Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Hızlı pick yapabilmek için nasıl tel ve nası pena kulanılmalı

• Single_FACTOR • 5 Şubat 2005 17:22 • #541364
    bakın telleri yukarı fazla kaldırmak,ve köprü uzaklığını değiştirmek .etonansı etkiler. yani sen telleri yükseltirsen mesela; 15. perdedeki bastığın C C# gibi tınlar. köprü ayarı da öyle. bu yüzden; tellerde tel kalınlığı dışında sertlik amacıyla hiç bir müdahele yapmak akıllıca değildir.

.
  • Legend • 5 Şubat 2005 18:26 • #541365
    tam tersine lead gitar çalıyorum ayrıca aldığımdan beri gitarı böyle kullanıyorum hiç bir sorunda olmadı her nota olması gerektiği gibi ne koması var ne birşeyi canavar gibi maşallah :) tek sorunum klavyeye yakınlaştırınca telleri bazlama olması ama zaten yukarda kullanıyorum telleri , yani sağalm gitarım var takma kafana sen :) 2lik bend yapıyorum eşek gibi tremolo kullanıyorum (gerçi arada akor kaçırıyor)bunlar klasik gitar değilki okadar hassas olsunlar ben daha hiç duymadım kalın telden bozulan klavye köprü vs...
  • XES • 6 Şubat 2005 01:15 • #541373
    arkadaşlar kusura bakmayın ama böyle yanlış bilgileri nereden ediniyosunuz anlamıyorum. tel kalınlığının sap veye entonasyon(koma) ayarıyla en ufak alakası yoktur. kalın tel sap ayarını bozuyosa benim 3 senedir 012lik takım takılı olan sapım çoktan kasadan ayrılmış olurdu. sapın içinde truss rod denen bir kardeşimiz var hatırlarsanız sapı elimze almayalım diye.

entonasyon ayarı ise köprüde her telin üzerinden geçtiği 6 eşik vasıtasıyla yapılır ve bir kere yapıldıktan sonra çok uzun süreler bu ayar bozulmaz. tabi vidalarıyla oynamazsanız. ister 013 tel takın, ister telleri 1 cm yukarı kaldırın, bu ayarı bozmazsınız. kabaca 0-12. perde ve 12.-köprü arası uzaklıklar eşit olmalıdır evet. fakat entonasyon ayarı çok daha hassas bir ayardır. gitarlarınızın köprülerine dikkatlice bakarsanız tellerin aynı hizada olmadığını görürsünüz ki bu gayet normaldir. telleriniz köprüye yukrıdan bakarken aynı hizada iseler entonasyon ayarınız bozuk demektir. isterseniz bir tuner ile 12. perde sesi ve 12 perde harmoniğinin aynı değerde olup olmadığına bakarak entonasyon ayarınızı kontrol edebilirsiniz.

kalın tel sadece ince telden sonra köprüyü yukarı doğru çeker(tremolo köprülerde) ve gitarın arkasındaki yaylar sıkılarak, yetmezse yeni bir veya iki yay ekleyerek tekrar dengeye alınır. köprü yaylarını sıkarak telleri uzatmazsınız. en azından yayları sıktıktan sonra tekrar akort etmişseniz. her ölçüde tel belirli uzunluk ve gerginlikte tam akort edilmiş olur. yani mi telini uzatırsanız ses pesleşir yani re ye kayar. kısaltırsanız aksi şekilde tizleşir. aynı şekilde mi telinin gerginliğini artırırsanız tizleşir, bollaştırırsanız pesleşir.

tellerinizin sertliğini değiştiremezsiniz. her zaman 009 yumuşak, 011 serttir. telleri normalden fazla germedikçe amuda da kalksanız 009 takımı 011 sertliğine getiremezsiniz ki normalden fazla gerilen telin sesi tizleşir yani akortu bozulur. hatta abartırsanız tel atar ve elinize kolunuza saplanarak üzerine uyguladığınız stresin intikamını acımasızca alır.

