Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

turk rock

  • uuucar • 15 Nisan 2004 20:41 • #431925
    biz söz yazmayıda biliyoruz.hemde çok güzel söz yazarız.yeter ki dinlemesini bilelim ve anlamaya çalışalım!
  • Loogie • 15 Nisan 2004 21:09 • #431927
    abi yok güzel bi riff görmedim ben hayatımda Yavuz Çetin'in şarkılarından başka... Bazı MFÖ şarkıları belki...
    Ve rock değil ama tabii Bülent Ortaçgil...
  • ScarFace • 16 Nisan 2004 17:48 • #431937
    ben kurban bu işi götürür diyorum.Tabi Metallica konserindeki alt grup faciasını unutturabilirlerse
  • uranos • 28 Nisan 2004 18:04 • #432018
    ya neden türkçe rock olmasın. türkiyede birçok t.rock söyleyen kişi var(kıraç,şebnem ferah,mavi sakal vb..),onların yaptıkları nedir acaba sorarım .bence çok da güzel söylüyolar
  • divinemusic • 28 Nisan 2004 19:37 • #432019
    Rock ın nereden geldiğini? Niçin yapıldığını? Kökeninin ilk zamanlarda kimler tarafından keşfedilip dinlendiğini bileniniz var mı acaba? 2 Bas 1 Elektro bir akustik bir de sağlam davul ve klavye koydular mı çok iyi de solo yaptılar mı rock oluyor öyle mi? Olmuyor arkadaşlar olmuyor maalesef... Türkiye deki rocka yeni bir kılıf uydurmuşlar adı Anadolu Rock olmuş. Önüne gelen rock çıyım deyip ortalarda geziyor. Müziği taklit ettiniz ya hani bunun sözleri? Rock çalıyorum diyor inek gibi sabuha sabuha diye bağırıyor. Bırakın bizimkiler (kıraç,şebnem,teoman vs...) rock yaptıklarını zannetsinler. Bizimkilerin yaptığı müzik rocka yakın pop tur. Rock= İsyan,haykırış,acısını müziğiyle sözleriyle duyurma,yaptığı müziğiyle yazdığı sözleriyle bazı şeyleri protesto etme vs vs. dir. O yüzden işte ensturman yönünden ağır müziktir. Belki duygu yönünden pop sözleri bir kaç şarkıda kullanılabilir ama bizimkilerin yaptıkları müzikte ben hiç isyan duymadım. (Tabi istisnalar oluyor kefal gibi atlamayın)Bizimkiler bir şey yapamazlar arkadaşlar bunu kafanıza sokun artık.
  • Silvermage • 28 Nisan 2004 19:44 • #432020
    ??

    "Bizimkiler bir şey yapamazlar arkadaşlar bunu kafanıza sokun artık."

    divinemusic ?

    Bazı şeyleri yanlış mı hatırlıyorum?

    Lütfen arkadaşlar rock müziği kalıplaştırmayın.
  • poo_fighter • 28 Nisan 2004 20:01 • #432021
    ??

    divinemusic'e aynen katiliyorum hatta biraz eklemek, yani kendime gore. "Bizimkiler bir şey yapamazlar arkadaşlar bunu kafanıza sokun artık" deil bence tam sadece shu saydiginiz adamlar biseyler yapamazlar belki sebnem ferah yapiyodur bisiyler aslinda amma onda da bisiyler eksik ote yandan bulutsuzluk ozlemi iyidir onlarin BO&Semfoni olaylarini kiniyorum metallica ozentiligi acisindan ama o kadar da kotu degil yaw. Bi de ozellikle belirtmek isterim ki teoman'dan nefret ederim, o adamin yaptigi muzigi rock'la alakasi yoktur olamaz.
  • divinemusic • 29 Nisan 2004 08:12 • #432022
    ??

