Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

rg 2570 (harmonık sorunu)yardım

  • Serpent_King • 19 Ekim 2007 02:06 • #557508
    skala farklı ise , "(ki bence öyle)" , evet 3 mm yanından yapıyor.
  • WARSONG • 19 Ekim 2007 10:23 • #557509
    arkadaslar yaptıgınız acıklamalar ıcın cok tesekkurederım.fakat sunu bılmenızı ısterım oncelıkle.hermonıgı benım yapamam gıbı bı durum soz konusu degıl.baska gıtarlardan da harmonıc alabılıyorum.lakın bu gıtarda ıstedıgım gıbı sonuclar vermıyor.sızden rıcam cevrenızdekı ınsanlara da bı sorun.acaba baska bı sorun olabılırmı...
  • HeArSe • 19 Ekim 2007 10:53 • #557510
    arkadaşım üstekilere bakma.senin sorunun ya manyetikte ya da sap ayarında.yoksa o üç gitarında skala ölçülleri aynı;

    rg2570

    Scale 648mm/25.5"
    a : Width at Nut 43mm
    b : Width at Last Fret 58mm
    c: Thickness at 1st 18mm
    d : Thickness at 12th 20mm
    Radius 430mmR

    pgm

    Scale 648mm/25.5"
    a : Width at Nut 43mm
    b : Width at Last Fret 58mm
    c: Thickness at 1st 18mm
    d : Thickness at 12th 20mm
    Radius 430mmR

    dkmg

    Scale Length 25.5" (648mm)
    Width at Nut 1-11/16" (43mm)
    (radius'ı farklı olabilir onunda bu durumla ilgisi yok)
  • Serpent_King • 19 Ekim 2007 13:59 • #557511
    yahu manyetikle armoniğin ne alakası var lütfen açıklar mısın.veya sap ayarı ile ? açıkla şurda öğret bize lütfen.

    orda 25.5 yazıyor diye de milimi milimine aynı olması söz konusu değil bu arada.
  • HeArSe • 19 Ekim 2007 14:22 • #557512
    teller fretlere değiyorsa nasıl harmonik yapacaksın? ya da sapın yamuksa?

    manyetikle şöyle alakası var.adam istediği tonu alamıyor.yani pgm ve dkmg'deki gibi harmonikler istiyor.onların manyetikleri şüphesiz kullandığı gitarınkilerden daha iyi.o yüzden söyledim.yoksa ben v8 manyetiğiyle bile uzun zaman harmonik yaptım gitarımda.onun isteğine göre cevap veriyorum.kkurtun dediği gibi akustik gitarla bile harmonik yapılır ama bu adam öyle birşey istiyor mu? hayır.


    orda 25.5 yazıyor diye de milimi milimine aynı olması söz konusu değil bu arada.


    onlar zaten görüntü olsun diye yazmışlar.
  • Serpent_King • 19 Ekim 2007 16:43 • #557513
    al eline mezura ölç bakalım milimi milimine aynı mı :)

    manyetikle kurduğun alaka ise gülünç afedersin.çok saçmaladın.

    harmoniğin nasıl ortaya çıktığı konusunda bir fikrin olmadığına inanıyorum zira teller frete değecek kadar inikse gitardan ses de çıkmaz ki bu arkadaşın o derece anlamadığını söylemek saçma olur.

    gitardan armonik çıkmıyorsa bilin ki ses de çıkmaz çünkü armonik zaten normalde çaldığınız sesin içerisinde olan birşeydir.440 hz lik la nın armonikleri 880hz 1320 hz 1760hz diye katlanarak tınlar.elinizle yaptığınız hareket sayesinde telin çıkardığı gövde frekansı duymaz bu yukarılardaki frekansları duyarsınız bu da armoniktir.

    teller o kadar inikse zaten gitardan normalde de ses çıkmaz.sap ayarı ile ilgisini ise isviçreli bilim adamlarına bıraktım gerçekten onlar bulsun.:) manyetiği de falcılar çözebilir eminim.
  • HeArSe • 19 Ekim 2007 17:29 • #557514
    sen demek mezurayla ölçüyorsun bu tip şeyleri.yazık!

    ben black label society çalarken harmonik yerine osuruyordum zaten.onun için anlamam.

    ben o arkadaşın telleri frede değiyor diye birşey söylediğimi hatırlamıyorum.sadece o halde bir gitardan harmonik çıkarmı diye sana söyledim.senin sorduğun soru zaten arkadaşın başlığıyla alakalı değildi ki ona göre niye konuşuyorsun şimdi.

    manyetikle kurduğun alaka ise gülünç afedersin.çok saçmaladın.

    açıkla bakalım ilk mesajımdan beri nerde saçmaladım? hangi mesajım mantıksız (saçma yerleri alıntı yap altına yaz )? sen yazılanları başka yerinden anlıyorsan sende sorun var demektir.

    yazdıklarım komik geliyorsa gülüp geç.bu kadar teknik bilgiler vererek kendini yorma.
  • Serpent_King • 19 Ekim 2007 17:52 • #557515
    neyi çaldığın beni ilgilendirmiyor.ben burda kalkıp şunu bunu çalıyorum demiyorum.dememi de sağlama benimle burada bu tarz tartışmalara daha önce girildi ve sonuçları iyi olmadı.burada tek gitar çalan ve iyi çalan insan sen değilsin.üstüne gitar çalmak ile gitardan anlamak ayrı şeyler.

