Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine

• aykuth • 26 Mayıs 2004 13:04 • #538116
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: Ağaçlar ve tonlar muamması

[bilgi ve daha sonra geliştirmek için eski bir ilmekten alıntı parçaları]

Akçağaç (Maple - en popüler gitar yapım malzemesi, çoğu gitarın sapı bazı gitarlarında gövdesi akçağaçtır, özellikle fenderlerde neredeyse tüm gitarlarda sap akçağaçtır, klavye siyahsa gül ağacı, o da açık renkse ve sapın geri kalanı gibiyse klavyede de akçağaç kullanılmıştır)

kaliteli (700-1500$), low end (200-500$) veya high end (2000-7000$) gitarlar gördüm akçağaç gövde üzerine akçaağaç sapla.

Ağaçlar kaliteli ve doğru işlenmiş ise akçağaçtan yapılacak gitarın tonunun (iyi yapıldığı takdirde) parlak ve açık (bright and clear) olacağını düşüyorum. Toplam olarak ağır bir bas elde etme olasılığı daha yüksek.

Ağaç Sözlüğümsüsü

mahagony = maun
    ebony = abanoz
    alder = kızılağaç (ama akçaağaç diye çevirenler de var)
    maple = akçağaç
    rosewood= gül ağacı (rengi koyudur zaten)
    ash = dişbudak ağacı
    basswood=ıhlamur
    walnut=ceviz
    cherry=kiraz
  • aykuth • 26 Mayıs 2004 13:42 • #538118
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: Yeni Başlayanlara (bildiğim kadarıyla) öğütler

[her zaman ki gibi hata görürseniz söyleyin ki düzeltebileyim, belki ilerde her birini ayrı bir mesajda açıklama şansım olur]

1) Parmaklarınızda (uçlarında değil eklem noktalarında veya yan taraflarında ağrı hissettiğinizde, bileklerinizde (kasların kemiklere birleştiği noktalarda) ağrı hissettiğinizde çalışmaya kısa bir ara vermenin zamanı gelmiştir.

Bas bir numaradaki konrtbastan sonra çalarken kendinize zarar verme ihtimali yüksek olan enstrümanlardan biridir. Tendonlarını (kasların kemiklere birleştiği yerler) fazla zorlamamak, tüm hayatın boyunca bas çalabilmek için önemli bir önlem.

yaşamımızın ileriki yıllarında kabusumuz olabilecek iki isim : tenditis ve carpal tunnel.

Normalde bir hocayla çalışma imkanınız yoksa da iyi bilen birine nasıl çaldığınız gösterip öğütler almakta, düzgün teknik için nette ve başka yerlerde araştırma yapmakta fayda var. Unutmayın bundan sonra elleriniz sizin için çok önemli.

2) tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendinize amaç olarak koymanız daha iyi. Tabları okumak, 10 yaşını geçmiş herkesin bir iki günde yapacağı bir şey zaten. Onu burada açıklarım [bir süre sonra, kimi zaman çok büyük sözler veriyormuşum gibime geliyor ya neyse] . Akorları yavaş yavaş anlatırım (ki zaten hepi topu üç beş şey anlatacağım) gamlar ise bas yaşamınızın başında çok da işine yaramayacaklar. Daha çok solo çalarken veya geçiş notalarında kullanılırlar

3)Telleri bile bilmiyorum.

> yukarıdan aşağıya aşağıda bulacaksın
    -------------
    Mi : E -------- - - - -
    La : A --------
    Re : D --------
    Sol: G -------- - - - -
    -------------

4)Şu Notasyonu bilmek çok faydalıdır

A B C D E F G
    LA Sİ DO RE Mİ FA SOL

#: diyez yanına geldiği notayı yarım ses inceltir (bas gitarda bir perde incesini çalarsın)
    Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir. iki tanesi yan yana gelirse iki ses inceleştirir. ##C = D

b: bemol işaretini bulmak zor olduğundan bunu kullanırız genelde. Diyezin tersi: yarım ses kalınlaştırır. Bas gitarda bir perde daha kalın sese (ör 2 yerine 1. perde) iki tanesi yan yana gelirse iki ses kalınlaştırır. bbD = C

