Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine

• aykuth • 8 Temmuz 2004 14:58 • #538488
    Gayri Resmi İlmek yenilenmedi: Üste itelendi

ben bazı şeyleri tam anlayamadığım için biraz daha ayrıntı sormaya çalışayım.

ama önce boss geb-7 eq frekansları

50 Hz, 120 Hz, 400 Hz, 500 Hz, 800 Hz, 4.5 Khz, 10 Khz.

bir bas preamp yapmak istediğini rahatlıkla anladım. (göründüğüm kadar aptal değilim yani :P)
    [örneğin sansamp rbi, fishman, line 6 bass Pod pro, Avalon u5, sansamp bddi, Behringer bass v-amp pro)

ve sanırım bunun 7 bant ekolayzırı olmasını istiyorsun. Kİ yukarda kullanabileceğinfrekanslar verdim. Başkalarını da araştırabilirim vaktin olduğunda.

Ama geri kalanında aklım karıştı. 10 wattlık anfi preamp çıkışını güçlendirip hoparlörlere kullanmak için kullanacağın bir anfimi yoksa bunu bir şekilde preampe entegre olarak falan mı kullanmak istiyorsun? (yani ufak bir head yapmak) yoksa buna (ve ileride başka poweramplere) line seviyesinde (balanced/unbalanced) sinyal verebilecek bir preamp yapmak mı?
  • petevenegondi • 8 Temmuz 2004 16:12 • #538489

detaylar vereyim:

preanfi - 10w Anfi(power amp) - kabin

yani bu preamp kısmı olacak. head'i 2 kısıma bölüyorum: preamp ve pover amp.

herhangi bir anfiye (çıkış gücü farketmez) line in girişinden de girebileceğim bir cihaz olacak. 10w anfi yerine 100w da kullanabilirim demek oluyor. yani senin deyiminle niyetim:
    (ve ileride başka power anfilere) line seviyesinde sinyal verebilecek bir preamp yapmak.

bu frekansları daha önce de bulmuştum. bendeki uyumsuzları ben kendim belirledim. sizce nasıl olur. (frekansları karşılaştırırsan, yaptığım eq daha yoğun bir bas kontrolü sağlayacak - 41 Hz, 100 Hz, 330 Hz kullandım)
  • aykuth • 8 Temmuz 2004 16:31 • #538491

tamam şimdi daha iyi anladım.

Önce aklıma gelen bir iki fikir
    kulaklık çıkışı koymak oldukça iyi olur böyle bir devreye. hatta 12 voltu geçmezsen besleme için batarya/adaptör girişi de çok faydalı olur.

bu arada midlerden feda edip basları daha fazla kontrol etmek en iyi fikir olmayabilir. Midleri yeri geldiğinde kısıp yeri geldiğinde açabilmek oldukça önemli. Bir mixte duyulmanın garantisi veya gitarların üzerine çıkmanın garantisi midlerdir. Ama bu konuda çok bir şey araştırmış değilim belki bu aralar bakabilirim.

ama bana kalsa ben 7 bant eq olayına hiç girmeden, bas treble veya bas mid treble düşünürdüm. Sonuçta evde kendi kendine çalacaksın bununla daha çok. ikinci el bir GEB-7'den daha iyisini (çok harika bir pedal değil zaten bu da) evde daha ucuza yapabilir misin bilemiyorum?
  • Nem • 8 Temmuz 2004 17:12 • #538492

7 band eq yerine belki bir (veya iki) parametrik eq devresi de kullanabilirsin. Yapımı daha basit olur ve Q değerini (buna seçilen frekansın keskinliği denebilir heralde) de değişken yaparsan daha geniş etki alanı olur.

İkinci olarak aykuth'a katılıyorum ve grafik eq olayına girmeden önce en basit ve stadart "fender eq" tipi pasif devreleri deneyebilirsin. Dünyadaki gitar anfilerinin %90'ında filan bu zımbırtı kullanılıyor zaten :)
  • petevenegondi • 9 Temmuz 2004 18:38 • #538504

kesinlikle geb-7 daha ucuza gelir :)
    ikincisi 7 band eq'da midler arka planda değil,sadece bass frekans kontrol noktalarını biraz aşağı çektim.
    pasif eq. devresini düşündüm ama yapmak istemiyorum. 7 band denemek istiyorum. zaten istediğim gibi olmazsa değiştirebilirim. şu an için grafik eq'da karar kıldım.nedeni, orjinal devreye uyumlu aktif eq var zaten,3 band. ben bunu geliştiricem 7 yapıcam.
    ha bir de; kulaklık çıkışı koyabilirim, ama pille çalıştıramayabilirim. deneyebilirim. çünkü besleme simetrik besleme olacak. +15 -15
    ve bu durumda 2 adet 9V'luk pil ile çalışma olasılığı var. detay: preamp katında kullandığım op amplar yaklaşık 5 volt ile 30 volt arasında çalışma yeteneğine sahip(zaten hemen hemen her op amp'ta bu böyledir). çıkarırsa girişteki gerilim denetleyici transistörler veya fet sorun çıkarabilir.
    (daha fazla teknik detaya girmeyeyim, okuyanlar anlamaz, soğur :))

olay bu bu ve budur. ebatlar biraz büyük olabilir. nedeni, piyasadaki eblek kutucuların tasarım özürlü kutuları. ithal malzeme alıcam. onlar da tek tip.

bitince, bi parça çalar gruba bir kaydını eklerim dineriz hepberaber :)
  • The Doors • 12 Temmuz 2004 10:50 • #538514
    Gayri Resmi İlmek yenilendi:

pasif bir gitarın gücünü artırıp aktif hale getirmek için yardımcı olacak alet ya da aletler hangileridir?
  • aykuth • 13 Temmuz 2004 12:12 • #538520
    Gayri Resmi İlmek yenilendi:

pasif bir basla aktif basın arasındaki fark birinin güçlü vs. olmasıyla açıklanabilecek bir şey değil aslında.

