-
Ses telleri ve tahribat...
öncelikle herkesin dediği gibi çok süper bir forum olmuş, yani müzik hakkında konuşabilinecek bi yer olması güzel tabii...
gelgelim sese zarar veren maddelere... bunun hakkında bi sorum olacak, bugüne kadar gerek garajda gerek başka yerlerde okuduğum yazılarda bunların zararları hep söylenirdi. gerek sigara gerek alkol ya da yanlış egzersiz... alkol,sigara,acı şeyler vs. bunlardan nasıl kaçıncağımız açık, kullanmayarak kaçınabiliriz mesela:))) ama yanlış egzersizler her zaman kafamda soru işaretleri kalmasına yol açardı. mesela yanlış egzersizlerden nasıl kurtulabiliriz, neler yapılmalı, neler yanlış egzersize girer??? bu konudan konuşsak mesela??? bilgisi olan varsa aydınlatsın benim gibi cahilleri:))
-
ben soruma cevap alamadım sorunum yukarıdaki mesjda yazıyor lutfen YARDİM HEPİNİZİ
-
Merhaba. Arada kaynamış sanırım. Ben görmemişim sorunu.
Elimde bir şey olmazsa salak salak hareketler yapıcam diye korkmana gerek yok. En basit yolu salak salak hareketler yapmamak. Bu konuda bir sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Öte yandan elim dolu olsun bari diye gitar çalmak olmaz. Gitar çalmak istersen öğren ama iş olsun elim dolsun diye değil. Neticede çalınan her enstrüman insanın müziğe bakışını ve ufkunu genişletir. Çal tabii mutlaka bir enstrüman. Evet vokal performansını düşürebilir ama bunu pratikle aşmak mümkün elbette. Çalmak istiyorsan da istemiyorsan da pratik önemli. Çalarsan belki daha uzun olur yolun ama daha geniş bir penceren bakrsın olaya. Çalmazsan da daha çok eğilirsin vokal olayına.
Öte yandan, iyi söz yazmanın bir yolu yordamı olduğunu düşünmüyorum. Bu mekanik bir olay değil kanımca. Söyleyişi daha sanatsal kılmak mümkün elbette yukarıda Taylan'ın da dediği ve örneklediği gibi. Yine de ben bunu insanın yaratıcılığına, edebiyata olan yatkınlığına ve kelime haznesinin genişliğine daha çok bağlıyorum. Söz yazayım, yazdığım sözü modifiye edeyim diye düşünmedim hiç, geliyor müzikli veya müziksiz bir şekilde sözler. (Nerden geliyor yukarıdan mı?) Bilmiyorum işte geliyor bir şekilde. Hissediyorsun, yaşıyorsun ve dökülüyor her şey birer birer kelimelere. Tıpkı müzik gibi.
Yazdıklarını unutmanı biraz garipsedim ama sanırım buna en kolay çözüm yanında kağıt kalem taşımak. Ben gece yataktan fırlayıp aklıma gelen bir çok şeyi yazıyorum mesela. Zira uykulu halde unutmak daha kolay oluyor. Bunu yapan sürrealist amcalar da var metodik olarak.
Başka sorun da varsa kendi aklımca cevaplayayım.
Sevgiler.
-
bu adam bu kadar yazıyı yazarken erinmiyomu be
-
Arkadaşlar bu forum çok verimli gidiyor. Acaba bir üniversiteden rica etsek şöyle güzel bir panel olayına mı girsek diyorum. Bütün ünlü gruplarımızın vokalleri gelsin mesela. Belki hayal ama imkansız değil.
Ayrıca yukarıdaki teknik bilgiler için arkadaşlara çok teşekkür ederim. Türkiye'de vokal gerçekten bir problem. Aslında giderek çok iyi solistler geliyor. Neyse yeni adaylar sorulara devam etsin. Biz de elimizden geldiği kadar katkıda bulunalım.
-
güzel olur(topik düşmesin diye yazdım)
-
ilker istedikten sonra düşmez yaw :)
-
sigara ve alkol tamam sese zarar vermekde bunu kabul ediyoruz....
ama şöyle bi gerçek varki koray,deniz vb.. bunları devamlı ellerinde alkolle görüyoruz sahnede bunların sesi etkilemiyormu?
nedir olay tam olarak?
-
Koray ı sittir et de, Deniz in sesine bişey olmuyo harbiden...
-
Tanıdığım çoğu gurubun vokal sorunu var.Ya vokallerini değiştirmeyi ya da vokalisti adam etmeyi düşünüyolar.Şan dersleri alanlar falan var.Peki bu şan derslerinin içeriği nedir?Ne öğretiliyo tam olarak.
Ayrıca vokalisti olan guruplar da kendi parçlarını yapmakta,yapsalarda tanıtmakta zorlanıyolar.Yani şöyle akılda kalıcı insanı etkileyen söz ve melodi uyumu için bi formül falan var mı?Sanırım Mashar Alanson'du(yanlış olabilir) bir söyleşide "ben söz yazmanın matematiğini biliyorum.yoksa şair falan değilim"dedi.Böyle matematiksel bir mantık var mı?
Okuduğum en bilgilendirici mesajları burda buldum.Sağolun.
Saygılarımla efendim...