Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Türkçe rock ve metalde vokal

• cc_baran • 5 Temmuz 2005 23:59 • #476452
    Bir enstrüman çalman notalara daha rahat hakim olmanı sağlayabilir ama çalmıyor olman da sesini güzel kullanmana engel olmaz diye düşünüyorum.
  • taylan ayık • 6 Temmuz 2005 16:13 • #476577
    Gitar çalmayı öğrenirsen beste yaparsın. Beste yaptıkça sesinin değişik varyasyonlarını keşfetme olanağın olur. Bir de gitarı kullanarak ses egzersizleri yaparsın. En önemlisi bol bol çalıp söylersen sesin daha iyi ve çabuk gelişir.
    Bence gitar öğrenmelisin.
  • sdqantaris • 6 Temmuz 2005 17:38 • #476589
    Ses telleri ve tahribat...

Öncelikle merhaba demek istiyorum Taylan Ayık'a. Daha önce başlık açtın mı göremedim ama bu gördüğüm ilk başlıkta güzel bir konu olması ne kadar güzel. Foruma yazan insanların müzikle ilgili çabalaması ve forumda yazılanların da müzikle alakadar olması hususunda bir hassasiyetim var, bir çok yerde dile getiriyorum. Bunun için teşekkür ederim. Oh şöyle müzik konuşulsun ya. Umarım daralıp kaçmazsın abi yakında yazılan çizilen şeylerden...

Ben de bir şeylere değinmek isterim. Bir vokalistin enstrümanı diyebileceğimiz sesine ne kadar önem göstermesi gerektiğiyle alakadar...

İnsan kuşkusuz ses tellerine verdiği kadar hiçbir organına zarar vermiyor bilinçli ve bilinçsiz olarak. Bunlardan bahsedelim biraz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki ses telleri çok hassas bir yapıdadır. Aslında adı gibi bir tel değil bu. Anatomik açıdan bakacak olursak ses telleri solunum yolu boyunca ve tam emin olmamamla beraber dilkökünden nefes borusunun başlangıcına kadar uzanan bir bölgede bulunurlar. Bu yapının uzunluğu aynı zamanda sesimizin aralığını da belirler. Ne kadar uzun bir alana yayılmışsa ses telleri sesimiz de o kadar geniş bir alıkta olur. Boğazımı çevreleyen yuvarlak halkalardır aslında bu kaslar. Çıkardığımız sesin yapısına göre açılır, büzüşür, genleşir, daralırlar ve eninde sonunda titreşerek sesi geçen hava yardmıyla oluştururlar. Doku olarak son derece hassastırlar.

Gelelim bu güzel mekanizmayı nasıl berbat ettiğimize...

1) Sigara: Tonla zararını zaten biliyoruz. Ses tellerine zararı nedir peki. Öncelikle ses tellerinin hassas dokusunu bozar ve polip, ödem ve hatta gırtlak kanserine sebebiyet verir. Yani aslında bir vokalistin uzak durması gereken ilk şey sigaradır. Sigara ayrıca Reinke Ödemi denilen hastalığa da sebep olur ki bu sesin kalınlaşmasına da sebebiyet verir. Ses tellerinin yapısını bozarak ayrıca entonasyon problemlerini de arttırır.

2) Alkol ve asitli içecekler: Alkol ses tellerinin kızarmasına, tahriş olmasına sebep olur ki bu sesimizi bozar. Geçenlerde bir grubun (isim vermeye gerek yok) demo kapağını incelerken vokalistlerinin, teşekkürler bölümünde daha iyi performans sağladığı için Efes Pilsen'e teşekkür ettiğini okudum ve güldüm. Saçma, yok böyle bir şey. Aksine ters etki eder ve çok zararlıdır. Kaçınılması gerek. Ayrıca kola, gazoz gibi yoğun asitli içecekler de benzer zararlar verir ses tellerine.

3) Çay, kahve: Her türlü sıcak içecek performans öncesi zararlıdır ve narin dokuyu şişirir, tahriş eder. Kaçınılmalıdır. Reflu hastalarının iyiden iyiye uzak durması gerekir bunlardan ki mide asitinin yemek borusuna çıkması engellensin ve ses telleri daha beter zarar görmesin.