Pasif bir basta manyetiklerden çıkan ses sadece direnç ve kapasitör gibi pasif elemanlarla şekillendirilip gitardan öyle çıkar. basta olabilecek diğer kontrollerde (birden fazla manyetik olması durumunda) manyetiklerden çıkan sesin karıştırılması, hatta bazılarında manyetiklerin bağlantı biçimlerinin değiştirilmesine yarar. Yani pasif bir basta çoğunlukla bir "tone" düğmesi (sesin bas-tiz oluşunu biraz değiştirir), ve ses düzeyi (volume) düğmeleri bulunur. Birden fazla manyetik varsa (örneğin fender jazz) bunların bağımsız ses düğmeleri olabilir (örn. jazz basta 3 düğme vardır biri ton, diğer ikisi de eşik ve sap manyetiklerinin ses düzeylerini kontrol eder) Elbette başka kombinasyonlar da mevcut.

Aktif bir basta ise pille beslenen bir EQ devresi bulunur çoğunlukla. En basitinde bir bas boost (ibanezin alt serisi) diğerlerinde bas-treble veya bas-mid-treble, hatta bas-mid-mid sweep-treble bulunabilir. Bunlar 9 voltluk (bazılılar iki 9 voltluk pille 18 volta çıkar) piller ve aktif elemanlar (transistor veya opamp olmalı hiç söküp incelemedim, hem benim hiç aktif basım olmadı ühü) aracılığıyla yükseltiliyor. (aktif manyetikler de var ama onların çalışma prensibini pek bilmiyorum) Yani aktif basların asıl avantajı ses şekillendirme esnekliğidir. Ama her aktif bas pasiften daha iyidir diye bir şey yok. Hele beşyüz doların altındaki gitarlardaki aktif devrelerin çok da matah şeyler olamdığını duyuyorum sürekli ki maliyetleri göz önüne alındığında normal geliyor.

Bu arada sorularını takip ediyorum, araştırma yapıyor olman ve bir şeyler öğrenip öyle alışveriş yapacakmış gibi görünmen çok hoş. Malum paraları savuramıyoruz ve ekipman çok pahalı türkiyede en iyisini seçene kadar ve birçok seçeneği deneyene kadar (biraz vakit kaybedilse de) beklemek tutulabilecek iyi bir yol.
  • aykuth • 14 Temmuz 2004 13:17 • #538528
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine: Marc Sabatelladan Teori dersi (son haliyle)

Şu Notasyonu bilmek çok faydalıdır

A B C D E F G
    LA Sİ DO RE Mİ FA SOL

#: diyez yanına geldiği notayı yarım ses inceltir (bas gitarda bir perde incesini çalarsın)
    Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir. iki tanesi yan yana gelirse iki ses inceleştirir. ##C = D

b: bemol işaretini bulmak zor olduğundan bunu kullanırız genelde. Diyezin tersi: yarım ses kalınlaştırır. Bas gitarda bir perde daha kalın sese (ör 2 yerine 1. perde) iki tanesi yan yana gelirse iki ses kalınlaştırır. bbD = C

Aşağıda
    http://www.outsideshore.com/primer/primer/ms-primer-4-1.html
    Sayfasından ve kendi bilgilerimden faydalanarak, biraz da bas (ve gitar) için şekillendirilmiş ve eklemeler yapılmış bir ders bulacaksınız. Aslında daha temel bir dersle başlamak istiyordum bu ara. Ama gelen bir soru üzerine bu konuya girmek elzem oldu. Bildiğim kadarıyla temel bas konuları hakkında yazacaklarım biraz bekleyecek bu yüzden. (aslında çoğunu hakkında fikir sahibi olduğum (çok iyi bildiğimi söyleyemem teorik veya pratik hiçbir müzik bilgisini, okullu olmadığı biliyorsunuz zaten) aşağıdaki bilgileri daha toplu bir şekilde yansıtmak için başka bir kaynaktan faydalandım. Her türlü düzeltmeye yine açığım. Kısmen birebir çeviriler görmeniz muhtemel. İntihal sevmediğimden bir kez daha söylüyorum aşağıdaki metin için ana kaynak marc sabatella dır. Verdiğim linkten bir iki tıklamayla caz üzerine webdeki en iyi kaynaklardan biri olan jazz primerin ana sayfasına da ulaşabilirsiniz.

Temel Teori

Bu yazıda klasik teoriden aralıklar, diziler, tonlar, ve akorlar gibi kavramlar hakkında bilgiler bulacaksınız. Temel klasik teori eğitimi almış olanlar okumayabilirler.
    [bu noktada uzun bir köşeli parantez açalım. Bu bilgileri hayatınız boyunca kullanmadan da bas çalabilirsiniz. Sadece kulağınıza iyi gelen veya parça özgün değilse kayıttaki basçının çaldığının birebir replikasını çalarak da bas çalınabilir. Buna bir itirazım ve yok aman teori öğrenin diye bir ısrarım yok. Ama zaman içinde aşağıdaki temel bilgilerin çalma, doğaçlama ve kendi partilerinizi yazma konusunda size yardımcı olacağını göreceksiniz. Hepsini bir anda öğrenmenin kolay olduğu konular değildir müzik teorisi konuları. Mümkün olduğunca sindirerek ve değişik kaynaklardan karşılaştırarak çalışın. Her seferinde belli ve az miktarda öğrenmek koca bir lokmayı bir anda yutup hazmedememekten daha iyidir. Anlamadığınızı her şeyi bu ilmekte sorabilirsiniz bilmediklerimi araştırıp öğrenmeye, hatalarımı düzeltmeye çalışırım. Sonuçta benim de müzik hayatımda kullandığım bilgiler ve hatamın düzeltilmesinden çokca faydalanırım.]