5) Aksine bu kulak eğitimidir. Parçaları kulaktan çıkarabiliyorsan, buna devam etmeli, henüz çıkaramıyorsan yapmak için çalışmalısın. İyi bir kulak da en az nota bilgisi kadar faydalıdır. Kulağını kullanmayı bnırakırsan benim gibi yıllar sonra kulaktan parça çıkarmakta hala zorlanırsın. Önerim bunu sürekl olrak devam ettirmen. Dönem dönem daha zor parçaları denersin çok sıkılırsan ama her zaman kulaktan çıkartmaya devam et. Netten bulacağın notalardaki yanlışları da bu yolla düzeltebilirsin hem. Unutma nette bulacağın bir tabın doğru olma olasılığı yanlış olma olasılığından azdır.

Şu do notasıdır

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    -----|-----|-----|-----|<
    -----|--C--|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bu ise do diyezdir
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    -C#--|-----|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<

tüm anlatmaya çalıştığım buydu. Ha birde şunların hepsi do'dur

--C1--|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|<
    ------|-----|-----|-----|-----|--C1-|-----|-----|
    ------|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|
    ------|-----|-----|--C2-|-----|-----|-----|-----|<

C2 C1 den bir oktav daha ince. Kulaklar (akort yapılan kısımlar) sağ tarafta ve teller gitarındaki gibi yukarıdan aşağıya.

6) Direk olarak, bir bas hocasından mı yardım alsam? Hatta ders mi alsam?

Kesinlikle öneririm bir öğretmeni. Ama gerçekten öğretebilecek derecede bilmeli bas gitarı. Başta öğrenilen yanlış teknikler çok pahalıya malolabilir çünkü. (Çok iyi çalması gerekmez bir öğretmenin iyi bilmesi gerekir, bas gitarın nasıl çalınabileceğini anlamış bir gitarist bile yarım bilgili bir basçıya yeğdir bir şeyler öğrenmek için. Ne ki gitaristlerin çoğu basçıların nasıl çalması, nereyi doldurması gerektiğiyle ilgilenecek vakte, ilgiye sahip değildir

7)Ya da gitar çalan diğer arkadaşların da yardımıyla kendim mi öğrensem?

Bu gidilebilecek diğer yol. Ama bunu o kadar rahat önerebileceğimi söyleyemeyeceğim. Bir bas gitar hocasıyla iki ayda öğreneceğin şeyi bir senede öğrenebilirsin tek başına. Bazı püf noktaları kaçırırsın üstelik. Ben bile hala iyi bir bas hocası bulsam ders almayı düşünürüm. Ama gruplarda çalmak için tek başına bir süre çalışman bile yeterli. SOnuçta kökleri ve beşleri vurmayı öğrendiğinde. Ve (rock için) parçanın rifflerini öğrendiğinde yapacak fazladan çok şey yok. Geri kalanı bir basçı olarak kendini geliştirmek isteyip istememene bağlı.

8)Ya da gitar çalan diğer arkadaşların da yardımıyla kendim mi öğrensem?

Bu gidilebilecek diğer yol. Ama bunu o kadar rahat önerebileceğimi söyleyemeyeceğim. Bir bas gitar hocasıyla iki ayda öğreneceğin şeyi bir senede öğrenebilirsin tek başına. Bazı püf noktaları kaçırırsın üstelik. Ben bile hala iyi bir bas hocası bulsam ders almayı düşünürüm. Ama gruplarda çalmak için tek başına bir süre çalışman bile yeterli. SOnuçta kökleri ve beşleri vurmayı öğrendiğinde. Ve (rock için) parçanın rifflerini öğrendiğinde yapacak fazladan çok şey yok. Geri kalanı bir basçı olarak kendini geliştirmek isteyip istememene bağlı.

