Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Arabeske Karşımısınıs ?

• baltalı ilah • 20 Ekim 2006 00:13 • #515761
    Arabeske Karşımısınız?

Sen Vice City oyunundan yeni kalktın galiba. Aklın orada kalmış. Karacaoğlan, Aşık Veysel, Pirsultan Abdal, Köroğlu. Bu adamların bu işi parayla veya para için yaptıklarını sanmıyorum. Yüzyıllardır adamların şarkıları Düğünlerde derneklerde çalınıp söyleniyor. Ozaman herkez emek hırsızı olmuyormu. Seninde onları hayatında birkaçkez dinlediğine eminim.

Edebiyattaki gelişme tabi ki edebiyatçının ruhuyla ilgili ama yayınevi bunu bize ulaştırmak için işin para kısmıyla ilgileniyor. Kar edemezse senin kitabınla ilgilenmiyor.
  • ibanetze • 20 Ekim 2006 09:34 • #515770
    Arabeske Karşımısınız?

Müziğin parayla satılmaması mı gerek..Evet,belki haklısın ama şu an parayla satılıyor..

yukarda bunu demişim..

telif hacı telif..Bu kelimenin anlamını söyleyim mi,Karacaoğlan hangi firmaya bağlı Aşık Veysel'in de CDsini falan almadım televizyonda denk gelirse izliyorum ve televizyonda izlerken de dolaylı yoldan telifini ödemiş oluyosun..Bunları nasıl anlamıyosun anlam veremedim..Bi çocuk bile anlayabilir telif eserin ve anonim eserin ne farkı olduğunu..
  • baltalı ilah • 20 Ekim 2006 17:09 • #515778
    Arabeske Karşımısınız?

Evliya biz telifin ne demek olduğunu senden öğrenecek değiliz. Sen daha okuduğunu anlamıyorsun Bence ilk okula sen yeniden başla belki faydası olur. Okuduğunu anlarsın. Ayrıca eserin sahibi belliyse bu anonim olmaz. Anonim yaratıcısı belli olmayan kulaktan kulağa günümüze ulaşmış eserlere denir. Biz orada isim veriyoruz ve para karşılığı yapmadıklarını söylüyoruz.
  • nefretimsin • 20 Ekim 2006 19:05 • #515782
    Arabeske Karşımısınız?

ya anlamadım niye silindi ki mesajım!!! küfür mü ettim birilerine!! hakaret mi ettim!! okadar acayip mesajlar varken neden benimki siliniyor!! şiddetle kınıyorum sizleri!!! ama tabi!! hoşş bunu da silersiniz siz şimdi doğru birşey söyledim diye! helal size ya!!
  • ibanetze • 20 Ekim 2006 20:57 • #515788
    Arabeske Karşımısınız?

Karacaoğlan, Aşık Veysel, Pirsultan Abdal, Köroğlu. Bu adamların bu işi parayla veya para için yaptıklarını sanmıyorum. Yüzyıllardır adamların şarkıları Düğünlerde derneklerde çalınıp söyleniyor. Ozaman herkez emek hırsızı olmuyormu. Seninde onları hayatında birkaçkez dinlediğine eminim.

Bu sanatçıların eserleri tescilli miydi ya da şimdi tescilli mi,telif hakkı kimde peki..Bunları sorarlar insana..Karşındaki kişiye lakap takıp kapak koymaya çalışırken dikket et de oturma şapa ;)

Sen anlamamışsın asıl ne dediğimi,zamanlar tabi ki para karşılığı yapılmıyodu,ama bu sanatçılar parayla müzik yapılan bi devirde telif haklarını alamaslardı,o zaman nolurdu asıl bunu düşünmek gerek..Çok basit bi mantık aslında,neyini anlayamıyosun bunun..
  • baltalı ilah • 21 Ekim 2006 01:53 • #515809
    Arabeske Karşımısınız?

Ben sana son yazılarımda lakapsız yazıyordum Senin bana hacı diye hitabına karşılık bende sana evliya diye hitap ettim tamammı.

[[[Karşındaki kişiye lakap takıp kapak koymaya çalışırken dikket et de oturma şapa ;)))Demişsin.

Dikkat et asıl sen oturma şapa. Bak böyle kışkırtıcı hakaretler yazmamanı öneriyorum sonra karşılıklı başlarsak seviye düşer tamammı.