    o halde bir gitardan ses de çıkmaz harmonik de çıkmaz.harmonik ne demek onu bilmiyorsun ki...

    eğer gitarı unplpugged olarak çalarken armonik alamıyorsan zaten sorun sendedir ki gitardan çıkan armoniğin manyetikle herhangi bir ilgisi ve de alakası yoktur.kafandan uydurduğun şeylerle burada ahkam kesiyorsun ve sıkıştığın köşede de insanlara "lafı nerenden anlıyorsun" gibi pis laflar söylüyorsun.herşeyden önce ben saygıda kusur etmemeye çalışıyorum ama senin seviyene inip kahvehane ağzıyla burada yorum yapmaktan da mümkün olduğunca kaçınmaya gayret ediyorum.

    önce biraz google yap harmonic diye arat wikipedia ya bak filan.sonra burada insanların verdiği zorunlu teknik bilgilere karşı kafanda şekiller edinmiş olarak gelip ahkam kesersen daha iyi ediceksin.

    tekrar söylüyorum , manyetik veya dönmüş sap , ayarsız sap ile gitardan armonik almanın ilgisi ve de alakası yoktur.
  • kkurt • 19 Ekim 2007 18:31 • #557516
    iyice dağılmış olan bu konuyu toparlamak gerekirse, öncelikle "pick harmonik" ifadesinin yanlış olduğunu söylemek gerekiyor.

    pick harmonik, genelde sağ elin parmaklarından birinin tele değdirilmesi ile yapılır. mesela akustik gitar çalan birinin 12. perdede tellere tek tek dokunarak hoş sesler çıkarttığı bol rastlanan bir durumdur, fakat bu konu başlığı içinde kastedilen şeyin bu olduğunu hiç zannetmiyorum.

    bir de "accidental harmonic" denen şey var, o da aslında fiziksel olarak "pick harmonic" denen şeyle aynı şey, ama tele elle dokunulmuyor, kazara başka birşey dokunuyor.

    o kazara dokunan şey iki şey olabilir.
    1. penayı çok kısa (tellere yakın) tutan sağ el parmaklarının ucu (ki solo genelde böyle çalınır, kimsenin uzun pena ucu ile solo çalmaya kalktığı ve başarılı olduğu görülmemiştir.)
    2. tele çok sert vurulduğunda tel kendi kendine perdelere çarpacaktır. doğal olarak çarptığı nokta pick harmonik elde etmek için kullanılan noktanın aynısı olabilir.

    her iki durum da, özellikle 2.si herşeyden çok gitarın skalası ile alakalı. gitarın skalası değişik olduğunda telin perdeye çarptığı nokta aynı olsa bile o noktanın telin titreşimi açısından fiziksel önemi değişik olacak. yani harmonik oluşması için bir şekilde o telin doğru noktaya çarpması lazım. ayrıca konu tellerin perdelerden uzaklığı ile alakalı, çünkü teller perdelerden uzaksa öyle kolay kolay perdelere çarpmayacaklar, ve yukarıdaki 2. olasılık mümkün olmayacak.

    bir diğer olasılık ta gitarın entonasyon ayarının bozuk olması olabilir. bu durum farklı bir skala ile aynı etkiyi yapacaktır ve harmonik oluşturmak için kullanılan mevcut alışkanlıkların işe yaramamasına ve değiştirilmesine sebep olur. hatta farklı bir skaladan daha kötü bir durum olarak, tel klavyeye çarptığı noktada titreşimin boğum noktalarından birine denk gelen bir perde bulamayabilir (çünkü entonasyon hatasının sonucu olarak perdelerin konumları fiziksel olarak
    yanlıştır). (not: pick/accidental harmonik titreşimin boğum noktalarında olur).

    yani özetle bu işin manyetikle bir alakası yok. ha bazı manyetikler tiz tonları diğerlerinden daha fazla alıyor olabilir, ama ben harmonik yapamayan gitar görmüş değilim, ve olayın fiziksel olarak nasıl gerçekleştiği düşünülürse, konu manyetikler ile ilişkilendirilemiyor. ha dimarzio ya da bir başkası manyak harmonikler yakalayan manyetikler satıyor olabilir, iş ticarete dönünce bazı gerçekleri kasıtlı olarak çarpıtmak ta bir satış stratejisidir.
  • Serpent_King • 19 Ekim 2007 18:44 • #557517
    bahsettiğin şeyler doğru ancak "doğru ve istenilen tonun" armoniğini almak için.çünkü ben nice sapı dönmüş veya sap ayarı 15 senedir yapılmamış gitar elime aldığımda rahatlıkla armonik alabiliyorum ancak istediğim nota olmayabiliyor.entonasyonun böyle bir etkisi var.

    uzun lafın kısası , armonik yapmayı bilen adam için manyetik , sap ayarı vesaire engel değildir.azcık yukarıdan veya aşağıdan denenir gerçekleşir armonik.zamanla da alışmak zor değil.