Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

%95 dışa özenti grup..haksız mıyım??

• pampiniformis • 6 Şubat 2009 22:23 • #536281
    türkiyenin (bence) en önemli müzik forumunun %95 i yabancı müzik diniyor ve konusuyor..bunun nedeni sizce yabancı müziğin daha güzel olması mı,kalitesi mi..yoksa dışa özenti mi..ki bence oyle..
    yani ilginçtir ve ben iddaa ediyorum,bu kişilerin çoğu türk sinema filmlerine gitmezler,türk yazarların kitaplarını okumazlar türkçe müzik şiir saçma gelir onlara..şimdi onlar bunu okuyunca çoğu diyecektir "evet ya ben boyleyim"..beni milliyetçi sanmayın..ben sol görüşlüyüm..ve ilginç birşey daha soyleyeceğim..bu %95 genelde atatürkçü,türkiyeci dir..ama söz konusu sanat,müzik,sinema ..vb saydıklarım oldugunda onyargılı bi şekilde sevmezler ve ilgilenmezler..ben bunu anlayabilmiş değilim..sanatın dili olmaz abicim diye cevap yazacaksanız hiç yazmayın..ben ille kendi dilinde ilgilen demiyorum..bende yabancı müzik dinlerim..ama siz türkçe olan hiç bişeye yaklaşmıyosunuz bunun nedeni??
    dipnot:niyetim kimseye saygısızlık edip kırmak değil..mantıklı bişeyler konusup tartışmak..sakıncası varsa konu silinebilir..
  • l-i-m • 6 Şubat 2009 23:23 • #536282
    yanılıyorsun arkadaş :)
    GRJ'da şu an hala aktif olan ve GRJ'ı bırakmış olan yüzlerce kişi Türk üstadların farkında ve dinliyor ;)
    ama daha çok yabancı dinlenilmesinin sebebi ; rock türünün yabancılar tarafından keşfedilmiş olması ve öncülerinin onlar olmasıdır !
    .. bizde 60 lı 70 li yılllarda 2 3 tane rock müzisyeni varsa onlarda 200 300 tane var .. bilmem anlatabildim mi ;)
  • cointreau • 6 Şubat 2009 23:30 • #536283
    Bir bakıma doğru söylüyorsun. Onları bırak kendi öz müziklerini dinlemeyip Atatürk'ün en sevdiği parçalarla dalga geçip Atatürkçülük taslayan tiplerden haz etmiyorum veyahur ben komunistim ayakları çizen bir kaç tane devrimci ismi bilip çeşit sömürge malları kullanan insanlar hiç hoşuma gitmiyor..

Komunizm veya Atatürkçülük bu kadar basit bu kadar küçük görülesi şeyler değil. Hakkını verip benimsemeden ben oyum diye ortalıklarda geziniyorsan senin dediklerin geçerli. Zaten bu kavramlara önem veren onlarla yaşayan insan ben komunistim ayakları çizmem kimseye..

Onun harici yabancı müzik dinleyen insanlar özenti değildir. Neden çünkü müzik evrenseldir, Her dili, her türü dinlenesidir. Ama yabancı müzik dinleyip de kendi bağrından kopan parçaları aşağışıyorsa dediğin gibidir. Dinlediği müziği başkalarına göstermek için yırtınan insanlardır dediğin gibi..
  • RainWaits • 8 Şubat 2009 03:18 • #536284
    Bence kalitedir sebep. Türkiye dışında sadece müzik yapmak için kurulan ve bu işi yapmak için elinden geleni ortaya koyan gruplar daha fazla. Türkiye gibi bir ülkede, 70 lerde yapılan müzik ile şimdi yapılan müziği karşılaştırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Eline mikrofon alan dolabında şarkı şablonları saklayan aranjörlerle birlikte albüm yapıyor. Müzik yapmak için değil, para kazanmak için.

Peki yurtdışında yok mu böyle kazmalar? Tabii ki var. Giyim tarzı yüzünden dinlenen yüzlerce grup örnek verilebilir.

Aynı şey çoğu sanat dalında da böyle. Türkiye, sanatçıların para kazanamadığı bir ülke olduğundan bu tip para kazanma çabalarını hor göremiyorum. Biraz da insanımız kaşınıyor gibi. Şu ibrahim tatlıses, serdar ortaç gibilerini tepemize çıkartan da, onları zengin eden de milletimiz oldu sonuçta.

Türkiyedeki sanat bir zamanlar dünyayla yarışır seviyedeydi. Şimdilerde yapılan filmler hindistandakilerle bile yarışamaz, yapılan müzik kendini tekrarlar, tiyatro sırf bilet satmak için oynanır, gençlerimiz kızlarla tanışabilmek için grup kurar, yaptıkları beste ikiyi üçü geçmez, yaptıklarının çoğu da bir halta benzemez.