penaya gelince sivri ya da yuvarlak pena kullanımı tamamen zevke kalmıştır. fakat sert pena her zaman yumuşak penadan daha hızlı pickinge izin verir. yumuşak pena esnek olduğundan elin aşağı yukarı hareket mesafesi artmak durumundadır. yani pena tele değer ve siz belirli mesafe çekene kadar tel üzerinde esner. bu da vakit kaybına sebep olur. sert pena kullanırken ise esneklik az olduğundan dolayı elin daha küçük hareketleri yeterli olacaktır. tel sertliğinde de yine aynı kurallar söz konusudur.

son olarak john petrucci, joe satriani, steve vai, eric johnson, yngwie j. malmsteen, stevie ray vaughan, jimi hendrix gibi gitaristlerin tamamı 012 hatta 013 takımlar kullanmakta ya da kullandı. pena olarak ise petrucci, satriani ve vai jim dunlop jazzIII kullanıyor.
  • XES • 6 Şubat 2005 01:37 • #541381
    ek olarak penanın sıkıca kavranması ve aşağı yukarı hareketin parmaktan değil bilekten yapılması gerekir.
  • Legend • 6 Şubat 2005 12:28 • #541387
    yürü bea :) demekki neymiş? jazzIII rulez :P bu arada Serdar Öztopta JazzIII kullanıyor...
  • Kanyon • 6 Şubat 2005 23:34 • #541391
    BOL BOL ALTERNATE PİCKİNG(ÜST ALT) EGZERSİZİ YAPMAN GEREKLİ. AYRICA MÜMKÜN OLAN EN SERT PENAYI KULLANMAK EN FAYDALISI. FAKAT YETERİNCE (YAVAŞTAN) EGZERSİZ YAPILMAZSA PENA TELİN ÜZERİNDE SEKER İLK ÖNCELERİ. AYRICA PENA, DİK BİR ŞEKİLDE İŞARET PARMAĞININ İLK BOĞUMU İLE BAŞ PARMAĞIN İLK BOĞUMUNU ARASINDA TUTULMALI VE YAKLAŞIK OLARAK 45 DERECELİK BİR AÇIYLA TELE VURULMALI
  • Kanyon • 7 Şubat 2005 00:10 • #541393
    Sevgili grupmulanbucum stiv vay, co satriyani gibi babalar bence,bol bol kompresör desteği kendi pena tekniklerini kullanıyorlar. Bence hızlı çalmak istiyorsan Dunlop'un ortası çukur 3mm lik penasını kullan ve ritim atarken bileğini tellerden kaldırıp kırar isen fazla sorun yaşamazsın. ayrıca 45 derece mırkbeş derece önemli değil nasıl rahat edersen öyle çal.(Steve Morse'un pena tutşunu bi görsen kafayı yersin 3 parmağı ile tutuyor adam öyle alışmış)
  • Single_FACTOR • 7 Şubat 2005 00:29 • #541394
    AYRICA MÜMKÜN OLAN EN SERT PENAYI KULLANMAK EN FAYDALISI.

Ooo fayans kullansak pena yerine nasıl olur? daha sertttir heralde ;)
  • Kanyon • 7 Şubat 2005 00:35 • #541395
    Parmak diyen kim yaw.Bence bilek sabit tutulmalı (sweep hariç)ve dirsek ile ön kol arası gitar gövdesine oturtularak destek alınmalı (gerçi ben öyle alıştım başkası bunu kabul etmeyebilir) Bu arada dunlop jazz3'e halk arasında Trash metal penası diyor zannımca...
  • Kanyon • 7 Şubat 2005 00:42 • #541396
    :))))

Valla Single yumuşak penayla hızlı çalabiliyosan helal sana. ama ben beceremem alışkanlık meselesi. bunun dışında bence güzel öğütlerde bulunmuşsun