-
abi bi haftadır ne alsam ne etsem diye düşünmekten beynim sulandı, öyle çok anlayan biride degilim elektro gitardan dahası anlayan adamda yok nerdeyse..
e parada cok yok.. $390-400 anca cıkar, aldıktan sonra pişman olmakta var..
-
grupmulanbu arkadaşım, verdiğin bilgiler ve hikayen gerçekten çok güzel ve takdire değer. İnsanın kullandığı birşeyi bir IT'ci terimiyle "default" halinde bırakmaması :) gerçekten çok önemli bişey bence. Dediğin gibi, bi 168 beygirlik 306 GTI'ı olan adam vardır.. Ama 206 GTI'nı 250 beygir olacak şekilde modifiye eden adam vardır.. Önemli olan dediğin gibi "bilerek" yapmak bazı şeyleri. Ben şu anda gitar çalmayı bilmiyorum. Ama bu sene inşallah 2 ay içinde bi BC Rich almayı düşünüyorum. Burdaki bilgili arkadaşlarımızın değerli tavsiyelerini de gözönünde bulundurarakk tabi..
Ama öncelikle senin dediğin konu çok ilgimi çekti. Ben aldığım elektronik-mekanik farketmez bi cihazı orjinal halinde bırakmayı sevmeyen bi insanım. Kullandığım şeyin üretilirken dünya standartlarında bi ergonomiye göre düşünülerek üretildiğini bildiğimden aldığım herşeyi benim yapıma göre "modifiye etmek" gibi bir mecburiyette hissederim kendimi. Hem dediğin gibi bu "customize" olayı da olayın kat kat daha zevkli olmasına sebep.
Şimdi senin dediğin tamir-bakım-onarım-geliştirme-kendine uyarlama işlerini nasıl yapacağımızı anlatan ve mümkünse şekiller ya da fotoğraflarla gösteren bir site ya da bir kaynak belirtebilir misiniz? Dediğin gibi gitar almadan bunları yapmak çok büyük bir avantaj.
(IQ: 141 :) Altından kalkabilirim :))
-
düşyılmaz arkadaşım öncelikle yazımı okuduğun için sana teşekkür borçluyum.. Bu yazıyı yazmaktaki amacım aslında maddi durunu olmayanlarında iyi gitar sahibi olabilmesini sağlamaktı. Eğer bu dediklerimi uygulayarak bazı sonuçlar elde ederse ne mutlu bana... Ben bu işi yaptım ama hiçbir zaman benim gitarımın çalınabilir rahat bi gitar olduğunu kimseye kanıtlayamadım.. Çünkü herkes şartlanmış.. Bir marka sevdasıdır gidiyo.. Mesela arkadasda jackson ps3 perform var... O gitarı çalıyorum sonra benim gitarımı çalıyorum bi fark göremiyorum... Ama arkadasa sorarsak benim gitardan ses çıkmıyooo... Neyse uzatmıcam... Bu konuda yeni fikirler için bana yazın...
-
Mesajımı okuduğun için sana teşekkür ediyorum.... Aslında bu olay çok kolay bir iş... Küçükken biraz tornavida, pense tutmuş birisi rahatlıkla yapabilir.. İcatlar ihtiyaçtan doğar.. Benim de buna ihtiyacım vardı ve yaptım... Eğer sende kendine güveniyorsan ve gerçekten buna ihtiyacın varsa çok rahat yapabilirsin... Bu konuda sana istediğin yardımı yapabilirim..... Aşağıdaki linke git gitarımın resmni görürsün... Eski hali tabi şu an daha farklı istediği zaman değiştiriyorum..Fazla kurcalamayın yalnız...
Eğer bana ulaşmak istersen icq no m yok.... msn gel istersen
[email protected]
-
çok haklısın ya aslında cort al bence x 6 yı tavsiye ederim ama ondan önce bulabilirsen bi arkadaşından filan 2. el bul çünkü ben arktan buluştum onu çaldım sonra üstündeki ayarları öğrendim vsvs gitar alacaksan sakın büyük anfideki sesine bakma her perdeyi teker teker denemelisin ses temiz çıkıyomu vs am bilen biriyle gitmen yararına olur..
-
Seni takdir ediyorum arkadaşım... Herkes senin gibi olmalı.. Sana bi tavsiyem var.. Bi daha la minöre (a-m) deme bilmeyen çok yanlış anlayabilir...
-
washburn-cort-aria-stager-dean marka gitarlar yeni başlayanlar için iyi denebilir ama belli bir seviyeden sonra bunlardan çok hızlı bir biçimde kurtulmak isteyeceksiniz... Müzik mağazasında ton deneyemezsiniz çünkü adamın girdiği amfi zaten mükemmeldir ama klavye rahatlığına,sap durumuna (çok önemlidir) kilit ve köprü aksamına bakabilirsiniz.. Sesini duymak içinde almak istediğiniz gitarla başka bir gitarı küçük bir amfide deneyin en azından kıyas şansınız olur.