9)Ama tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendine amaç olarak koyman daha iyi." Bu cümleden hiçbir şey anlamadım

tablar en basit haliyle şu şekildedir (smells like teen spiritin ilk kısmı şöyleydi sanırım)

-----------------|-----------------
    -----------------|-----------------
    ---------1-1-1-1-|----------4-4-4-3
    -1-1-1-1---------|-4-4-4-4---------

aşağıya ise standart notasyonn ve tabın birlikte bulunduğu bir sayfanın linkini yazıyorum.

http://bassically.net/lessons/mike_dimin/lessons/1.htm

Tablar zaten oldukça rahat öğrenilir. Asıl öğrenilmesi gereken ise standart notasyondur (bana kalırsa). Standart notasyonu bilmeden de basçı olunabilir kuşkusuz bunu tartışamayacağım ama sana katacakları bunu öğrenmek için harcayacağın zamana kesinlikle değer.

10) Akort tellerin aralarında bulunması gereken ses aralıklarının doğru olması için yapılır. Böylece çaldığın bir parçanın anlamı olur.

Akor ise birden (aslında ikiden) fazla sesin bir arada (veya ardarda) çalınmasıyla oluşan armonik yapıdır. Sağda solda pop çalan birçok gitaristin bunları en temel halleriyle çaldıklarını görürsün genellikle. (rock) Gruplarda genellikle ritm gitar yerine göre ise klavye üstlenir akor seslerini çalmayı. Basın asıl görevi de davul/vurmalı ritmiyle akorları gezinen melodiye uygun biçimde birbirine bağlamaktır zaten. Bu yüzden bir basçının en temel bilgilerindendir akor bilgisi

11) incelemedim ama ilk 13 sayfa fazla fazla giriş için yeterli. Biraz gitara yönelik olabilir dersler ama gerçekten işe yararlar.

http://www.studyoimge.com/partisyon_basgitar.aspx

işte size link.

www.studyoimge.com ana sayfasından partisyonn linkini takip ederek de ulaşabilirsiniz. Benim yarım yamalak bir türkçeyle anlatmak istediklerimi orada bulabilirsiniz. Dersleri bir inceledikten sonra, bas için bildiklerimden ekleyebileceğim bir şeyler olursa ekleyeceğim.

12)armoni öğrenmek gerçekten güç olabilir tek başınıza (ki ben de bilmiyorum) ama bilen biriyle, jazz klasik ve kontrpuan bilmen de gerekli değilse temelini (akor bilgisi, kimi gamlar vs) çok rahat beş altı ayda öğrenebilirsiniz. Basa uygulamak biraz daha vaktini alır. Ama düşündüğünüz kadar zor olmadığını söyleyebilirim. Sadece iyi bir eğitmen gerekli.
    Gerçek bir armoni eğitimi ise birkaç yılı rahatlıkla alır sanırım. Rock bass çalmak için (progressive besteler yapmayı düşünmüyorsanız) çok üst düzey bir armoni bilgisi gerekmez bana kalırsa.

13) www.basgitarist.com'da türkçe bir kaynak

14) ankaradaki müzik evleri

1)hatay sokaktakiler (0 alacaksa panmüzik ve zuhal müzik en fazla çeşidi ellerinde tutanlar sanırım burada başka müzik evleri de var hepsine bir bakılmalı)
    2)izmir 2 de (varanın ve diğer otobüs firmalarının olduğu cadde) turtes işhanı var onun alt katında evrenselde genelde ikinci el bir şeyler olur. Üst katta çan/can müzik diye bir yer daha var ama daha çok ucuz batı enstrümanları ve her seviye doğu enstrümanları satıyorlar gibi geldi bana.

3)yanında bilen biri olmadan gidilmemesi gereken müzikevleri (çok fenayım biliyorum)

- bacınoğlu (izmir 1 de)
    - ass (selanikte)
    - bmm (bahçelide bizim çalışmalarımızı yaptığımız yer)
    - do re mi izmir 1 caddesinde ülkealan pasajının alt katında
    - planet (bayındır 2'de)
    - başkent (ta kolejin orda)
    bunlar adamı kazıklamakta başarılı yerler.

4) kıvılcım var, sanırım inkılap sokaktaydı. Yüksel caddesine çok yakın. Burda da çeşit iyidir sanırım. o sokakta ya da paralelinde bir yer daha vardı ama adını unuttum :P. (ama bakılması gereken yerlerden biri)

5) armoni var karanfil sokakta (meşrutiyet caddesini geçtikten sonra)

6) mithatpaşada çsm var

7) bestekarda (hemen başında) detay vardı bir aralar

15) ankarada bildiğim stüdyolar

1) BMM: çalışmayı sevdiğim yerlerden biri biraz bakıma ihtiyacı var sanki son zamanlarda.

