Yeğenim, Afganistan'da işler nasıl :D umarım iyidir. Neyse konuya dönelim...
Burayla alakası olmayan bi forumda insanların profillerinde neden hep arabesk şarkı sözleri yazdığını tartışmaya açmıştım, arabeskten kastımın da ne olduğu "şarkı sözü" deyince de belli oluyordu sanırım. Doğulu olduğunu bildiğim birisi geldi yok kardeşim ben arabeski kültürü kötüleyemezmişim, Osmanlıdan girdi İrandan çıktı (tarihteki Türk ülkelerini yerden yere vurup İran'ı, Mezopotamyayı yüceltti niyeyse.. Anladınız siz onu)..
Her metalcinin kendini ateist ilan etmesi, her jazz dinleyenin kendini entellektüel zannetmesi gibi her arabesk dinleyen de jiletçi olmak zorunda değil elbet; ama "arabesk" dediğimiz müzik yapan insanların da şarkı sözlerindeki o eziklik duygusunu ve ağlamaklı vokal tarzını eleştirmek normal. Tabii beni eleştiren o arkadaş da arabeski kendi kültürüymüş gibi benimsemiş, çünkü kendini biryerlere ait hissetmek istiyor, eh kendi çapında haklı da olabilir. Laf da söyletmiyor. Ama kendini Türkmüş gibi hisseden bir insan en azından bunun kendi kültürü olmadığını kabul etmeli artık. Her lafın arasında o ne öyle gavurca şeyler dinliyosun diyen insanlar Mezdeke'yle büyüdüler, Hint filmlerini ağızları açık izlediler ama batı müziğine gelince "gavurca"... Ağlayarak şarkı söyleyen Ferdi Tayfur, ne söylediği belli olmayan Müslüm Gürses "sanatçı", edebiyatın dibine vurmuş Dani Filth "satanist"...
Sonuç olarak her ne kültürü benimsemiş olursa olsun insan birşeyi "arabeskçiler jilet atar, ben de atmalıyım" mantığıyla yürütürse kumdan_kaleler'in de dediği gibi ortaya bol hıyarlı bir cacıktan başka birşey çıkmaz. Aynı şey metal, jazz, ve diğer müzik kültürüne kendini bağlamış insanlar için de geçerli. Ondan sonra prodüktörler de bakıyor Müslüm tuttu, Ferdi tuttu, gel bakıyim sen koçum, arkaya dıptıs dıptıs bi müzik koyalım sen de Ağrı Dağını söyle diye devam ederler.. Ne de olsa halk bunu yiyor.. (Avrupa'da Placebo ve sonrasında HIM'in tutmasından sonra, Tokio Hotel gibi cinsiyeti ne idüğü belirsiz insancıkların çıkıp müzik namına bişey yapmadan köşeyi dönmesini sağlayan mantıkla aynı)
Ama insanlar bunu yedikçe bu yozlaşma devam edecek ve maalesef daha küresel bir hal de alacak. Olan da bilinçli müzik dinleyicisine oluyor bu arada...
________________________________________________________________________________________
Ktulu'nun şu anda dinlediği parça:
Diablo - D.O.A.