Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Türkçe rock ve metalde vokal

• Ktulu • 25 Haziran 2005 20:27 • #474795
    En kastığım yerler nakarat kısımları. Parça ya tamamen nakaratlardan oluşuyo ya da hiç o kısım yok gibi...

Türkçe'yi deforme etmeden söz yazmanın tek yolu ise vokalle ritm gitarın aynı tonlardan giderek ritme uygun kelimeler seçilmesi sanırım. Ama bu yüzden hece ölçüsüz söz yazamıyorum. Her satırdaki hece sayısı aynı olmak zorunda. Yoksa boşluklar oluyor ya da vokal çok sırıtıyor. Böyle olmadığı durumlar da var ama o da bi parçada birden çokkez kullanıldığı zaman sırıtıyor.

Bir de benim iğrenç oldu dediim bi kısmı başkaları çok değişik buluyo, çok beğeniyolar ama benim kusursuz bulduğum kısımlarsa insanlara çok rutin geliyo...

Benim yaram da bu sanırım...
  • ibanetze • 25 Haziran 2005 21:19 • #474816
    ben şarkılara Türkçe söz yazmak konusunda çok yetersizim,yani gitarı elime alıp doğaçlama bi şeyler yaparken bile türkçe yazdığım sözler şarkının gidişatını çok farklı yöne çekiyo,ister istemez bütün şarkılar anadolu rocka kaçıyo(anadolu rockı da severim,yanlış anlaşılmasın,sadece biz hard rock yapmak için yola çıktık)..ingilizce söz yazmak istemiyorum aslında,çünkü hem anlam yoğunluğu açısından ingilizceyi gerektiği kadar iyi kullanamadığımı biliyorum,hem de o kültürün içine girmeden burdan yazdığım sözlerle,sadece kelimeleri çeviriyomuşum gibi geliyo çünkü kültür ve dil birbirinden ayrı düşünülemez bense hiç amerikada ve ya ingilterede yaşamadım dile ne kadar hakim olabilirim böyleyken,ama ingilizce söz üzerine yazdığım bi melodiyi Türkçe söze uyarlamaya çalışınca,şarkı ilk halinden çok farklı bi yöne kayıyo,bu biraz dillerin vurgu-tonlama va ritmiyle alakalı,yani cümle yapısıyla,ama işte çok kötü bi durum,çünkü yapmak istediğim Türkçe müzikken,kendimi tatmin etmeyen bi ingilizceyle ingilizce müzik yapıyorum,kendimi söz yazarlığı ve bestecilik konusunda geliştirmek istiyorum daha çok,ama Türkçe gerçekten çok zor bi dil,hard rockı Türkçe'ye uyarlamak baya zamanımı alcağa benziyo..
  • taylan ayık • 26 Haziran 2005 19:53 • #474949
    Arkadaşlar ikinizin de sorunu aynı.

Bu konuda öncelikle şöyle bir teklifim var:
    Herşeyden önce türkçe söz yazmaya devam, yılmak yok.

Bence içinizden ne geliyorsa onları kağıda dökün. Türkçe düşünün. Sözler gerçekten sizi anlatmalı. Öncelikle bu kısmı bir halledin.

Her zaman her cümle her ritme uymaz. Özellikle nakarat bulurken ben de bu sorunu çok yaşadım. Hedef Büyük albümünün şarkılarını yazarken bu sıkıntıları çok yaşadım. Dilimiz çok uzun cümlelerden oluşan ağır bir dil. Aslında çok melodik ve güzel bir dilimiz var.

Türkçe'yi inglizce aksanıyla söyleyen arkadaşlar hep Ktulu'nun dediği gibi hece ölçüsüyle söz yazıyorlar. Böylece söz ritme oturuyor ama kulağa pek de hoş gelmiyor açıkçası. Bence yapılması gereken derdimizi anlatacak en kısa cümleyi en melodik kelimelerle anlatmak.