    Silvermage
    Benim yaptığım müzikte ne teomanın ne kıracın ne şebnem ferah ın ne de özlem tekin in ezgileri ve ''sözleri'' var. Benim yaptığım müzik de tam rock değil ama bunların yaptığı gibi kalitesiz de değil. İstesem de yapmam zaten. Çünkü o zaman dinleyicim olmaz. Dinleyicimin olmama sebeplerinden bitanesi de müzik dinleyen kesimin büyük bir bölümünün müzikten anlamayışı. Ben bu piyasanın en önde gidenlerini kendime yakıştırıyorum. Bunlar da Feridun ve Demirkan... Ve sadece yaptığım müzik bu iki ismin müziğine benziyor sözleri değil. Bunu sana daha önce söylemiştim. Ben de piyasaya çıkacağım bir aksilik çıkmazsa ama ben de soft rock ile çıkacağım. Benim de tarzım tam rock olmayacak olamaz da. Benim dinleyicilerimin büyük bir bölümü popla yatıp popla kalkacak, salak salak nakaratları ezberleyecek ve hayranı olacak ondan sonra da ben bu kesime GERÇEK ROCK ı benimsetmeye çalışacağım he? Ben yapsam prodüktörler yapmaz kaybolur giderim. O yüzden bazı şeyler hakkında müzik dışında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Ne zaman rock popun önüne geçer o zaman dinlersiniz. Benim tahminimce de bu 20 yılı bulacak. Çünkü neredeyse 10-12 yıldan beri pop dinliyoruz ve herşeyin bir modası olduğu gibi bunun da modası geçecek. Rock bir moda değil bir tutkudur bunu karıştırmayın. Ama bu rock ın da ne kadar gerçek rock olacağı tartışılır. '' Lütfen arkadaşlar rock müziği kalıplaştırmayın'' Silvermage? Rock müziği kalıplaştırdığımız felan yok dostum. Ben manava gideceğim 2 kilo muz alacağım adam bana Afrika muzu diyecek. Ama bana sattığı Anamur muzu? Rock da böyle yapılıyor Türkiye de gerçek rock aslında İngiltere de doğmuştur. Ama bizimkiler onu öyle bir KALIBA soktular adı Anadolu Rock oldu. Aslında yazılacak çok şey var bu konuda ama fazla da uzatmaya gerek yok sanırım. Sağlıcakla Kalın...
  • Silvermage • 29 Nisan 2004 11:49 • #432023
    ??

    Selam :)

    Rock müziği kalıplaştırmayından kastım şuydu:

    [QUOTE]
    divinemusic 28 Nisan 19:44
    "Rock= İsyan,haykırış,acısını müziğiyle sözleriyle duyurma,yaptığı müziğiyle yazdığı sözleriyle bazı şeyleri protesto etme vs vs. dir. "
    [/QUOTE]

    Arabesk de öyle ama :) temaları farklı olabilir.. demek istediğim o değil. Bu tanıma arabesk de uyuyor, sol içerikli türküler de uyuyor...

    Gerçek rock müzik bence tekniği, müzikal yapısı, vermek istediği ve enstrümanları belirli olan bir müziktir. Açalım mı bunları?

    Müzikal yapı:
    Armoni olarak düşünürsek rock müzik genel olarak tek arızalı (Fa#) sol majör ve buna paralel olarak aynı notaları içeren eolik (Aeolian) modu Mi minör gamlar üzerine kurulan bir müzik türüdür.
    Kullanılan solo yapıları gitaristlerin ya da bestecinin kendi tercihine göre pentatonic (ör: Michael Schenker/Scorpions) ya da chromatic (ör: Steve Morse/Dixie Dregs, Deep Purple) veya diatonic modlar (ör: Malmsteen) yapılar ile beraber Ritchie Blackmore (ex. Deep Purple) gibi melodik minör yapılar üzerinden koşar.

    Heavy metal gibi tarzlardan farkı standart armoni yapısının slash chord dediğimiz Kök nota+kök notanın başladığı majör gamın 5'lisinin oluşturduğu akor ile power chord adını verdiğimiz kök+5'li+kök va. (8'li) akorların daha az kullanılmasıdır.

    Rock müzik ton seçimi bakımından majör ve minörler arasındaki farkı daha çok hissettirdiğinden (bkz:minör kalıplar hüzünlü, majör kalıplar daha agresif) kendisi ile karıştırılan müzik türlerinden daha az distortion ya da overdrive kullanılarak, yardımcı enstrüman olarak da akustik gitarı yanına alarak icra edilir.

    Teknik:
    60-70 yılları arasındaki rock müzik, günümüz teknolojisinden doğal olarak daha geri bir teknoloji ile icra edildiğinden gitaristlerin teknikleri de kullanılan ekipmanlara göre özellikler göstermektedir. (bkz: Black Sabbath-Paranoid orjinal albüm kaydı ve Sabbath Reunion konseri kaydı ve Deep Purple-Child in Time In Rock Kaydı ve 1996 Come Hell or Highwater kaydı) (ok Black Sabbath Heavy Metaldir ama örnek tam olarak dediğimi yansıtan çok iyi bir örnektir.)

    80 li yıllardan itibaren rock müziğe solo-speed kavramı tam olarak oturmuş ve müzik daha çok heavy metal e yönlenmiştir. İki tarzın birbirine karıştırılma sebeplerinden biri de budur.

