-
teller konusunda 09 benim tercihim ayrıca gitarın ne bilmiyorum ama gitar üzerinden de tellerin sertliğini action ayarını yapabilirsin. ilk tavsiyem birşeyde karar kılıp alışmaya çalışmak. alışkanlık çok önemli. ben jazz3 kullanıyorum. ve şimdiye kadar kullandığım en iyi pena. hız konusunda pena tutuşu kadar parmak hassasiyeti de önemli. penayı elinde tuttuğunda sadece iki parmak yardımıyla penayı oynatabiliyorsan yani elin ve diğer parmakların oynamadan, aşama kaydetmişsin demektir. sadece el ve bilek hızı değil söz konusu olan. penayı sabit bir açıyla tutmamalısın. zira bu teknik geliştiğinde elin hareket etmeden sadece iki parmağınla hızlı sololar atabilirsin. daha ilerisini soruyosan petrucci. zamanım olmadığından şimdilik bu kadar.
-
Bu açıklamaların için çok sağol öncelikle.... Ama şu eli oynatmadan çalma konusunu tam anlamadım... Sana zahmet ayrıntılı açıklama istiyorum....
-
Öyle Ha deyince hemen olacak şey değil o ;) zaman ve doğru egzresiz ister önce.
Öyle tel kalınlığına penaya manyetiğe gitara vs takma kafanı sağ sol el uyumunu çok iyi geliştirmelisin.
sadece penayı tutuş pozisyonu da değil aynı zamanda sol elin parmaklarını da klavyeden fazla uzaklaştırmamalısın; eğer parmaklarını klavyeden uzaklaştırarak çalıyorsan; hızlı çalman zor olur.
yukarıda arkadaş action ayarı diye bişey yazmış? bunca senedir gitar çalıyorum oyle bişey ne duydum ne gördüm . kafa karıştırmayın..
-
1,5 mm pena ve 0,9 tel.le maximum hıza ulaşabilirsin bence!!
-
action ayarı: tellerin klavyeden uzaklığı; ben de yeni duydum aslında. pek isimlerle işim olmaz. bi arkadaş sağlsun ondan duymuştum.
tamamiyle katılıyorum, iki elin uyumu çok önemli.o arkadaş buna da bişey diyo ma şimdi aklıma gelmiyor. zamane gençleri işte "abi şöylebişe var harika yaaa" diye gelen heyecanlı insanlar.
action ayarına gelince olayla şöyle bi bağlantısı var. telin kalınlığı yanında sertliğinin yani akort sıkılığı mevzuu önemli. tabii ki alışkanlıkla alakalı bi konu bu. önemli olan en rahat edilen pozisyonun bulunması ki ben hala tam olarak oturtabilmiş değilim. en klasik gitarlardan biri stratlarda bile olan bikaç ayar mevzuu var. tellerin action yani yükseklik ayarını ne kadar kaldırırsan o derece sert oluyor teller. yalnız bunun da bi sınırı var tabi.09luk tel 11gibi yapılamaz:)
bir de tremolonun arkasındaki vidalarla tellerin uzaması sağlanabiliyor. yani eşiği geri çekme durumu. ne kadar geri çekersen o kadar yumuşak oluyor.
bu arada gitarının markası modeli nedir tremolo mudur rose mudur onuda bilmek gerekir.
bunlar ayrıntılar tabii ki. bu ayarlar zaten zamanla oturacak şeyler önce bir üslup belirlemek gerekiyor, daha önce bir arkadaşımın söylediği gibi. maksadım kafa karıştırmak değil. böyle bir etki yarattıysam af buyurun.
-
Çok bilmişlik yapmak istemem ama... Ben daha gitar çalmayı öğrenmeden gitarın ayarlarını öğrendim(ki gitarımı kendim yaptım sayılır). Benim gitarın action ayarı yakın bi zamana kadar çok iyiyd, ama fretler eskidiği için "bız bız" diyo ötmeye başlayınca biraz kaldırdım... Eskiden tellerle klavye arasında hiç boşluk yoktu nerdeyse.... Manyak sürat yapılıyodu... Ama şimdi biraz daha zor çalması.... He bir de bu ayarın telin gerginliğini nasıl etkilediği anlamış değilim.... Şimdiye kadar çok kurcaladım ama bişe farketmedim.... Ayrıca bu ayarın sonucundahızlı çalmanın nedeni tellere basmanın kolaylaşması ve basma süresinin azalmasıdır(yaklaşık 0.2 nanosn.) bence. Bu arada tremolonun arkasındaki vidalarla oynamayın gitara komaya girer.(koma: boş vuruşla 12. perdedeki notanın farklı olması).. Bu tamamen destek noktasına uzaklıkla ilgili bi olay.. Yani köprü-12.perde arasındaki mesafeyle 12. perde- eşik uzaklıkları eşit olmalı... Aksi takdirde 12. perde farklı nota olur...
-
valla hacı hikayen acıklıymış ne diyeyim :) ben action ayarını baya bir yüksekte tutuyorum sustain arttırmak için , evet çalması daha zor ama action ayarı klavyeye yakın bir gitar alınca şov yapıyorsun (tabi bir yarım saat yakınlığa alışmakla geçiyor) zaten o yüzden dedim egzersizleri akustik ya da klasik gitarlada tekrar etmek gerek hem sağ hem sol için , birde ritm atacam ben diyorsan telin kalın olursa daha iyi olur , ben dediğim gibi 0.11 kullanıyorum ve 0.9 artık kullanamıyorum misina gibi geliyor çıkan seste hoşuma gitmiyor 0.11in bir tokluğu var ritmlerdede anlaşılıyor zaten...
-
Ne yaptın hocam ya... Ben 0.99 penayla hızlanamıyorum... Sen bana 1.5 pena diyon.... Ya zaten 009 tel kullanıyorum ama... Değişcam ilk almada 010 alcam.....
-
Ya hacı iyi tamam da anladığım kadarıyla sen ritm gitar çalıyorum herhalde.... Birde ne yapmışın öyle telleri iyice germişsin.. Birde kaldırmışsın.... Tamam bende aslında egzersizleri zorlaştırmak için kaldırdım ama.... Senin hem 011 hem de normal akord diyosun... Senin klavye yakında elinde kalır.. Demedi deme...
-
Hızlı gitar çalmak için pena ve teller hatta gitarın tam ayarlanmış truss rod,köprü veya floyd rose ayarının yapılmış olması yardımcı etkenledir ama kesinlikle %100 çözüm değildir. Tekniğin oturması çözümdür ve her gün 3 saat (en kötü ihtimalle) çalışılması gerekir. bunu boş telde ya da kromatik egzersizlerle 15 dk çalışarak 6 ayda halledebiliriz... ince tel kullanmak (özellikle 0.8) parmakların güçlenmesini engeller. çok ince ya da çok kalın penalar ise hakimiyeti olumsuz etkiler...