Aralıklar
    [bu konuda daha önce de bir şeyler yazmıştım yukarılarda yeniden gözden geçirmek için bir fırsat size] Geleneksel batı müziğinde 12 nota vardır. C, C#/Db, D, D#/Eb, E, F, F#/Gb, G, G#/Ab, A, A#/Bb, ve B. B’den sonra ilk C’den bir oktav daha tiz olan bir C gelir ve bu döngü devam eder. Bu dizidir. [scale:dizi, key: ton olarak çevirdim. En doğru çeviri bu olmayabilir ama şu anda aklıma daha iyisi gelmiyor] bu dizideki her bir basamak yarım sestir. İki ses arasındaki aralık aralarındaki yarım seslerinin sayısı tarafından belirlenir. Aralaında yarım ses bulunan iki nota, C ve C# gibi, bir minör ikili tanımlar. İki yarım ses uzaklıktaki notalar, C ve D gibi, bir majör ikili tanımlar. Buna ayrıca tam ses de denir. Yarım ses, yarım ses artırarak geri kalan aralıklara ulaşılır ki bunlar minör üçlü, majör üçlü, tam dörtlü, triton, tam beşli, minör altılı, majör altılı, minör (dominant) yedili, majör yedili ve son olarak oktavdır.

[Aslında arttırmaya devam ederek dokuzlu, onbirli, onüçlü gibi daha büyük aralıklar da tanımlayabiliriz. Fakat yukarıda bahsettiğimiz döngüyü unutmazsak şunu hatırlarız majör/minör dokuzlu dediğimiz sesle majör/minör ikili aynı ses olacaktır. Kısaca Do Majör tonunda (ki C D E F G A B C notalarından oluşur) D sesi majör ikili olduğu gibi majör dokuzludur da.]

[tabi bunlar bana bir şey ifade etmedi bas üzerinde anlat diyebilirsiniz. Burada bir bas olmadığına göre sevmediğim tab notasyonuna geçelim (sevmiyorum dedim kullamıyorum değil :p)

İlk önce kromatik dizideki C(do)’den C’ye bir çalalım

G ------------------------------------------------1---2---3---4---5
    D --------------------------2----3----4----5-----------------------
    A ----3----4----5----6---------------------------------------------
    E -------------------------------------------------------------------

Not: bu aynı zamanda iyi bir parmak alıştırmasıdır. Özellikle perdesiz çalanlara öneririm.

Şimdi notaları gördünüz her birinin arasında yarım ses var demiştik.

Temel Aralıklar

C - - Db: minör İkili tek bir yarım sesten oluştuğuna dikkat edin

G ------------
    D ------------
    A ----3----4-
    E -------------

C - - D: majör İkili (second) iki yarım sesten oluştuğuna dikkat edin

G ------------
    D ------------
    A ----3----5-
    E ------------

C - - (D) - - E : [örnek 1] Majör Üçlü diye geçer daha çok) C(Do) E(mi) notaları arasında dört yarım ses bulunduğunu görürsünüz. Bir diziyi majör veya minör yapan aralık o dizinin başladığı nota (ki bu notaya kök notası deriz) ile üçüncü sesi arasındaki uzaklıktır. (bu konuda ileride yazacağım zaten) 8parantez içindeki notayı çalmıyoruz sadece referans olması için orada). Ritm gitar majör bir akor vururken (C, G7, Amaj7, F6, D9 gibi) ona eşlik eden basçı (ki siz oluyorsunuz) ölçünün ilk vuruşuna (bateristin bir ölçüdeki ilk kros vuruşuna denk gelir genelde) denk getirmemek şartıyla (özellikle burada bunu çalmak isteyebilirsiniz veya bas yürüyüşü yaparken karşınıza çıkabilir ama genel olarak çok sık yapılan bir iş değil, tabi bir rock bass riffi çalmıyorsanız, rockda çoğunlukla yazılı riff çalınır [böyle bir riff ben hatırlamıyorum ama oladabilir çok fazla rock şarkısı bilmek gibi bir iddiam yok] kullanabilirsiniz. Aynı cümleyi parantezleri çıkararak bir kez daha yazıyorum: Ritm gitar majör bir akor vururken ona eşlik eden basçı ölçünün ilk vuruşuna denk getirmemek şartıyla kullanabilirsiniz. 1 2 3 4 diye sayıyorsanız 1’de Kök notanın (akora adını verir) üçlüsünü çalmaktan kaçının diyorum kısaca. [örnek 2’ye bir göz atın] Leade tek başınıza yardım ediyorsanız ölçünün bir yerinde kullanmanızı (doğru biçimde kullanıyorsanız, ve kulağınıza iyi geliyorsa) öneriririm böylece basılan akorun tonalitesini belirginleştirmiş olursunuz. Power chord tabir edilen ve rock/metal türevlerinde oldukça sık kullanılan 1 ve 5 no’lu sesler üzerine üçlü çalmasanız da olur (hatta daha iyi olur çoğu zaman, rock/metal sound’unun (tümünün değil elbette) bir parçasıdır üçlünün eksikliği. [Ama bu konu dallanıp budaklanır hiç dalmayayım izninizle. Bilgim de kısıtlı bu konularda])

C - - D - Eb: minör üçlü. [örnek 2] İşte burada ilk uygulamayı yapabiliriz. Majör üçlü ile minör üçlü arasındaki "his" farkını yakalamak için örnek 3’e bakın. Majör üçlü için söylediklerim minör akorlarda minör üçlü olarak kullanılmak kaydıyla bu üçlü içinde geçerlidir.

Örnek 1:
    G ------------
    D -------2----
    A ----3-------
    E -------------

Örnek 2:
    G ------------
    D -------1----
    A ----3-------
    E -------------

Örnek 3:

C G Am Em

G |---------------|------------------|-----------------|---------------|
    D |--------2--5--|------------------|-----------------|---------------|
    A |--3--3--------|-------5---2-----|-----------------|------------2--|
    E |----------------|---3----------3-|--5---8---5--5--|-0--3--0-----|

C--D--E-F: Tam (mükemmel) Dörtlü (Gördünüğüz gibi arada 5 yarım ses var.)

