-
soru 1) ... çalmak istiyorum, acaba yeteneğim var mı?
cevap 1) e bi başla bakalım, calışmadan yetenek çıkmaz ortaya.
-
soru 2) ben ... yaşındayım. çok mu geç?
cevap 2) niye geç olsun? amaç hobi değil mi? zevk aldığın sürece sorun yok. ayrıca geç yaşta başlamış çok müzisyen var dünyada. çok fazla biyografi okuma.yok 5 yaşında piyanoya başladı 7 yaşında bilmem naaptı. onlar az sayıdaki şanslı ve üstün yetenekli insanlar. sen keyfine bak. hobi mobi derken bişeyler de oluverir kim bilir?
-
soru 3) ... yı çalmayı ne kadar zamanda öğrenirim?
cevap 3) bi kere çalmayı öğrenmek diye bişey yoktur! adamlar 70 yaşında hala etüd yapıyorlar. keyifli birşeyler yapabilmekten bahsediyorsan, senin yeteneğine ve çalışmana bağlı. en az yetenekli insan bile, düzenli çalışmayla 5-6 ayda bişeyler çalar!
-
soru 4) günde kaç saat çalışayım?
cevap 5) canın ne kadar istiyosa o kadar. ama şu var ki, bir günde saatlerce çalışıp üç gün eline almamaktansa, hergün mutlaka az da olsa çalışmak daha yararlı. şunu da bilmek lazım ki, profesyonel pek çok müzüisyen günde en az 6 saat çalışır.
-
soru 5) ben ... çalıyorum, ... öğrenmem kolay olur mu?
cevap 5) tabii ki. en azından bir sistematik var kafanda. ama her enstruman farklı zorluklar taşır. birbirine en çok benzeyenler bile...
-
soru 6) ... alıcam, nerden alayım?
cevap 6) nerden alırsan al da mutlaka güvendiğin ve işi bilen biriyle al. marka ve model aynı da olsa her alet farklıdır.
-
soru 7) ... alıcam. fiyatları ne kadar?
cevap 7) bu soru şuna benziyor: araba alıcam, fiyatları ne kadar?
marka var, model var, sıfır var ikinci el var vs...
bilen biriyle işini görecek bir alet al. paran çoksa daha iyisini al. ikinci el bazan iyi bir seçenek olabilir.
-
cevap 7) ye ek: çok acela etme. sabırlı ol. bu işler biraz da denk gelme olayı.
-
soru 8) nerden ders alayım?
cevap 8) bu zor soru işte. en ucuz ders vereni arama. ama müzik öğrencileri ekonomik bir seçenek olabilir. ders verme deneyimi olanı tercih et. aynı zamanda solfej falan öğrenmek istiyosan dersanelere git. ama çoğu ticari yaklaşıyor. asla grup dersini kabul etme. bire bir ders iste. hocanın iyi çalanı değil, iyi öğreteni makbuldur!
-
soru 9) elektro gitar çalmak istiyorum, elektro ile mi başlayayım klasiklemi?
cevap 9) bunun belirli bir standartı yok, amacın iyi bir elektro gitarist olmaksa al eline elektroyu ve başla, parmakların onunla alışsın, ancak amacın iyi bir 'müzisyen' olmaksa, nota bilgilerini kavramak ve diğer yönlerden iyi bir temel almak adına klasiğin daha uygun olduğunu söylüyolar iyi müzisyenler.. (tabe burda nota bilen, solfej bilen, her aleti notalarını kavradığında az çok anlayabilen bi müzisyenden bahsediyoruz.. bu biraz motosiklet sürmek için önce bisiklete binme olayına benziyo kanımca, motosikletle başladığındada iyi bi sürücü olabilirsin, ancak bisikletle dengeyi, kuralları daha rahat kavrarsın)