2) Kutu: kızılayın ortasında biraz farklı işletilen ama ekipmanı prova için hiç de kötü olmayan bir yer. Haftada bir de buraya gidiyorum zaten

3) tını: kayıt stüdyosu, birkaç hafta önce hayatımızın kazıklarında birini yedik. Bir daha uğrayacağımı sanmıyorum.

4) bahçelideki diğer stüdyo adını unuttum şimdi.

5) planet: zorda kalmazsanız gitmeyin. Bayındır sokakta.planet Müzikevinin de olduğu binada

6)zuhal: hatay sokakta zuhalin altında

7) ÇSM: mithatpaşa caddesinde

8) kıvılcım: hoşdere caddesindeki bir okulun hemen karşısı

9) zoo: yerini bilmiyorum

10) barınak veya sığınak (her neyse) : kolej tarafında

11) detay adlı kayıt stüdyosu (çok iyi olduğunu söylüyor vokalistimiz ama biz henüz kayıt almayı düşünmediğimiz için deneyemedik.

bu kadar hatırladıklarım tabi ki eksik yukarıdaki liste.
  • ScarFace • 26 Mayıs 2004 21:02 • #538120
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: Yeni Başlayanlara (bildiğim kadarıyla) öğütler

Aykuth öncelikle seni tebrik ederim elinden geldiğince bass gitara hevesli arkadaşlara yardımcı oluyorsun.Bende davulda yardım etmeye çalışıyorum ve buda beni mutlu ediyor.Pek bass gitardan anlamam ama bişeyler yazmak istiyorum.
    Şunu söyleyeyim davul çalmasam kesinlikle kullanacağım alet bass tır.Çünkü çok önemli bir yeri var grupta.Bazı zihniyet duyulmadığını ileri sürsede müzik kulağı olan insan hemen bas gitardaki melodiyi duyar.Bir de basçılar çok karizma oluyorlar her ne hikmetse.Çalarkende şu bileğinizin duruşu yok mu oda ayrı bir konu.Çok fazla basçı ismi bilemiyorum çünkü hepsini aklımda tutamam ama Clif Burton,Steve Harris ilk aklıma gelenler ve sevdiklerim.Türkiye'de de Nurhat Şensesli'yi tek geçerim.Adam düz şarkı çalmıyor.vs
    kolay gelsinn
  • aykuth • 10 Haziran 2004 11:21 • #538226
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: (bu ilmekten kurtulduğunuzu mu düşünüyordunuz)

http://www.mrgearhead.com/ghad/Back2Bassics.pdf

Yukarıda linkini verdiğim basla ilgili temel bilgiler içeren dosyanın çevirisine başlamayı düşünüyorum yavaş yavaş. Derli toplu dersler buldukça buraya çevirilerini yazmaya çalışacağım.
    Bu yazıları eklediğim sayfayı güncellersem de haber ederim.

Ve ikinci deneme aşağıda:

Radyoyu, Cdlerinizi, Kasetlerinizi, ve favori canlı gruplarınızı dinliyorsanız kendizi her zaman basss partisiyle birlikte mırıldanırken ve söylerken buluyorsanız, içinizde bir yerlerde kilitli kamış, ve çıkmak için can atan, muhteşem bir basçı olabilir. soru şudur, kilidi nasıl kırıp içinizdeki bu kötü çocuğu özgür bırakırsınız? Belki yardım edebiliriz. İhtiyacınız olacak ilk şey elbette bir bastır. Fakat bir mağazaya gidip zor kazanılmış paranızı önünüze koydukları ilk basa dökmeden önce aramanızda karşılaşmanızın muhtemel olduğu çeşitli varyasyonlar hakkında çalışan bilgilere sahip olmak iyi bir fikirdir.

Burada ilk basınızı seçmeye çalışırken anlamanızın gerçekten iyi olacağı bir kaç terim ve özellik bulunuyor.