Örnek 1:
    G ------------
    D -------3----
    A ----3-------
    E -------------

C--D--E-F--G: Tam (mükemmel) beşliYine önemli aralıklardan biri. Rockta sık kullanılan power chorddaki aralık. Hem bir basçı, hem de bir gitarist için çok kullanılan bir aralık. Birçok parçada akorun kök notası ve beşlisini çalarak ortalama bir basçı olmak mümkün. Ne demek mi istedim. Örneğin gitarist C Majör çalıyor olsun. Ölçüye C ile başlayıp C/G varyasyonlarıyla davulcunuzun kros vuruşlarını takip etmeniz birçok müzik türünde görevinizi yerine getirmeniz için yeterli. İkinci örnekte bir kullanımını gösterdim. Beşli aralık minör ve majör akorlarda aynı olduğu için aynı biçimde kullanılır. (belki hatırlarsınız yukarıda üçlü kullanımında beşliler de kullanmıştım) (bir üçüncü örnek daha ekledim)

Örnek 1:
    G ------------
    D -------5----
    A ----3-------
    E -------------

Örnek 2:

C G Am Em

G |---------------|------------------|-----------------|---------------|
    D |--------5------|------------------|-----------------|---------------|
    A |--3--3-----3--|-----------5-----|------8----------|-----------2--|
    E |----------------|---3---3------3-|--5-------5--5--|-0--3--0-----|

Örnek 3:

C G Am Em

G |---------------|------------------|-----------------|----------------|
    D |--------5--5--|------------------|-----------------|----------------|
    A |--3--3--------|-----------5--5--|------7------7--|----2-------2--|
    E |---------------|---3---3---------|--5-------5-----|-0------0------|

C--D--E-F--G--A: majör Altılı arada 9 yarım ses var. A sesi C dizisinin altıncı sesi olduğu için bu adı alır.

Örnek 1:
    G --------2----
    D ------------
    A ----3-------
    E -------------

C--D--E-F--G--A--B: Anlatması garip aralık. Bu haline Majör yedili dendiğini, sadece yedili dendiğinde aşağıdaki (dominant)yediliyi anlamanız gerektiğini söylemeliyim.

Örnek 1:
    G -------4-----
    D -------------
    A ----3--------
    E -------------

C--D--E-F--G--A-Bb: (dominant) yedili. Dominant parantez içinde çünkü sadece yedili dendiğinde de sıklıkla bu aralık anlaşılır. (bu iki aralığı (neden böyle adlandırıldıklarını) anlamak yerine ne olduklarını bilmek çok faydalıdır öneririm.

Örnek 1:
    G ---------3---
    D -------------
    A ----3-------
    E -------------

[yeniden jazz primere dönersek/ anlamdıysanız aşağıdaki paragrafı atlayabilirsiniz, daha sonra tekrar dönersiniz]
    Bu aralıklarının pek çoğunun başka isimleri de vardır. Örneğin triton bazen, notaların adlanırılışı bir dörtlü anlatıyorsa, artık dörtlü olarak da adlandırılır [sıkıysa siz daha iyi çevirin, allahtan hemen arkasında örnek var]. Örneğin C den F#’e olan triton aralık artık dörtlü olarak adlandırılır çünkü C ve F arası tam (mükemmel) dörtlüdür. Aksi halde , notaların yazılışı bir beşliyi anlattığında tritona bazen eksiltilmiş beşli adı verilebilir. [nasıl kafanız karıştı değil mi] Örneğin C ve Gb arasındaki triton aralığa eksiltilmiş beşli denilebilir çünkü C ve G bir tam (mükemmel) beşlidir. Genel olarak herhangi bir majör veya tam aralık arıza işaretinin (notadaki diyez veya bemol işareti ile) bir yarım aralık arttırılırsa oluşan aralık “artık”dır. Herhangi bir minör veya tam (mükemmel) aralık bir arızayla yarım ses azaltılmışsa aralık “eksiltilmiş”tir.

MAJÖR VE Minör Diziler
    Dizi bir ses dizisidir ve tüm diziler kromatik gamın [hani yukarıda öğrenmiştik] alt kümeleridir . Çeşitli sayılarda notalardan oluşabilir ama çoğunda 7 nota vardır, yine de bazılarında 5 (ör. pentatonik diziler), 6 (ör. Tam ses dizisi), veya 8 ses (örn. “Eksiltilmiş” dizi) olabilirler. En basit dizi akorların gösterilmesinde de kullanılacak olan C majör dizisidir, ki şudur "C, D, E, F, G, A, B".. [şu ünlü do majör işte (do re mi fa sol la si do)] Bir majör dizi içindeki bu notaların arasındaki aralıklar aracılığıyla tanımlanır. [üçlüleri hatırlıyor musunuz?] : “ T T H T T T (H)” Ki burada “T” tam ses (iki yarım ses) “H” ise yarım ses anlamına gelmektedir. Bu aralıkları koruyarak yapacağımız G majör dizisi ise şöyle olacaktır "G, A, B, C, D, E, F#" ve bunların sonunda diğer oktavdaki G’ye devam eden bir yarım ses. [F# ilgilizi çekmiştir diye açıklıyorum, E ve F arasına baktığınızda yarım ses olduğunu göreceksiniz. Fakat bizim kalıbımızda (“ T T H T T T (H)”) burada bir tam ses sonunda ise bir yarım ses olması gerekiyordu. Bu koşulu sağlamak için F’nin önünde bir diyez gelmiştir.]
    C majör dizisiyle aynı notalardan oluşan (yani başka diyez bemol bulunmayan) fakat A notasından başlayan diziye A minör dizisi diyoruz. C majörle aynı notalardan oluşan bir minör dizi olduğu için biz buna C majörün ilgili minörü diyoruz. Herhangi bir majör dizinin ilgili minörü o majör dizinin altıncı notasından başlayarak o dizideki notaların aynılarının çalınmasıyla oluşur. Bu yüzden yukarıda belirttiğimiz G majörün ilgili minörü E minördür.
    Belirli bir diziye dayanan bir parçaya o dizinin tonunda deriz. Örneğin C, D, E, F, G, A, ve B notalarına dayanan bir parça ya C majör ya da A minör tonundadır denir. Parçanın akor ilerleyişi bu ikisini ayırır. Majör ve minör kelimeleri kullanıulmamışsa majör varsayılır. Bir dizideki diyez ve bemol işaretlerinin bir araya gelişi o tonun anahtar işaretini belirler. Örneğin G majörün (sol majör) anahtar işareti sadece F#dir. [do majörün anahtarında hiçbir diyez veya bemol bulunmaz]

