violoncellist' e
Buyurun size incilerden bir demet... kendisine sorarsanız da önde giden müzisyendir bu arkadaş!
önde giden müzisyen olduğuma dair bir iddiam yok.
1. Şarkı söylemek zor değildir evet. Bu arkadaş opera söyleceğim vs. demiyor sadece sarkı söylemek istiyor. Şan eğitimiyle iyi şarkı söylemeyi öğrenebilir. Herkes iyi şarkı söyleyebilir eğitimle ve sistemli çalışmayla. Tiyatro eğitimi alan insanların hepsi iyi şarkı söylüyorlar. Mehmet Ali Erbil bile şarkı söylüyor hem de gayet iyi söylüyor. Bunu "yetenekli" olduğu için mi yapıyor. Hayır sadece tekniğini biliyor.
2. Yetenek diye bir şey yoktur az çalışmak vardır. En azından yorum aşamasında. Müzik konusunda yetenek sadece üretim aşamasında önemli evet. Herhangi bir ensturmanı ortalama düzeyde çalan bir müzisyenin herhangi bir şarkıyı çalmasına/söylemesine engel olabilecek ne var? Gitarı ilk elime aldığımda basit üç dört akorlu pop şarkıları çalarken şimdi (kendimce iyi ya da kötü) daha komplike şarkılar çalıyorum. Ne oldu birden bire yetenek mi indi bana gökten? çok çok çalışan bir müzisyen bach çalabilir evet her müzisyen çalabilir. Bunu anlamak zor mu geliyor? Bach çalmak kolaydır(müzisyen için), bach gibi üretmek zordur.
3. Bunlar benim fikirlerim. Onaylamak zorunda değilsin. Fikirlerime katılmadığını söylemen bunu anlamam için yeterlidir. Yazdığım metni tam okursan bülent ortaçgil, leonard cohen örneğini tekrar tekrar okursan anlatmaya çalıştığım şeyi daha rahat anlayacaksın.
Elbette kimse eğitimle, normalde çıkamadığı notalara çıkamaz. Freddie Mercury ya da bilmem ne olmak eğitimle olcak iş değil. Fizyolojik özelliklerle de ilgili. Ben sadece "iyi şarkı" söylemenin çok zor bir iş olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Oturup da "nasıl ses aralığınızı genişletebilirsiniz, ses tellerinizi güçlendirmenin yolları işte burda" gibi şeyler söylemiyorum.