Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

garajda siyaset içeren koloni vs..

  • Aria GalaCtiCa • 6 Şubat 2008 19:24 • #590236
    Siyaset olmayan yer bulunmaz

    siyaset olmayan yer bulunur ayrıca..
    misal gel buyur benim misafirim ol; bak siyaset olmayan yer nasıl olur..
    herkes birbirine saygı duyarsa zaten siyasaya 1 gerek kalmıyo..
    herkes neye inanıyosa onu savunsun; yeter..
    tabi "yerli yerinde"..

    Kibar teklifin için teşekkür ederim, ancak saçımı yıkayacağım:)

    Siyaset amacı güdülmeyen bir yer bulunabilir. Lakin içinde insanların fikir alış-verişinin yapıldığı bir ortamda siyasi hiçbir öğenin bulunmaması, öne sürülen tüm görüşlerin hiçbirinde en ufan bir siyaset damlası olmaması imkansızdır.

    Unutulmaması gerekir ki siyaset adı kendi alanında zaman zaman sık sık geçen bir simadır* İnsanlar fikirlerini beyan ederken bunları kendi yaşan prespektifinden uzatılan bir tepsi içinde servis ederler. Yani insanların fikirlerini beyan etmeleri esnasında kendi görüşlerini açığa çıkarmaları kadar doğal ve samimi birşey olamaz.

    Eğer insanların bir şekilde iletişim kurdukları bir ortamda "Abi nolacak bu türban sorunu", "Öf lan, Kuzey Irak'a da barbarca girdiler keşke diplomatik yollardan halletseydik" veya en bilindik örnekle "söyle bakayım delikanlı kime verdin oyunu son seçimde" gibi başlıkların altında süregelen diyaloglar sonucu siyaset yapılma amacı güdülür ve yapılır da.

    Ancak siyaset dediğimiz bu Arabistan menşeili sözcük zaten bizim hayat görüşümüzün bir aynası olduğu için, eğer siyaset yapma amacı güdülmese de kişinin kendisi olduğu her yerde açığa çıkacaktır. Örneğin "abi kulağımı deldirdim, nasıl olmuş" sorusuna "abi hiç yakışmamış. Hem bi bak bakalım, senin çevrende kim var öyle kulağı delik, yakışıyor mu hiç sana" cevabını veren birisi sorgusuz sualsiz muhafazakardır. Başka örneklerle, ne biliyim, alt komşunuz Kürttür, oda arkadaşınız Sunnidir, babanız liberaldir; siyaetle yapma amacınde değilseniz, hatta siyasetle uzaktan yakından bir alakanız olmasa dahi bir şekilde diyaloglar siyasi, yani hayat görüşünden seçme damlalar taşımaya başlar.

    Bir önce yazdığım mesajda Garaj'ın konseptinden uzak diğer konular (spor, felsefe, edebiyat...) siyasetin neden benim için olduğunu gayet net çizgilerle açıklamıştım ancak görünen o ki mesajım be sebeple silinmiş. O yüzden bu sefer biraz daha elim kolum bağlanmış şekilde anlatmaya çalışacağım.

    En azından şunu söyleyebilirim ki bu ülkede 18ini doldurmuş herkesin bir seçme hakkı var. Neyi seçeceğini, kimin kendi fikirlerine yatkın olduğunu bilmeyen; daha doğrusu demokrasinin tanımında yatan "halkın kendi kendini yönetmesi" metnindeki kimin kendini yönetmesi gerektiğini bilmeyen ancak bir şekilde bu ülkedeki bozukluklardan şikayet eden bir nesin sorumlusu da işte bu "aman oğlum/kızım..." ile başlayan cümlelerde gizli siyaset korkusudur.

    Bir önceki mesajımı özensizce özetle, tek yetkisi yazmak olan birisi olarak kişisel fikrim: Siyaset koloniler haricinde yasaklanmalı, ancak ufak sınır taşmalarına da müsamağa gösterilmelidir.



    *: Halide Edip Adıvar
Bu konunun tüm mesajları