Farklı majör ve minör dizileri çalmayı denemelisiniz. Her biri için notaları yazmak isteyebilirsiniz, veya Dan Haerle's Scales For Jazz Improvisation gibi sizin için yazılmış bir çok dizileri içeren bir kitap alabilirsiniz. Aşağıda yazılı olan daha karmaşık diziler de yazılmalı ve çalışılmalıdır. Dinleyiciler her bir dizinin sounduyla tanışık olacak kadar çok dinlemeyi denemelidirler. Bir çok kez tek bir ton yeterlidir. [sadece bir tondaki (C majör gibi) dizileri dinlemek , tanımak ve çalışmak (C ionian, D Dorian vb. diziler Do majör tonundadır) kastediliyor sanırım, dinleyiciler için]. Çalanlar ise her bir diziyi tüm tonlarda ve kendi enstrümanlarının tüm erimlerinde üzerlerinde tam bir ustalık sahibi oluncaya kadar çalışmalıdırlar. Fakat teoriyi uygulamanın diğer bölümlerine geçemeyecek denli bunlara takılıp kalınmamalıdır. Uygulamalara Dorian, mixolydian, lydian ve locrian modlarına [aslında bu modlar aynı adla dizlerdir de, modları anlatmayı sonsuz ilerde bir tarihe erteliyorum ben. Tabi bu fırsatım olunca anlatmayacağım veya az sonra bu dört modu yazmayacağım anlamına gelmiyor] hakim olunca başlamalısınız. [bu yazı bölümler halindeki caz primerin bir kısmı]
    [Yukarıda Bahsi Geçen temel modları (dizler) C majör gamı için yazarsak. (bu modlar majör diziler için geçerlidir, eski yunandan ve/veya klise müziğinden gelirler.)
    Hatırlarsak Do majör dizimiz şuydu:
    C D E F G A B C
    Hadi bunu bir de basımızla çalalım. Bu aynı zamanda Ionian modudur.
    C C C C

G |---------------|-------2--4--5--|----5---4----2-----|--------------------|
    D |--------2--3--|---5-------------|------------------5-|---3---2-----------|
    A |--3--5--------|------------------|--------------------|------------5---3--|
    E |---------------|------------------|--------------------|--------------------|
    Bu diziyi D notasından başlayarak yazarsak
    D E F G A B C D
    D dorian dizisini elde etmiş oluruz.
    Bunu çalarsak (yukarıdaki akor şifrelerini değiştirdiğime dikkat edin)
    Dm Dm Dm Dm
    G |---------------|-2--4--5--7--|--7--5- 4----2-----|---------------|
    D |-----2--3--5-|----------------|--------------------|-5--3---2-----|
    A |-5------------|----------------|--------------------|-------------5-|
    E |---------------|---------------|---------------------|---------------|

Bu diziyi E notasından başlayarak yazarsak
    E F G A B C D E
    E phrygian dizisini elde etmiş oluruz.
    Em Em
    G |---------------|-----------7--9|-
    D |------------7-|---9--10--------|
    A |-7---8--10---|----------------|
    E |---------------|---------------|-
    F notasından başlayarak çalarsak
    F G A B C D E F
    F lydian Dizisini elde etmiş oluruz.
    F F
    G |--------------------|--------7—9--10--|-
    D |------------7---9--|---10---------------|
    A |--8--10------------|---------------------|
    E |--------------------|---------------------|-

G notasından başlayarak çalarsak
    G A B C D E F G
    G mixolydian dizisini elde etmiş oluruz.
    G7 G7
    G |------------------------------9---10---12|-
    D |---------------9---10---12---------------|
    A |---10---12--------------------------------|
    E |--------------------------------------------|-

A notasından başlayarak çalarsak
    A B C D E F G A
    A aeolian dizisini elde etmiş oluruz (bunun bildiğimiz minör gamın aynısı olduğunu görürsünüz. Sonuçta bir majör gamın altıncı sesinden başlayıp notalarını yazdık ve ilgili minörünü bulduk).
    Am
    G |------------------------------------------12----14|-
    D |---------------------12---14----15---------------|
    A |---12----14---15---------------------------------|
    E |----------------------------------------------------|

B notasından başlarsak
    B C D E F G A B
    B locrian dizisini elde etmiş oluruz
    Bm7b5
    G |-----------------------------------------14---16|-
    D |-----------------------14---15--17-------------|
    A |----14---15---17-------------------------------|
    E |--------------------------------------------------|
    Peki bunları nasıl kullanırız. Elbette böyle ip üstüne nota dizer gibi değil. Parçada kullanılan akora göre uygun diziyi seçer ve o akorun çalındığı yerlerde notalarımızın lbüyük kısmını o diziden seçmeye çalışırız. Tabi bas çalarken bizim dizileri çok kullandığımız söylenemez. Çünkü basın asıl görevi kök notayı ve/veya akoru vurgulamaktır. Akor dizisinde dolaşmaya çıkmanız möüziği bir çıkmaza dönüştürebilir. Ama kısa koşu(run) larda, bir bas partisini tamamlayan süsleme ve varyasyonlarda, bas sololarınızda, bir akordan diğer akora geçişi sağlarken kullanacağınız ara notalarda dizi bilgisi işinize yarayacaktır. Buna örnek vermiyorum. Ama bir dizinin kullanımını en güzel ve kolay gözlemleyebileceğiniz parçalardan biri olarak “So What” (miles davis) önerebilirim. Parça tümüyle D dorian ve EB Dorian dizileri kullanılarak yapılmıştır.