Skala (scale) uzunluğu ("scale length" olarak bilmeniz faydalı G.N [geveze notu]) tellerin etkin biçimde salınan uzunluğuna karşılık gelir, ve genel olarak inç olarak ölçülür.

Daha uzun Skala Uzunluğu daha uzun sap demektir. Daha uzun bir sap, her bir perde arasındaki uzunluğun daha uzun olması, ve bunun sonucunda perdelere basın elinizde daha uzun bir esneme demektir.
    küçük eller daha kısa saplar üzerinde daha rahat olabilirler. Aşağıdakiler elektro baslar için en yaygın skala uzunluklarıdır:

Kısa Skala: 30 inç;
    Orta Skala: 32 inç;
    Uzun Skala(Standart): 34 inç;
    Ekstra-uzun Scale: 35+ inç.

Nat (üst eşik diye bir terim uydursam kızar mısınız? G.N) Genişliği
    Üst Eşik genişliği sapın üst eşikteki gerçek genişliğidir. Üst eşik tellerin içinden geçerek akort kulaklarına gittiği oluklu bir plastik bileşendir. [kemik ve prinç de kullanılabilir G.N]

Daha geniş bir üst eşik daha geniş tel aralığı anlamına gelir ve bu daha küçük eller ve daha kısa parmaklar için daha hızlı yorulma anlamına gelebilir.

Konfigurasyonlar

Elektro bad 4 telli bir enstruman olarak düşünülmüş ve onyıllar boyunca böyle kalmıştır; fakat şimdi baslar 4,5,6, 7, 8, ve hatta 12 telli yapılarda mevcutlar. 4 telli ya da 5 telli seçmenizi - en yaygın yapılar- çalmakla ilgilendiğiniz stile bağlıdır. Geleneksel dört-telli bas E-A-D-G (mi la re sol) olarak akortlanır. bu dört telli yapı yaklaşık elli yıldır sayısız kayıtta kullanılmıştır ve elektro bas stili esas olarak bu temel üzerine kurulmuştur. Beş telli genmellikle daha bas bir tel içerir, ki bu enstrumanın alt erimini [arada öztürkçeciliğim tutuyor, kızmayın] arttırır. Beş telliler en sık olarak B-E-A-D-G (si mi la re sol) olarak akortlanır. Fakat tiz erimi si teli yerine daha ince bir C(do) teli kullanarak arttırabilirsiniz.

Genel olarak konuşursak, diğer yapılar, (altı telli, yedi telli, sekiz telli ve 12 telli) çok dağa özellieşmiş niş enstrümanlardaır. Ve tekniğinizi kocaman bir klavye yerine bir 4 veya 5 telli üzerinde geliştirmek iyi bir fikirdir.

Ağaç
    Baslar ağaçtan yapıldığı için, yapıldıkları ton ağaçlarından ne bekleneceğini bilmek önemlidir. Onları elinize alın, çalın ve karşılaştırın. Onları dineyin ve bu farklılıkların kulağınıza nasıl geldiğini görün.

Gövde ağaçları için en sık olarak kullanılan ağaçlar:
    Alder/ Kızılağaç: dolgun ve zengin, dolgun bir bas, iyi duyulan (mikste)orta sesler ve genel olarak iyi sıcaklık ve sustain;
    Ash/ dişbudak ağacı: sıcak baslarla, parlak kenarla ve iyi sustainle "canlı " bir ton sergiler

Poplar / kavak: daha hafif ve yumuşak olan sert ağaçlardan biri. etli bir tonla rezonanttır

Basswood /ıhlamur : hoş dolu orta frekanslarla ve iyi sustainle birlikte sıcak baslar. (kızılağaca benzer).