4) Baharat, acı: Yaygın bir kanıdır ki acının sese iyi geldiğine inanılır. Hatta doğulularda ondan böyle yanık ve güzel ses var da dendiğine rastlamışsınızdır çokça. Külliyen uydurma. Acının da ses tellerine tahribat yaptığı gerçektir.

5) Yanlış egzersiz: Yanış vokal egzersizleri, yoğun ve yanlış vokal yapmak granül oluşumuna sebep olur. Granüller reflü gibi mide asitinin solunum borusuna çıkmasını kolaylaştırır.

6) Diğer: Soğuk hava sonucu virütik ve iltihabi oluşumlar ve bazı dış etmenler daha...

Şimdi bunca şeyi yazdıktan sonra ben bunların herhangi birine dikkat ediyor muyum acaba diye gelir akla. Hayır. Aferin bana. Bu durumda aslında kimseye akıl veriyor değilim zaten ama bilmenizi istedim. Karar sizin. İster rock-metal vokalisti olun ister türkü söyleyin, ne olursa olsun fark etmez bu zararlar... Dikkat edin bunlara elinizden geldiğince. Zor gerçi ama...

Bunları yapmamak neler yapmak gerektiğine ilişkin de fikirler oluşturur kafanızda. Ne içicez peki derseniz, performanslardan önce sesinizi rahatlatması için sıcak suya bir kaç limon damlası damlatıp içebilirsiniz örneğin.

Uzunca zaman önce araştırıp bulmuştum bunları netten. Bulabilirsem link de eklerim konuyla ilgili. Ekleyeceği, düzelteceği, soracağı olan buyursun.

Saygılar, sevgiler.

Not: Çeşitli zamanlarda yazım hatalarını düzeltmek amacıyla değiştirilmiştir.
  • sdqantaris • 6 Temmuz 2005 20:12 • #476624
  • cc_baran • 6 Temmuz 2005 21:30 • #476679

şu topic düşmesin
  • berry88 • 6 Temmuz 2005 21:39 • #476682
    zaten dersane olayı olmasaydı bu sene kursa falan gidicektim ama malesef öss belası var!!!
    ama fırsat bulduğum zaman tabii ki öğrencem..
  • sdqantaris • 6 Temmuz 2005 22:02 • #476694
    Arkadaşlar,

Alternatif grupların vokal tarzı hakkında düşünceleriniz nelerdir?
    Neden hece hece söylüyorlar şarkılarını?
    Bir de ses renkleri nerdeyse aynı...

Bence burada alternatifi bağlayan bir şey yok. Bazı insanlar özgün ve iyi vokal yapar ve peşlerinden birilerini sürüklerler. Başka taraftan alırsak konuyu James Hetfield gibi söyleyen bir sürü metal vokalisti var. Keza Eddie Veder'a özenip vokal yapan bir sürü glamci ya da Jonathan Davis'e özenip tıpatıp aynı vokal yapan bir sürü nu-metal ve alternatif vokalisti var. Diyeceğim odur ki olay tek boyutlu değil, sadece alternatifi bağlayan bir durum değil. Belki bu aralar göz önünde olduğu için ilk bakışta tek o öyle gibi gelebilir insana...

Öte yandan yapılan müziği de türlere ayırdığımızda benzer türlerin benzer vokalistleri olduğunu görüyoruz. Bunu en rahat sanırım Power Metal gruplarında görürüz. Tenor bir vokal, benzer vokal melodileri, benzer çığlıklar, birbirinden ayıramadığım bir sürü grup ve vokalistleri...

Bunların ötesinde önemli olan özgün olmak. Ne alternatif ne şu ne bu... Özgün vokalist çok az kanımca...

Saygılarımla.

Onur
  • berry88 • 6 Temmuz 2005 22:06 • #476696

evet bence de!!!
  • ilkera • 7 Temmuz 2005 00:02 • #476720

düşmesin diyelim düşmesin =D
  • kamy • 7 Temmuz 2005 12:50 • #476847
    teşekkür ederim söylediklerinizi deniyecem. :))))