-
Sene 1980'ler. Türkiye bir darbeden çıktı ve tek kanallı dönemden çokluya siyah beyazdan renkli yayınlara geçtik.
Eskiden taşıması suç olan döviz ve yabancı sigaralar alkollü içecekler raflarda yerini almaya başladı.
O dönemlerde sigara ve alkol alışkanlkığı olmayan ben deniz bir demirperde ülkesi gibi yönetilen bu topraklara gelen yeniliklerden en çok onu sevdim.
MTV. Beavis and buthaed'ın abidik güzellikleriyle most wanted ile renkli eğlenceli hareketli balıkgözü kamera ile tanıştım.
Daha sonra star tv nin yandan kuruluşu Teleon çıktı MTV kapandı...
Üzüldüm filan ama bir süre sonra geçti.
Ha o dönemlerde medya bu kadar renkli değildi blujean gibi dergiler vardı ki olsa olsa yerli sanatçıların albümleri ve posterlerinden ve ergen kız yakınmalarından başkaca da bişey yok idi.
Aksaray'da cabir diye bir müzik market vardı pek severdim hatta o kadar ki 93 senedinde orada çalıştım bir dönem :)
Metallica posterleri ve tişörtlerinin pazarda gel abla tanesi 4 lira diye bağrıldığı zamanlar değil. Bir slayer bir Metallica tişörtü almak için Aksaraya cabir'e gideceksiniz :)
Neyse bu cabir konusu fazla uzadı :)
Daha sonra bu renkli ikinci kanalımız olan Teleon kapandı ve yerine Kral tv diye birşey geldi.
Eşşeği anırtsanız farketmez bi şekilde top ona pop ona girecek nasıl olsa hele sen bi klip yap babam gerisini boşver dönemleri.
Türkiye yasaklı dönemde tadına varamadığı dünyanın en gereksiz müziği olan arabeske boğuldu.
Daha sonra arabeske katılan distortion ile rock dejenere edildi.
Allah'dan pentagram gibi gruplar vardı ama bunda kral tv ye ne idi ki ?
O ve baş belası diğer arabesk radyoları kulak delmeye devam etti.
Yayıncılık zamanımdan bilirim o dönemin en baba ilaaaç gibi radyosu olan kanalın dj i burada mikrofona kedi koysak miyavlasa gene biz bir numarayız deme cürretini dahi buldu.
O kanal ki dj leri imç bloklarında simsar gibi dolanıp yeni albümü çıkan taze arabeskçiler bulup belli bir para karşılığı bir hafta yağlanıp ballanıp şarkılarının çalındığı iddiaları dahi dolandı ortalıkta.
ve daha sonra tmsf. El konulan kanallar ve medya. Arkasından gelen değişim süreci ile az buçuk yayıncılık arabeskten uzaklaştı ama gene de yetersizdi.
ve yıllar sonra aradığım özlem sona erdi.
MTV kablolu yayında idi.
Amanın boowww deyip daldım kabloların arasına.
ve şimdi sene 2008 kaçış yokmuş maalesef....
MTV Türkiye diye birşey var artık.
Kaçıp kaçıp iyi müzik dinleyebildiğim tek kanal olan MTV de artık kral tv de kaçtığım klipler bir kabus gibi beni izliyor...
Yeter artık düşün yakamdan sizden kurtulmak için nereye kaçacağım bende bilmiyorum :)
Aaammaan yahu ülkenin tanıtımı işte ne güzel bizim eserlerimizde artık dış piyasada bilinecek denmesin lütfen.
Bu gün avrupa da ve amerika da albüm yapan sahne alan hemen her ses sanatçısı aynı zamanda müzisyendir de.
Her birisi bir enstrüman çalabilir ve şarkıyı yerinden okur detone olmaz.
Bu gün MTV de yayınlanan yabancı klipler rober hatemo ya da adı lazım olmayan bir çok sanatçı (?) gibi karların içinden yürüyerek çekilen klipler değil.