Uzun cümleleri iki mısraya bölün. Cümle ritmden dışarı taşıyorsa, kelimeleri kısaltın. Örn:

"Karanlık bulutlardan damla damla kan düşüyor ellerime"
    yerine
    "Damla damla kan ellerimde karanlıktan armağan"
    veya iki mısraya bölerek
    "Kara bulutlardan ellerime
    Düşen damla damla kandır hüznüm" gibi
    Şimdi bu mısradan bir nakarat oluşturalım:
    "Ellerimde kan karanlıktan yağan
    Bir bulutta saklı hüznüm
    Yeni ölümler doğuran"
    Nakaratlarda kafiye kullanmaktan kaçınmayın. Kafiye çok etkilidir. Unutmayın sözler de bir enstrüman gibidir. Roman yazmıyorsunuz. Şarkı sözü çok farklı bir şeydir.
    Sözler sizin aynanız.. Kelimeler yeni kelmleri doğurur. Bence bol bol şiir okumak gerekir. Türkçe müzik de dinleyin tabii ki.

Son olarak eğer çok sevdiğiniz bir söz bulduğunuz ritme uymadıysa yeni bir ritmle deneyin. Şarkı sözleri illa da çok derin anlamlar içermek zorunda değildir.

Kolay gelsin

Taylan AYIK
  • GRJ • 26 Haziran 2005 20:44 • #474955
    ben gitar kullanmayı bilmiyorum ama elimde birsey olmadan da salak salak haraketler yapacagımdan korkuyorum gitar ogrenirsem en azından elim dolu olur ve bu tur hareketler icin kendimi kasmama gerek kalmaz ama gitar calarsam da vocal performansımın dusecegini de biliyorum ne yapmalıyım ...

ayrıca oturup sarkı yazcam dedigimde sozler gelmiyor ve cok salak sozler buluyorum tamam cok seciciyimdir dogru duzgun su ana kadar dinledigim turkce sarkıların sozlerini begenmedim ancak gecen gun yolda giderken muthis sozler cıktı azımdan ama hepsini unuttum napcam...
  • taylan ayık • 30 Haziran 2005 23:12 • #475831
    Şimdi şöyle bir soru yöneltelim:

Bir vokalistin yaşadığı hayat tarzı onun söyleyişini etkiler mi sizce?
  • ibanetze • 1 Temmuz 2005 00:31 • #475848
    bence sonuna kadar etkiler,doğuluların sesinin yanıklığı ondan değil mi zaten..
    tabi bu bahsettiğim bireysel bi şey değil,toplumun yaşam şartlarıyla alakalı ama sonuçta etkiliyo yani..
  • josf_in • 1 Temmuz 2005 00:33 • #475849
    öss de bile daha kolay soru çıkıyo
    elbette etkiler...
  • taylan ayık • 5 Temmuz 2005 19:41 • #476406
    Arkadaşlar,

Alternatif grupların vokal tarzı hakkında düşünceleriniz nelerdir?
    Neden hece hece söylüyorlar şarkılarını?
    Bir de ses renkleri nerdeyse aynı...
  • cc_baran • 5 Temmuz 2005 23:22 • #476440
    Türkçeyi tuhaf aksanla kullanmaları çok rahatsız edici, fabrika yapımı gibi aynı şeyi yapıyor olmaları da bar kökenli oluşlarından kaynaklı bence. Sabit piyasa sabit dinleyici, tarzların yanlış aktarılması ve popüler iletişim araçlarının da yönlendirmesi bu insanların prim yapmasına yol açıyo.
    Nolursa olsun tutuyo yaptıkları şey.

Bu arada Diken iyiydi yaw, 5 sene kadar önce sanırım bi Diken bi Witch Trap furyası vardı, iyiydi pe :D
  • berry88 • 5 Temmuz 2005 23:50 • #476449
    işte ben müzikten konuşmak diye buna derim..
    bence şuana kadar açılmış ve benim görmüş olduğum topiclerden en müziklisi ve en öğreticisi..

bende vokalist olmak istiyorum hatta neredeyse bir grup bile kurmuştuk ama benim dersanem var bu sene(ee malum öss var)diye ben çıkmak zorunda kaldım ama benim sorucam soru:
    gitar çalmayı bilmiyorum ama sesimin güzel olduğunu söylüyorlar sizce gitar bilmemem engel olur mu?