    Teknolojik gelişimin tekniğe yansımasına bakacak olursak da gitarlara sweep picking kavramı tam olarak oturmuştur.

    Enstrümanlarına gelince:
    Rock müzik te kullanılan enstrümanlar hepimizin bildiği üzere gitar, klavye, bass ve davuldur. Bunların üzerinde durmamayı seçiyorum.

    Vermek istediği: (teması)
    Rock daha çok çarpık toplum düzenine protesto olarak çıkmasına rağmen tabii ki aşk temasını da barındırır. Rock da nefret yoktur. Başkaldırı vardır. Sözleri ile vermek istediği insanların ruhlarına ucuz olmayan (bu arabeskten farkı) sözler ile sağlam dayanaklar verip "ben bunu istiyorum, çünkü doğrusu bu" demektir.

    Ben Türkçe rock müzik dinlemem, çünkü çalıntıdır, zorlamadır. Belirli bazı adamlar vardır,saygım sonsuzdur ama dinlemem.

    Anadolu Rock olmasının sebebi müziğe türk kültüründeki bir enstrümanı (bağlama, saz) yerleştirmeye çalışmaları. Biz millet olarak çalmayı çırpmayı büyüklerimizden gördük, bazılarımız nefret etti, çoğunluğumuz çok sevdi, bir kısmı da farkına varmadı. Bir şarkıyı aldık, kendimize uyarladık ve Anadolu Rock oldu.

    Bu yazıdan lütfen rock müziği kalıplaştırdığım manası çıkmasın. Bu yazdıklarım benim 9 yıldır gördüğüm, incelediğim rock müziğin evrensel standardıdır. Manavdan muz alırsın, bu bir kalıptır, ama alacağın muzun tadı, kokusu rengi manavın kalitesine bağlıdır. Rock müzikte bu yapıları kullanırsın, bu da kalıptır. Ama müziğin dinleyeciye vereceği tat, müzisyenlere bağlıdır.

    Sevgiler, saygılar.

    Not: "Neden bazıları metal ile rockı birbirine karıştırır?" konulu ilmeğe de cevap olarak düşünülebilir.
  • divinemusic • 29 Nisan 2004 13:01 • #432024
    ??

    Silvermage,
    Öncelikle siteye bu kadar yararlı bilgileri verdiğin için teşekkür ederim. Hepsi baştan sona kadar doğru ama bunlar teoride varsayılan kavramlar. Pratikte ise bunların çoğu kullanılmıyor.

    Rock ve Metal müzik sanayileşmeye adım atan toplumlar tarafından ortaya çıkmıştır. Rock işçi toplumun Metal ise kentte yaşayan ve rahatlık battığından dolayı bazı şeyleri rock gibi eleştiren değişmesini isteyen topluluklardan ortaya çıkmıştır.

    Arabesk ile Rock ı benim yazımı baz alarak aynı kefeye koydun ya helal olsun Silvermage :) Arabesk de çaresizlik, hayata tutunamama, kaderine mahkum olma ve nedense hep ümitsiz aşklar ana temayı oluşturmaktadır. Ama rock başkaldırış, bazı şeyleri değiştirme isteği ve sesini duyurma temaları işlenmektedir.

    Zamanla da herşeyin dejenere olduğu gibi Rock müzik de bazı kalıplar dışına çıkarılmıştır. Şimdi oralara giremeyeceğim çıkamayız yoksa:)

    Benim verdiğim örnekler üzerinden giderek yeni bir örnek verdiğini görmek beni mutlu etti. Ama bazı tezlerimin de üstünü kapatmışsın istemeden. Son noktayı koymak gerekirse önce benim dediğim sonra da senin dediğin gibi Türklerden Rock çı olmaz. Olmasını da imkansıza yakın görüyorum. Anadolu Rock olayına da gelince hangi insan oğlu gider de bas gitarın elektro gitarın yanına kendi ensturmanı elektro bağlamayı koyar? Tabi ki Türkler... Yeni bir şey çıkartalım diye kullanmak istediğimiz müziği de bozuyoruz o da yetmezmiş gibi yeni bir isim takıyoruz. Ondan sonra da geliyosunuz diyosunuz ki ''abi Türklerden rock çı olmaz olur mu? '' olmaz işte kardeşim olmaz!!! Bir sanatçının söylediği bir söz vardı '' Önce çaldığın ensturmanı öğreneceksin sonra da müziği en sonunda da ikisini unutup çalacaksın'' Çok iyi bir söz bence... Sizin için de güzel bir örnek olur sanırım.