Ben sana telif olayına karşı olduğumu söylüyorum sen bana telif kanununu anlatıyorsun. kanunu bizde biliyoruz. Ben bir sanatçının bunun peşinde koşmamasının sanatın ruhuna aykırı olduğunu söylüyorum.
    Yani sanat için sanat diyorum. Belki okumuşsundur edebiyat dersinde Sanat için sanat ın ne demek olduğunu. Ayrıca Bende bir gurubun gitaristiyim. Biz paramızı barda müzik yaparak kazanıyoruz. Gitar dersi veriyoruz. vesaire. Kaset satıp para kazanmayı düşünmüyorum. Herkez bizi bedavaya dinlesin.
  • ibanetze • 21 Ekim 2006 11:09 • #515821
    Arabeske Karşımısınız?

Hacı lakap değil bi ithaf şeklidir..Yani konuda senin hacılığınla alakalı bi not yoktu,burda sana genç,dostum ya da benzeri bi şey dememle farkı yok yani ;)

Belki okumuşsundur edebiyat dersinde Sanat için sanat ın ne demek olduğunu. Ayrıca Bende bir gurubun gitaristiyim. Biz paramızı barda müzik yaparak kazanıyoruz. Gitar dersi veriyoruz. vesaire. Kaset satıp para kazanmayı düşünmüyorum. Herkez bizi bedavaya dinlesin.

sanat için sanat hangi devire dairdi biliyo musun,ve o zaman telif eser diye bi şey var mıydı..

Her dönemin akımı kendi dönemi içinde yargılanmalıdır..Lütfen o zamanın düşünce akımını bu döneme yerleştirip de bak şimdi de oldu işte gibi bi çıkarım yapma..Baştan beri yazıyorum bu devirde yapılmış olsa sanat halk için mi yoksa sanat için mi gibi bi tartışma,eyvallah haklısın derim ama bi asır öncesinin tartışmasını bugünün ortamıyla değerlendirmen bilimsellikten çok uzak ;)
  • rubber soul • 21 Ekim 2006 11:32 • #515823
    Arabeske Karşımısınız?

Yanlış düşünüyorsun bence.En büyük sanatçılar batıda da doğuda da sultanın ya da kralın himayesinde yaşamışlardı.Ve yaptıkları sanat karşılığında para kazanmışlardı.Şimdiyse daha akılcı yöntemlerle korunmaları para kazanmaları,güzel bir söz olan "sanat sanat içindir"le ters düşmez.Bu Sultanların,Kralların koruduğu sanatçılar'dan biride Leonardo da vinci.İsveç Kralının kollarında ölmüş.Bizde de durum aynı.Osmanlıda şairler sultanın esirgediği insanlardı.Ki şeyhülislamın fetvalarını iğneleyen şairler bile oluyordu ama pek bir kelleleri uçmuyordu.Sanat yapmak için ekmek lazım bünyeye.Beethoven'da böyleydi,parayı(yaptığı sanattan kazanmak) çok reddetmesine rağmen Van Gogh da.
  • ibanetze • 21 Ekim 2006 11:45 • #515824
    Arabeske Karşımısınız?

Zaten Divan şairleri padişahın himayesinde olmalarıyla bilinir,ve devletten para alırlar,sanatlarını icra ederken şiirlerinin Methiye kısmında dönemin padşahını övdükleri için..

Halk şairlerinin yaptıklarıysa bi dönem denenmiş bi akımdır sadece,ama çoğu sanatçı yaşamını idame ettirebilmek için sadece sanatından para kazanmak ister,ve bi sanatçının sanatını icra edebilmesi için rahat bi ortam arayışında olması çok yerinde bi istektir.Rahata kavuşmak için ek işlerle çalışmaına gerek duymayacak kadar çok para kazanmasını istemesi de sanatçıya kalmış bi şey..
  • baltalı ilah • 21 Ekim 2006 20:28 • #515847
    Arabeske Karşımısınız?

Leonardo da vinci Fransa kralı 1.Fransis in kollarında ölmüş. Elimde rai televizyonunun belgeseli var daha sonrada 1789 Fransız ihtilalinde Leonardo davincinin kurşun kaplama mezarını açıp kaplamalarını çalıp kemiklerinide bir toplu mezara atıp gömmüşler. Böyle bir insanın malesef artık mezarı bile yok.