Akorlar [akorlar üzerine benim yazdıkalrım da yukarıda, onları da bir kez daha gzden geçirebilirsiniz]
    Akor, çoğunlukla aynı anda çalınan, ve aralarında belirli bir armonik ilişki oluşturan bir grup notadır. En temel akor üçlemedir. Bir üçleme, adının da kastettiği gibi, üç notadan oluşur, ve bu notalar üçlü aralıklarla birbirlerinden ayrılırlar. Örneğin birlikte çalınan C, E ve G notaları bir C majör üçlemesini (C majör Akorunu) oluştururlar. Böyle isimlendirilmiştir çünkü C majör dizisinin seslerinden oluşmuştur.. C’den E’ye olan aralık bir majör üçlüdür ve E’den G’ye olan aralık bir minör üçlüdür. Bu aralıklar bir majör üçleme tanımlarlar. Bir G majör üçlemesi G, B ve D’den oluşur ve diğer majör üçlemeler de benzer biçimde oluşturulurlar.
    A, C, ve E notaları bir A minör üçlemesi (a minör akoru) oluştururlar. Böyle adlandırlır çünkü notalar A minör dizisinin başlangıcından gelmektedirler. A’den C’ye olan aralık bir minör üçlüdür ve C’den E’ye olan aralık bir majör üçlüdür. Bu aralıklar bir minör üçleme tanımlarlar. Bir E minör üçlemesi E, G ve B’den oluşur ve diğer minör üçlemeler de benzer biçimde oluşturulurlar.

Diğer iki üçleme tipi eksiltilmiş ve artık üçlemelerdir. Bir eksik üçleme bir minör üçlemenin aynısıdır fakat yukarıdaki majör üçlü minör üçölüye eksiltilmiştir. Bu yüzden bir eksiltilmiş üçleme A minör üçlemesindeki E’nin Eb’e çevrilmesiyle A C Eb şeklinde oluşur. Bir artık üçleme bir majör üçlemenin aynısıdır fakat yukarıdaki minör üçlü majör üçlüye arttırılmıştır. Bu yüzden bir artık üçleme C majör üçlemesindeki G’nin G#’e çevrilmesiyle C E G# şeklinde oluşur.
    Bir üçleme üzerine başka üçlüler ekleyerek genişletilebilir. Örneğin C majör üçlemesini/akorunu alıp (“C E G”) üzerine G’ün üçlüsünü (B) eklerseniz bir majör yedili akoruna (Cmaj7) ulaşırsınız.. Örneğin C minör üçlemesini/akorunu alıp (“A C E”) üzerine E’ün üçlüsünü (G) eklerseniz bir minör yedili akoruna (Am7) ulaşırsınız. Klasik armonide en yaygın yedili akoru ise dominant yedilidir. Kİ bu bir majör üçlemeye kök notasının minör yedilisi eklenerek oluşturulur. (yukarıda anlatmıştım minör yedili davasını) Örneğin G7 (G B D F). Sabatellanın yazdıkları buradan sonra forumun genel okuyucusunun kafasını karıştıracak bir düzeye geçtiği için [daha önce hiç karıştırmadılar ya] burada bırakıyorum.

[Sorularınızı beklediğimi daha fazla yazmayacağım ama]
  • tyr • 21 Temmuz 2004 18:42 • #538616
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine:cd ler hakkında ve sorular

evet yukarıda bahsedilen cd ler istanbula geldimi acaba? eger geldi ise kimden alabilirim gelmedi ise ben talibim cd lere ..
    bass gitara yeni başladım (takribi 1 hafta oldu) su anda notaların yerlerini ögrenmek ile ve parmak açmaya calısmak ile mesgulum. Daha önceleri bağlama çaldığım için ( sapı tutuş biraz farklı) bazen zorlansam da yavaş yavaş ilerliyorum ..
    şimsi sorulara geçiyim
    ders almayı düşünmüyorum.. internette bayagı güzel kaynaklar var. benim su anda baktıgım www.cyberfretbass.com başlangıç için iyi midi destekli vs vs .. böyle duyarak ta öğrenebileceğim ve sıralı dersleri olan ( iste bugunluk bu kadar yeter bunları calıs vs vs )diyen baska siteler var mı? -yukarıdakilerin haricinde.-
    ellerim özellikle sol elim terliyor (tabi sıcakların da etkisiyle)tabi kayıyor ve notalara düzgün basamıyorum? bunun için bir tavsiyeniz var mı?
    notaları ögrendikten sonra nereye doğru kaymak lazım? yoksa ögrenince kendiliginden meydana cıkar mı nereye dogru gitmem gerektiği
    şimdiden teşekkurler
    o.
  • aykuth • 22 Temmuz 2004 10:39 • #538628
    Gayri Resmi İlmek yenilendi: Bas Üzerine:cd ler hakkında ve sorular

Cdler hazır ve çantamda 10 gündür neredeyse. Bir türlü kargoya uğrayamadım. İstanbulda petevenegondi'den alabilirsiniz daha sonra.

Bağlamadan geçiş konusunda haklısın. sol eldeki parmakların kullanımı ve basılması da oldukça farklıdır.

Ders = para demek ne yazık ki. Ben de başlamayı düşündüğüm derslere (evet hala bas gitar dersi almak istiyorum) para ve zaman korkusuyla daha başlayamadım. Ama yine de bilen birileri ile çalışmak gibisinin olmadığını, internetin (veya metodların) sana gitarı nasıl tutman gerektiği konusunda geri bildirimde bulunamayacağını, hata yaparsan bunları düzeltmeyeceğini unutmamalısın. Mümkün olduğunca çalanları dinlemek ve izlemek senin için çok faydalı olacaktır.

dersler için bir adres (dediğin gibi bir düzende olmasa da)

www.activebass.com

aslına bakarsan garaja benim eklediğim linklerin hepsine bir bakmanı tavsiye ederim. Buraya link eklerken özenli davranmaya çalışıyorum ve çoğunda ciddi bilgiler var.

türkçe bir miktar bilgi için

www.basgitarist.com adresine bakabilirsin. Bu site sertaç ekizin ve bildiğim kadarıyla geliştirmek için emek veriyor.

bir diğer türkçe güzel kaynak ise

www.studyoimge.com.tr deki bas ve gitar dersleri.