Elektro baslar için en sık kullanılan klavye ağaçları:

Rosewood / Gül ağacı: sıcak, hoş overtonlarla birlikte;

maple / Akçağaç: kısa ve kalın, parlak, tizlerde iyi bir keskinlik;

Pao Ferro: iyi bir atakla zengin ve sıcak. [bu kısımı daha iyi çevirebilen varsa, düzeltmeler hoşuma gider]

manyetikler
    Manyetikler çaldığınızda telde oluşan hareketleri hisseden elektromanyetik bobinlerdir. Bu vuruşu anfinizin anlayacağı elektronik bir sinyale çevirirler. En yaygın tipleri tek bobin (single
    coil), hum (dip gürültüsü) emen (humbucking ve humbucker), ve Gürültüsüzler (adamlar (fender) kendi tiplerini saymışlar soapboxları unutmayalım) :
    Single-coil: muhteşem, geleneksel Fender Jazz ve Precision Bass tonu.
    Humbucking: iki bobinli manyetikler, sıcak dolgun ses - iki bobin sessiz çalışma için 60-50 hertz döngü zırıltısını kesmek üzere birlikte çalışırlar.
    Gürültüsüz: muhteşem, otantik tek bobin tonu, fakat sessiz humbucking çalışmasıyla

Ön anfiler
    Baslar "aktif" veya "pasif" olabilirler Pasif enstrümanlarda anfiye giden ses tümüyle sadece manyetikler tarafından üretilir. Aktif enstrümanlar sesi şekillendirmek için belli frekansları kısan veya kuvvetlendirren pille çalışan bir preanfi kullanırlar.

Teller
    Sıklıkla önemsenmezler, fakat bas tonunun en önemli içeriklerinden biridirler. Teller çeşitli tipler ve malzemelerle üretilirler:

Yuvarlak Sargı (roundwound): telin dış kabı yuvarlak bir teldir,
    dokunmak için düz/kaygan.

İnceltilmiştir Sargı (taperwound): telin dış yuvarlak kaplaması arttırılmış temel projeksiyonu için tlin çekirdeğine doğru inceltilmişlerdir.

Yassı Sargı (flatwound): telin dış sargısı yassı bir bant/teldir. Sıcak ve karanlık tonları vardır.

Saf Nikel: en yumuşak malzeme, en sıcak ton;

Nikel Kaplı Çelik: biraz daha serttir ve biraz daha parlak tam ton verir.

paslanmaz çelik: en sert malzeme ve en parlak tonu bir miktar cızırtıyla birlikte verir. .

İnsanlar ve baslar birçok şekillerde ve büyüklüklerde olurlar, bu yüzden birkaç bası elinize alın ve hangisinin sizin elinizde ve vücüunuzda rahat olduğunu görün. Her zamanki gibi, en önemli şey EĞLENMEK/KEYİF ALMAKtır.

[sanırım bitti :)]
  • chutluck • 11 Haziran 2004 13:04 • #538231
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: (bu ilmekten kurtulduğunuzu mu düşünüyordunuz)

Sana daha ne denir ki Aykut yaa :)
  • aykuth • 16 Haziran 2004 13:01 • #538282

ve çeviri biter.
    :)
    Umarım beğenirsiniz.
  • aykuth • 16 Haziran 2004 13:07 • #538283
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: TEch 21 Sansamp BDDI (Bass driver direct box)

Önce BDDI Düşüncelerim,

Bir SansAmp BDDI sahibi olarak konuşacağımı baştan belirteyim. (bilindiği üzere insanlar delikanlılıklarına halel getirmemek için sahip oldukları şeylerin iyi olduklarını söyleme eğilimine sahiptirler, ben de oldukça insanım diyebilirim)

Kendisi (BDDI ve Rack Mount birçok amatör/ yarı-profesyonel basçının ve sanırım bazı profesyonel basçıların (yurtdışında) favorileri arasına girmiş bir alet.)

Üzerinde şu kontroller var

Level: Çıkış seviyesini drive'la beraber kontrol ediyor. Birim aktifken (Footswitchle açıldığında, ledi yanarken) etkili. Kapalı iken bir etkisi yok

bass ve treble: Belki en garip noktalarından biri BDDI'ın mid kontrolü bulunmaması ama ben çok eksikliğini hissetmiyorum. Ufacık ayarlar sesi değiştirebiliyor. ki bu kara kutu çok sayıda ayar seçeneğini az sayıda knobla sunuyor.

blend: Bastan çıkan sesle tube emulatorden gelen sesi hangi oranda karıştıracağını belirliyor.

