü olmasında sakınca görülmez. Ama öte yandan blues/klasik rock tarzı bir ton istiyorsan o zaman preamfi distorsiyonu kesmez (zaten fazlasını istemezsin), çıkış katındaki tüplerin distorsiyonunu kullanırsın. Her halükarda valvestate gibi preamfisinde sadece 1 tane 12ax7 olan, geri kalanı tamamı transistörlü bir amfiyi tercih etmezsin ama. Tercih edeceğini söyleyen herhalde birilerinden rüşvet almıştır. :) Marshall onları biraz görmüştür, valvestate sponsoru olmuşlardır:).