Basta bugünlük yeter diye bir şey yok. Anladıkça ve öğrendikçe ilerlersin. En önemlisi kendine zarar vermemek ve aşırı yüklenmemek. Hedeflerini iyi belirlemeli ve bunlara teker teker ulaşmaya çalışmalısın
    .

İnternetteki kaynaklar dışında fotokpoi ve orjinal olarak metodlara ulaşmayı denemeni öneririm. Çoğunlukla öğretici oluyorlar ve internetteki bilgilerden daha sistematikler.

aşağıdaki sorular için,

-el terlemesi için yanında bir havlu ve bir de bes bulundurmanı öneriririm. Havlu ellerini ve bez de basın tellerini silmek için. Bas çaldıktan sonra telleri silmek tellerden verim alacağın süreyi uzatır.

bu yeterli olmazsa pudra deneyebilirsin ama daha beter olma olasılığı da yüksek. Ama terli ellerin notalara düzgün basamamana yol açmaması gerekli. Tellere nasıl basıyorsun?

Benim için temel bas gitar eğitimi şöyle gider.

parmak alıştırmaları (önce sağ el, penayla çalınıyorsa uygun pena seçimi önemli ardından penanın aşağı yukarı hareketine dikkat edilerek sabit ritmle çalışılmaya başlanmalı), parmakla çalınacaksa iki parmağı düzgün sırayla kullanmak 1 2 1 2 (işaret orta işaret orta)
    bu aşamada metronom oldukça önemli. Metronom yoksa bilgisayar için bir tane software indirilebilir. Başlamışken bir tane de tuner (akort) yazılımı indirilse iyi olur))

Başlangıçta boş tellerde sağ el alıştırmaları daha uygun olur. Ardından sol el alıştırmaları başlar zaten notaları öğrenmekle, ritm okumayı öğrenmek de bu aşamada olayın içine girmelidir. Kullanamayacağın notaları öğrenmektense kullanacakları iyi bilmek daha faydalıdır. Bu yüzden gitar eğitiminde hep ilk pozisyonlardan (ilk perdeleri kullandığımız pozisyonlardan) başlanır ve ilerideki pozisyonlar sonraki zamanlarda öğrenilir. Bu aşamada önemli olan sol el tekniğini yanlış öğrenmemek ve kendini sakatlayacak biçimde çalışmamaktır. Bas, özellikle ilk perdelerinin ve sapının genişliği ve tellerinin gerginliği nedeniyle fiziksel yorgunluğa ve sakatlığa neden olabilecek bir enstrümandır. Bu yüzden bileklerde veya parmaklarda zorlanmaya bağlı ağrılarda çalışmaya kısa bir ara verilmelidir. Ağrılar sürekli ise teknikte hata olması muhtemeldir bir bilene danışmak iyi olabilir. Bas gitar notaları fa anahtarında yazıldığı için bir basçının ilk öğrenmesi gereken notalama sistemi budur. ama notalara karşılık gelen harfleri bilmek de faydalıdır. Ki ben nota-harf bilgisini yukarıdaki mesajlarda defalarca verdim. Bu alıştırmaların içine akor ve dizi(gam) eklenmesi ile zaten bir iki sene boyunca çalışılacak materyal elde edilmiş olur. Bu kısmı ayrıntılandırmak mümkün ama benim vaktim ve enerjim müsait değil. Bu kısımda öğrenilmesi/yapılması gerekenleri sıralarsak

1) temel parmak alıştırmaları. Müzikal bir anlamı bulunmayan sadece parmakların kas belleği kazanmasını, açılmasını ve hızlanmasını sağlamak. DÜzgün tekniği oturtmak için yapılan alıştırmalar. Basit örnekler verirsek.

Dört telli bas için
    Alıştırma 1:

-------------------------1-2-3-4-4-3-2-1-------------------------
    -----------------1-2-3-4-----------------4-3-2-1-----------------
    ---------1-2-3-4---------------------------------4-3-2-1---------
    -1-2-3-4-------------------------------------------------4-3-2-1-

sonra diğer pozisyonlarda devam edebilirsiniz. 2 3 4 5, 3 4 5 6 gibi

Alıştırma 2

-------------------------1-3-2-4-
    -----------------1-3-2-4---------
    ---------1-3-2-4-----------------
    -1-3-2-4-------------------------

yukarıdakine benzer biçimde

Alıştırma 3: Kromatik gam
    -------------------------2-3-4-5---6-5-4-3-------------------------
    -----------------3-4-5-6-------------------7-6-5-4-----------------
    ---------4-5-6-7------------------------------------8-7-6-5--------
    -5-6-7-8----------------------------------------------------9-8-7-6

Böyle alıştırmalar yapılırken pena ve parmak vuruşlarına (yukarı aşağı veya 1 2 1 2 ve tempoya dikkat edilir. Mümkünse metronom kullanılır. Metronomda yavaş tempolarda başlamak önemlidir. 50-60 başlangıç için fazlasıyla yeterli hızda bir tempodur.

daha sonra yukarıdaki alıştırmaların değişik versiyonları yapılabilr. Örneğin

----------------------------------------------------------------1
    -----------------------------------------1---1-2-1-2-3-2-3-4-3-4-
    -----------------1---1-2-1-2-3-2-3-4-3-4---4---------------------
    -1-2-3-2-3-4-3-4---4---------------------------------------------

vb. gibi. bunu yukarıdaki üç alıştırma için de ve üçlü nota grupları yerine 5li 6lı yedili vb. nota grupları ile de deneyebilirsiniz. Yine önemli olan tempoyu korumaktır. Bu yüzden en iyi arkadaşımız davulcular değil mi zaten.