drive: güzel bir tüplü anfi sıcaklığından başlayıp overdrivedan biraz aşağısında kalan bir bir driver. (tuplü/transistörlü devreyi aşırı yükleyerek oluşturulur en basit overdrivelar, bu onlardan biraz aşağıda kalıyor, Bass Driver bir overdrive veya distortion değildir. Sesin üstüne bir kir ekleyebilir. Heavy Metaldeki ağır distortionları istiyorsanız bir pedala daha ihtiyacın olur.)

presence: Bir telden fundamental Seslerle beraber gelen overtoneları güçlendirdiğini iddia ediyor. Ne tamamen açık ne de tümüyle kısık seviyorum. Özellikle drive'ı çok açmadığımda sesi biraz daha zenginleştirmek için kullanıyorum.

Önemli Uyarı: Presence ve drive çok açıksa rahatça duyulabilen bir dip gürültüsü oluyor. Ve aktif değilken bile sesi az da olsa renklendiriyor BDDI. Hakkında üretilen efsanelerin biraz altında da kalsa harika bir alet. biraz sonra hakkında birkaç ingilizce yorum da yapıştıracağım. (olumlularını değil, çünkü onları yapıştırırsam elimdekini BDDI'yı almaya kalkarsınız :P)

Üzerine en fazla konuşulan stomp boxlardan biri ve bunca konuşmayı hakediyor da aslında. Preamp, DI veya sadece ton için ve hepsi için de iyi sonuç veriyor. Tekrar hatırlatıyorum bir distortion değil kendisi.
    [bu konuyu ileri de düzenleyeceğimi umarak bırakıyıroum, bu küçük siyah kutunun bas çalma zevkime kattıklarını anlatmaya başlayınca duramayabiliyorum çünkü)

Tabi pedallara 500 dolar sayabilecekseniz bu ve arkasına bir gt-2 (yine Tech21 Sansamp) ile harikalar yaratılabileceğini düşünüyorum. Ne ki çok pahalılar.

DIs and, to some extent, preamps are my personal little obsession. I own quite a few, and use them in various ways...often not for the use intended in the units design. I use several in my setup for impedence matching in fx chains, as input buffers, splitters..and, of course, for DIs.

I also play both solidbody and semi-acoustic basses (in my case a Godin A4 and Godin A5).
    I use a Fishman in my rig, mostly as a pre, but have done some recording using it as a DI, and the unit is quite good. It is, IMHO, much cleaner and more versatile than a SansAmp. It has much more headroom and tone shaping options, and I have found that the photo-optical compressor on it is really quite musical and good (if a bit bare-bones). Yet, the sans amp can dial in the grit and dirt which the Fishman cannot.

Several months ago I wrote a review of it for Talkbass.com, which Fishman liked so much they put it up on their website (no, they did not give me the DI in exchange for a favorable review!)
    Fishman liked the rview so much it is posted on their website, too.

I have been working on a fairly comprehensive study/review/comparison of DIs ..some of the units I have reviewed:
    Avalon U5
    BBE 100
    Radial (both versions,(JDI andJd4, but not the new one, yet)
    Countryman 85
    Fishman Pro EQ Platinum
    L.R. Baggs
    Retrospec Juice Box
    Raven Labs APD1 and MDB1
    ADL 100Gand 300G
    Aguliar Tube DirectDB900
    Aphex 1401 and 1402
    Sans Amp (Bass Driver, Bass DI, XDI, and Acoustic DI)
    ART Tube MP and Levelar (both can function as DIs)
    Bellari Tube DI
    Behringer Ultra DI
    Whirlwind Director and IMP
    BSS AR133 and AR416
    Demeter VTDB
    Horizon Active DI
    Manley Tube Direct
    Palmer PDI
    Summit Td100
    MXR M80

With the exception of the Palmer,Demeter, Behringer, Horizon, Whirlwind,Sans Amp Bass Driver and Bass DI and MXR, I own all of these DIs.

Now, I know this will start some nasty flames, but I have not really been all that impressed with Sans Amps (save for the Acoustic DI, which is actually IMHO much better than their bass DIs), yet...the other day I hooked one up in series with the Aphex 1402, and that was really quite interesting. Overall, I have found the SansAmps to be sketchy as to quality and rugedness (of six of them I have tried 3 had loose solder joints on the transformer), and for recodrding they are...well, not necessarily "noisy", but certainly not quiet.

