Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Türkçe rock ve metalde vokal

• taylan ayık • 23 Haziran 2005 22:24 • #474294
    Türkçe müzik yapan genç solist arkadaşlar,

Buraya soru ve sorunlarınızı yazın paylaşalım. Türkçe söz yazma, kurallara uygun söyleyebilme, sözü müziğin içinde yaşatabilme...
    (konu başlıkları çoğaltılabilir.)gibi konularda birbirimize sorular sorup cevaplarını birlikte verelim.

Burası vokalistlerin meydanı olsun.

Sevgiler

TAYLAN AYIK (eski DİKEN solisti)
    [email protected]
  • kamy • 23 Haziran 2005 22:57 • #474313
    ya benim küçük bir sorunum var. şarkıya başlıyorum detone olmuyorum yani çok seyrek güzel başlıyorum işte sonra birden bire ton değişiyor. ince başlıyorsam daha kalın bitiriyorum ama hep yani.. bunun sebebi nedir????
  • Kısa_Maltepe • 23 Haziran 2005 23:02 • #474318
    Hedef Büyük albümündeki vokalist mi?
  • PaRaDiGmAcHeTe • 24 Haziran 2005 17:39 • #474557
    çığlık atmayı seviyorum ama lanet olsun ki sesim kapandı 4 ayda stüdyoya girmeyince..
  • Ktulu • 24 Haziran 2005 17:47 • #474559
    ya benim küçük bir sorunum var. şarkıya başlıyorum detone olmuyorum yani çok seyrek güzel başlıyorum işte sonra birden bire ton değişiyor. ince başlıyorsam daha kalın bitiriyorum ama hep yani.. bunun sebebi nedir????

Gitaristlerle birebir çalışman lazım. Parçayı bütün olarak değil de parça parça çalışın stüdyoya gitmeden önce. Nerede nasıl söylemen gerektiğini incele. Daha sonra tek tek birleştirin parçaları. Bütün parçayı bu şekilde çıkartırsın. Aksi taktirde grubu iyi dinleyemediğini gösterir bu.
  • nuri • 24 Haziran 2005 17:53 • #474561
    kutulu bugün bişe dinlemiyormusun len he senidinliyorum bayat esprisini yapma sakın
  • taylan ayık • 24 Haziran 2005 19:09 • #474570
    Sevgili Kamy,

Ktulu'nun dedikleri %100 doğrudur. Bir de senin sorununu şöyle maddelere ayırabiliriz:
    -performans düşüklüğü (bu zaman zaman konserlerde bende de olurdu.)
    -Parçaları sürekli aynı tondan söyleme
    -Parçalardaki vurucu bölümleri beste aşamasında çok erken bir bölüme yerleştirme

Genelde heavy metalde en vurucu bölümler nakaratlardır. Bu bölümler genelde tiz ve sözel açıdan da akılda kalıcı olur. Parçalardaki vokal çıkışlarını buralara saklarsan hem sesin gereksiz yere yorulmaz hem de parçanın iniş çıkışı yani tansiyonu daha iyi ve akıcı olur.

Bir de sürekli gam egzersizleri yap. Bunu gitarla ya da klavye ile yapabilirsin. Çığlık atma işe yeni başlayan vokalist arkadaşların çok sorun yaşadıkları bir olay. Bence çığlık aşama aşama geliştirilmeli. Bir de çığlıktan önce yapılması gereken sözleri doğru ve anlaşılır bir şekilde söylemektir. Çığlık bir aksesuardır. Önemli olan solistin derdini anlatabilmesidir.
    Çığlık çalışmak için kısa çığlıklar pesten tize düzenli olarak çıkılmalıdır.
    İyi bir solist bence kendine çok iyi bakmalı, düzenli spor yapmalı, mümkünse sigara içmemeli...

Sevgiler

Taylan AYIK (Hedef Büyük'teki Taylan AYIK)
  • Ktulu • 24 Haziran 2005 19:55 • #474585
    Dinliyorum tabi.

• huhu • 24 Haziran 2005 20:34 • #474602
    sanki konservatuar sinavindasin detone olmanin neesi kotu :P
  • taylan ayık • 25 Haziran 2005 18:47 • #474787
    Vokalist ve söz yazarı arkadaşlar,
    Türkçe sözleri müziğe uyarlama konusunda konuşalım biraz.

Türkçe'yi deforme etmeden nasıl söz yazılmalı?
    Nakaratları nasıl belirliyorsunuz?
    Konu seçimlerini nasıl yapıyorsunuz?

Böyle birçok soru sorulabilir.

Taylan AYIK