Bunlar bir süre sıkıcı olacaktır ki zaten sürekli bunları çalarak parça çalmayı öğrenemeyeceğimiz de ortada. Bu koşullar altında ikinci basamağa geçebiliriz. [ama ikinci basamak neydi ?]

2)Sürekli olarak 1 2 3 4 1 2 3 4 çalamayacağımıza göre ritm (tartım) okumayı öğrenmek ve şarkılara eşlik etmek önem taşır.

a)
    Bu aşama da yapılabilecek önemli bir günlük alıştırma radyo/teyp/cd vb. de çalan parçalara basımızla eşlik etmeye çalışmaktır. Çıkan notanın çalınan sese uygun olmasından ziyade duyulabiliyorsa basın ritmine duyulmuyorsa parçanın/davulun genel ritmine uygun olarak sağ el geliştirilmeye çalışılabilir. Parçanın notalarını biliyorsanız, ya da uyumlu olduğunu düşündüğünüz notalara geçiyorsanız ne ala. bu çalışmanın bir riski kulağınız için kötü bir alışkanlık yaratması. Ama bunu baştan bilerek yanlış notaları farketmeye çalışırsanız kulaklarınızı geliştirmeniz de olası. Mümkünse biraz açılmış sol elinizle uygun notaları çalmaya çalışın. Parçaların yavaş ve kolay olması, basların rahat duyulabildiği türlerde veya eq ayarlarında olması tercih edilebilir. Bir davulcu mevcutsa, veya elektronik davul makineninz (bilgisayarda bir yazılım, processorünüzün ek özelliği, groove box veya drum/ritm machine olabilir.) ona uygun olarak çalmaya çalışmak da ritm duygunuzu geliştirecektir.

b)tartım okumayı öğrenmek. İnternet kaynakları, midi ve gtp dosyaları, metodlar vb. bulduğunuz tartımları basit tartım teorisine dayanarak öğrenme çabası.

burada notsyon gösterme şansım olmadığı için gevezelik yaparak anlatırsak. [ki bu mesajı bunun sonunda bitireyim diye düşünüyorum, yoruldum]

birlik nota (dört vuruşluk nota): sadece bir elipsten oluşan ve bu elipsin için boş olan nota. Dört vuruşa (bu kısım için içinizden sürekli 1 2 3 4 saydığınızı ve her sayıda ayak vurduğunuzu hayal edin. Varsa metronomuzu açın onunla 1 2 3 4 diye sayın) karşılık gelir. kısaca Kalın Mi (E) çalıyorsanız [en üst tel boş] vurduktan sonra sesi kesmeden dört vuruş boyunca beklersiniz.

| Miiiiiiiiiiiiiii |
    | 1 2 3 4 | şöyle bir şey işte: <>

ikilik nota (iki vuruşluk nota) bir elips ve onun sapından oluşan ve bu elipsin için boş olan nota. iki vuruşa karşılık gelir. kısaca Kalın Mi (E) çalıyorsanız [en üst tel boş] vurduktan sonra sesi kesmeden iki vuruş boyunca beklersiniz. Dört dörtlük bir ölçüye (en yaygın zamandır kendisi) iki tane sığarç

| Miiiiiii Miiiiiii | |
    | 1 2 3 4 | şöyle bir şey işte: <>|

dörtlük nota (bir vuruşluk nota) bir elips ve onun sapından oluşan ve bu elipsin için dolu olan nota. bir vuruşa karşılık gelir. kısaca Kalın Mi (E) çalıyorsanız [en üst tel boş] vurduktan sonra sesi kesmeden bir vuruş boyunca beklersiniz. Dört dörtlük bir ölçüye (en yaygın zamandır kendisi) dört tane sığar.

| Miii Miii Miii Miii | |
    | 1 2 3 4 | şöyle bir şey işte: <->|

tabi notaların arasında her hangi bir boşluk yok. Rahat okunsun diye öyle yazıyorum.

sekizlik nota (yarım vuruşluk nota) bir elips ve onun bir çengel eklenmiş sapından oluşan ve bu elipsin için dolu olan nota. yarım vuruşa karşılık gelir. kısaca Kalın Mi (E) çalıyorsanız [en üst tel boş] vurduktan sonra sesi kesmeden bir vuruş boyunca beklersiniz. Dört dörtlük bir ölçüye (en yaygın zamandır kendisi) sekiz tane sığar.
    Tam sayabilmek için sayıların arasına ve eklediğime dikkat edin.

| Mi Mi Mi Mi Mi Mi Mi Mi| |-
    | 1 ve 2 ve 3 ve 4 ve| şöyle bir şey işte: <->|

bunlara ek olarak 8'liğin yarısı olan 16'lık da öğrenildiğinde ve notaların yanına konan noktanın noktanın değerine yarısı kadar eklediği öğrenildiğinde [ 2 vuruluk notanın yanındaki nokta bu notayı üç vuruşluk yapar, bir vuruşluk notanın yanındaki nokta bunu 1.5 vuruşluk yapar ] ve esler de öğrenildiğinde (es(sus)larında notalara benzer değerleri vardır. Bu süreler boyunca ses çıkarılmazç) temel tartım eğitimi eldedir. Şimdi sıra kağıttaki tartımları okumaya gelmiştir. Ki oraya geçilir.

sonrakileri üşenmezsem bir ara yazarım. Bu arada bu benim yoğurt yiyişim her basçı bası farklı şekilde öğretebilir. Tüm bunlar yapılırken bir taraftan da basitten zora doğru çalınmak istenen tarzda parçalar çalışmak hem motivasyonu arttırır hem de teknik çalışma içinde boğulup pratikten ve müzikten uzak kalmanızı engeller. 6. ayınızdan (ya da 1. yılınızdan) sonra kendinize uygun seviyede bir grupla çalışmaya başlamak da çok faydalı olacaktır. Ama şarkılar için teknik ve teori öğrenmeyi bırakmanızı önermem. İLerde üzülebilirsiniz.