Overall, they don't rank too high in my book (but then again, I might be spoiled by the ADL,Summit and Retrospec boxes!)

Of less expensive DIS, the Fishman Pro EQ Platinum Bass, Baggs ParaAcoustic DI (designed for acoustic gtrs, but great on bass), Countryman Type 85, and Raven Labs MDB1 and APD1 units all score big.
    In the next price range would be Avalon U5 (probably my absolute favorite) and Radial JDI along with the Summit TD100, Demeter and Retrospec Juice Box. Of late I have been using an Aguillar Tube DI in sessions for it's rich and full tone.

And..in that rarified mucho-expensive range (0 and up) would sit the Manley and Anthony DeMaria Labs.

Max (Max valentino olur kendisi, çok değilse de, az ünlü olduğunu söyleyebiliriz, ben hiçbir kaydını dinlemedim ama)

www.harmonycentral.com dan üzerine yorumlar okuyabilirsiniz.
  • aykuth • 21 Haziran 2004 09:05 • #538315
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: TEch 21 Sansamp BDDI (Bass driver direct box)

elimdeki edevatı bir kez daha sayıp bunlar hakkındaki düşüncelerimi yakında eklemek üzere ilmeği yine yukarılara taşıyayım.

Bas Gitarlar

1) Japon Yapımı Fender Precision
    2) (sanırım İtalyan Yapımı) Perdesizleştirilmiş EKO master PJ bass.
    3) İlk basım sadece P'ye benzer bir logo var sapında.
    4) Bumside Cannon by Guild. (sapını gövdesinden ayırdığım bu şeye bas demek oldukça zor aslında. Sapının C'ye dönmüş olmaı gibi bir ayrıntısı var.

Anfiler

1)FBT-100 yine italyan malı bir anfi. Şu aralar arızalı. 100 watttır sağlam olduğu zamanlarda.
    2)15 watt Kustom çalışma anfisi (hoparlör konisinde bir sorunu var yanılmıyorsam)
    3)15 watt as gitar anfimsisi.

Efektler

1) Sansamp BDDI (bunun hakkında yukarda bilgi var)
    2) Boss ODB-3 (bass overdrive)
    3) Boss GEB-7 (bass 7-bant equaliser)
    4) Boss Ns-2 (gürültü bastırıcı)
    5) DOD Fx-17 (wah-volume)

Basla ilgili olmayanları yazmam çok gerekli değil sanırım. Bİr ara bunlar hakkındaki düşüncelerimi de ilgilenenler okuayabilecek sanırım.
  • aykuth • 7 Temmuz 2004 16:18 • #538482
    Gayri Resmi İlmek yenilenmedi: Üste itelendi

Basla ilgili soruların yoğunlaşması üzerine bildiklerimi zaten yazmış olduğum bu ilmeği yukarıya taşıyayım dedim. Hem güncellemem gerektiği konusunda bana da hatırlatma olur.
  • petevenegondi • 8 Temmuz 2004 10:24 • #538486
    Gayri Resmi İlmek yenilenmedi: Üste itelendi

şu an bass gitarımı evde kimseyi rahatsız etmeyecek bir şekilde(ses seviyesinde) çalmak için bir bass preamp yapmaktayım. 10w'lık kaliteli bir anfim var(genel bir anfi)(line girişler için).7 band eq olacak.

bilgi edinmek istediğim konu şu:
    eq'ın frekans ayarları,

- 41 Hz
    - 100 Hz
    - 330 Hz
    - 575 Hz
    - 800 Hz
    - 4,5 kHz
    - 10 kHz

şeklindedir. ellerinde bass eq'ı olan arkadaşlar bana
    marka ve frekans aralıklarını yazabilirler mi? ve ek olarak bulunan potlar varsa onları da bildirirlerse sevinirim.

Not: eğer istediğim kalitede olursa, istediğim her anfiye rahatlıkla line-in olarak girebileceğim.(bu preanfinin ana özelliiği de bu olsun:))