-
köprü:çalmak istediğin türe göre..mesela brit rock ta sabit bridge uygunken,progressive rock a olmazsa olmaz..
perdeler:basarken parmak kaslarını afallatmaması iyidir
manyetikler:sonradan değiştirebileceğin için çok kasmasan da olur
klavye:eline uygun olmalı mutlaka.uzun parmaklıysan eni geniş,derinliği az.dopan parmaklıysan eni dar derinliği fazla mesela..
ağacı:çok önemli bence.titreşim,frekans falan..derin mevzular
karizma:e tabi bi de güzel şekil lazım...
-
eğer hicbir fikre sahip değilsen öncelikle bilen birisiyle alışverişe gitmeni öneririm. bunun yanında klavye önemli ilk etapta elin kayıyor mu üstünde rahatça, sonra 2. el ise perde demirleri aşınmış mı? (bunların degismesi cok maliyetli olabiliyor o yüzden iyi dikkat etmende fayda var.) sonra her teli kromatik bicimde en bastan son perdeye kadar penayla birazda kuvvetli olacak sekilde anfiyi kapattırıp çal. boylece perdedeki ve saptaki hatalardan olabilecek cızlamaları daha iyi gorebilirsin.
gitarı iyice incele sağına soluna vurugu cıkıgına bak, bazı yerlerdeki ufak gorunen catlaklar aslında ağacın icine kadar gidiyor olabilir (ozellikle sap ve govdenin birlestigi yerde) gitarın kulaklarını cevir boşluk var mı hisset. varsa eğer bunların degismeside bir masraftır. sapı ayarsız olabilir bu sorun degil yapılır entonasyonu ama fretler kotuyse masrafı cok daha fazla olur ikisinin ayrımını iyi anlayabilmen lazım.
daha sonra ton,volüm dügmelerini ve manyetikleri degistiren switchi cevir eğer cızırtı hışırtı oluyorsa tam çevirirken oksitlenmeden dolayıdır ve bu gitarın cok iyi kosullarda beklememis ya da yıpranmıs olabileceginin işareti kabul edilebilir. eline metal bir alyan anahtarı vs al ve tüm manyetikleri sırayla calıstırarak(humbucker pickupta hem üstteki hem alttakine) tek tek degdir. anfiden gelen pot sesi calıstıklarını gosterir. her teli sırayla cal manyetiklerin üstünde, tüm tellerin sesi geliyor mu kontrol et. jack yuvasında sorun var mı temassızlık yapıyormu ona bak.
köprü kısmındaysa yeni baslayanlara sabit köprüleri öneriririm. ama floyd rose tipi bir tremolo sistemi alıyorsanız eğer ve akort kilidi de varsa belli bir miktarda kolu kullandıgınızda (caldıgınız noktadan 1,5 sese kadar mesela) akort kacırmaması gerekir.bu çok önemli çünkü iki kola dokunup akort kacırırsa ve birde kolla oynamayı seviyorsanız o gitar evde bile işinize yaramaz. ama fender tipi tremolo sistemlerinde ve özellikle ucuz sayılabilecek gitarlarda ufak bir tremolo hareketiniz tüm akordunuzu bozabilir bu boyledir. ucuz yollu strat istiyorsanız kabul etmek zorundasınız gibi birşey. tabi tremolo kullanmam derseniz bu bolumu atlayabilirsiniz. ama yine de köprü gitarın sustainini sağlayan cok onemli bir eleman ve yine oksitlenme vs. problemlerini gözardı etmeyin.
son olarak eksik parcalar falan varmı gitarda onları tesbit etmeye calısın (ufak tefek eksik parcaları satıcılar hep abi kolay bulursun diye itelemeye kalkar ama sonra bulmak zor olabilir) bu fiziksel kontrolleri yaptıktan sonra gitarla sevdiğiniz şarkıları çalın. anfiyi kendinize göre ayarlayın. büyük anfide özellikle yüksek volümlerde sesini duyduktan sonra birde kücük bir anfide deneyin. bu aşamadan sonra gönül rahatlığıyla yeni gitarınızı alabilirsiniz.
marka konusundaysa bence büyük üreticilerin üst modelleri genellikle güzel oluyor tabi kendinize uygun olanı bulmanız lazım. büyük üreticilerin ucuz modelleri maalesef bazen kötü olabiliyor. kücük üreticilerin bazı modelleri ise cok cok iyi cıkabiliyor.birde butik üretim yapan çok küçük firmaların çok çılgın gitarları oluyor ama fiyatlarıda çılgın oluyor!markası şu olsun bu olsun gibi saplantılara kapılmayın. bazen 100 dolarlık ama klavyesi rahat,cok sorunu olmayan bir gitar ufak bir manyetik değişikliğiyle çok makul sonuclar verebilir.
eğer ilk gitarınız olacaksa ve hiç fikriniz yoksa benim tavsiyem stratocaster tipi bir gitarla başlayabilirsiniz. çünkü strat üretemeyen gitar firmasını dövüyorlar artık. :)çok özet bir şekilde anlatmaya çalıştım umarım gitar alacakların işine yarar.
(yakın zaman icinde bunu bir makale haline getirmeyi düşünüyorum :) )
-
kuzen ne yaptın sen öyle yaw... valla gidip tüm önerilerini uygulayasım geldi.hakkaten doğru iyi anlatmışsın tebrik ettim yani...