Kalite için yapılan işler ölümsüz olmaya mecburdur. Belki bu ülkede böyle değildir ama dünyada böyle.
  • violoncellist • 8 Şubat 2009 15:44 • #536286
    Türkiye, sanatçıların para kazanamadığı bir ülke olduğundan bu tip para kazanma çabalarını hor göremiyorum. Biraz da insanımız kaşınıyor gibi. Şu ibrahim tatlıses, serdar ortaç gibilerini tepemize çıkartan da, onları zengin eden de milletimiz oldu sonuçta.

sonuna kadar katılıyorum. ve senin de dediğin ibi, malesef şu anda, 70'lerdeki kaliteli işleri de, kaliteli sanat severleri de bulmak çok zor oldu. insanlar bir tiyatro biletine 5-10 lira ayıramayacak kadar küçük görmeye başladılar tiyatroyu. veya sinemaya gitmeye bile üşenir oldu kimisi, nasıl olsa 5-10 güne korsan dvd'si çıkar diyerek. bilmiyorum, bundan 10 sene önce bile daha farklıydı durum, konserler pahalı olsa bile insanlar için para biriktirip gidilebilesi etkinliklerdi, ki şimdi neredeyse operalar, senfoniler insanlara para verecekler gelip bizi dinlesinler diye.. bilmiyorum, üzücü bi durum sadece..
    saygıar
  • heretixlave • 11 Şubat 2009 17:27 • #536301
    Şimdilerde yapılan filmler hindistandakilerle bile yarışamaz, yapılan müzik kendini tekrarlar, tiyatro sırf bilet satmak için oynanır, gençlerimiz kızlarla tanışabilmek için grup kurar, yaptıkları beste ikiyi üçü geçmez, yaptıklarının çoğu da bir halta benzemez.

biraz haksızlık etmiyor musun bu konuda?
  • RainWaits • 11 Şubat 2009 18:23 • #536302
    "Yok" deme, herkes böyle demiyorum sonuçta.
  • pampiniformis • 11 Şubat 2009 19:50 • #536303
    arkadaşlar her dilde,her toplumda kötü yapılan işler vardır..para için yapanlar vardır..kimi toplumda az bizde fazla belki başkasında daha da fazladır..bunun sonucu olarakta bu toplumlar sanatta ilerler veya geri kalır..ve insanlar tarafından beğenilir dinlenir,herneyse işte..tamam biz bunu fazla görüldüğü bi ülkeyiz..ülkenin sosyoekenomik yapısı sanatı bile paraya endekslemiştir..sanat kavramı sanat sektörü,sanat piyasası konumuna gelmiştir..peki biz gençlere düşenne bu konuda..çoğumuz üniversite öğrencisiyizdir..ve benim en başta bahsettiğim kesimden çok arkadaşım var..iyi insan iyi çocuklar..ama mesela sinemaya gidelim diyoruz gidip bakıyoruz afişlere hepsinin türk filmi olduğunu görünce film yok diyo adam mesela..yani eski yeni o kadar güzel türk filmleri var ki..veya müzik konusunda..bu bahsettiğimiz önyargıları kafasına işlemiş bazı insanların kulakları kapalı sanki kendi müziğimize..oysa gerçekten sanatçı diyebileceğimiz dinlenebilecek insanlar var..yani ben neden beğenilmiyo demiyorum..önyargıyı eleştiriyorum..ben dinlediğim müziklerden sıkılıp yeni şeylere yönelecek olsam ön yargısızca yaklaşırdım..yabancı veya türkçe diye bi arayışa girmezdim..ama malesef türkçe müzik aklına bile gelmiyo bazı insanların..
    eğer bu ülke bu halden kurtulacaksa;sanatı medeniyeti,ekonomisi ilerleyecekse bu uzun zaman gerektirir..ve bu uzun zaman şimdiki neslin yaşayacağı zaman olacak..bizler bu yabancı özentisine devam edersek kendi kültürel sanatımız yok olmaz mı??
    dil bile yozlaştırıldı bildiğiniz gibi..yabancı dilde okundugu gibi yazılmaya başlandı harfler.. gusel efet.. bunlar ne ya..?neyse konudan sapıyorum konustukça..çünkü bunlar beni rahatsız eden durumlar..bunlar bizim dilimiz kültürümüz aklımız fikrimiz zekamız yok,biz sizin çakmanız oluruz ancak demek oluyo o özenilen insanlara..oysa hiçte oyle değiliz...keşke farkına varabilsek..
    saygılar..
  • İntihar Süsü • 12 Şubat 2009 01:58 • #536304
    Bu tür muhabbetlerin modası geçti diye biliyordum..
    Ben şahsen yabancı müzik dinliyorum çünkü benim dinlediğim müzik türlerini Türkiye'de icraa eden bir grub yok..
  • jubei • 12 Şubat 2009 13:38 • #536308
    ya o değil de "derdiyoklar" vardı..iddia ediyorum bu ülkede saykedelik müziği en iyi yapan gruplardan bi tanesiydi..açın yutupta vidyolarını izleyin..