O insanlar bu sektöre para yatırıyor uzman ekipler ile çalışıyor bir sandalyeye ters oturup klip çekmiyor ya da güllerin içinde sevgilisine benekli benekli bakmıyor.
Rezil oluyoruz farkında değiliz.
İşin bir diğer kötü yanı ise artık izleyecek bir kanalımda kalmadı...
Yeter artık iki şarkıya filim çekilen bu dizi dejeneresi piyasanın yatırım yapmadığı klipler ve albümler..
Elinizi MTV den çekin.. Çekilin ve bu ülkeyi daha fazla rezil etmeyin...
Yeter... Artık kaçacak yer de kalmadı...
-
Mtv güzel bir kanal yani sana göre, neye göre.
Bir yabancı kanalı bu kadar övmek ?
Türkiye kanal tarihinde dünya pop müzikleri veya piyasa rock metal gruplarının videolarını röportajlarını veren abuk sabuk gençlik hikayelerini (yok karının doğumgünü ne giysem cart curt) gibi saçma programları yayınlayan bir tv kanalı yok doğru. Çünkü bu bir ivme meselesi biz müzikte Avrupa kültünün etkisi altındayız. Onlar gibi programlarımız, kanallarımız, gruplarımız yok. Yavaş yavaş şekilleniyor bu işler. Bırakın bu Avrupa ağzını yahu. Türkiye'de yaşıyoruz. Ne bekliyorsun klip olarak çok merak ediyorum. Mtv ile Türk kanallarının kıyası ardından Mtv'de Türk grupları yayınlanmasın . Küçümsediğin bir Türkiye'nin hiç değilse bir Eurovision birinciliği var. Senin kartlarına göre oynuyorum. Yoksa kendimizi Avrupa'ya tanıtalım amanda aman diye bir kasıntım yok.
Şahsen Mtv'yi küçümsediğin kraldan ayırt etmiyorum. İkisini de izlemiyorum. Gerçekten ne kadar yoz bir toplum olmuşuz. Avrupa'nın bir kanalına tüm kanallarımızı hiçe sayıyoruz. Cidden helal olsun, Mtv Türkiye çıkmadı varsay ve Mtv ağızı ingilizce konuş o zaman. Önceden izliyormuşsun madem. Ben kurtulman için ne yapacağını biliyorum. Bu ülke sınırlarının dışına çıkarsan bu kanallardan, gruplardan, ters sandalyeli kliplerden kurtulursun. Mtv Türkiye yerine orjinal Mtv izlersin.
Sorun şu ki: Bir grubun, bir ülkenin o kadar etkisinde kalıyoruz ve özeniyoruz ki. Her aktivitemiz onlara orantılı oluyor. Misal Ben Metallica dinliyorum imajı çizmeler 4-5 ytl verip t-shirtunu almalar. İnternetten beleşe indirmeler. Her bir sitede profile yazmalar, Türk kanallarını bir yabancı kanal uğruna ezmeler. Dünya gruplarının klipleriyle Türk kliplerini karşılaştırmalar. Bunlar hayra alamet değil. Kaldı ki Türk grubuna destek olacak bir hareket dahi yapmıyorsun. Git albümünü al, orjinal ürünlerini al, onlar da güzel klipler çeksin. Herkes internetten bişeyler indiriyor. Grup ne yapsın ki. Oradan da bir gelir yok. Anca bir konser olsunda zararın neresinden dönersek kar olayı. Türk kanallarının ve gruplarının daha çok yolu var. Amerika veya Avrupa rüyasına dalın dalacaksanız. Ama yaşadığınız ülkenin topraklarında bir şeyler yapmaya çalışan insanları eleştirmeyin. Hakkınız yok çünkü. Biz yavaş yavaş kalkınıyoruz. Kimse bu durumu bir eziklik olarak görmemeli.
-
Ahahahah erovisionda başarılı olmuşuz :)
peki ne ile ?
Küçümsediğin avrupanın dili ingilizce ile bu bir
Sandalyeli ve benekli kliplerden memnunsan sana göre peçenekli süleyman da aynı hesap Pentagram da aynı hesap yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı söylemleri ile bir ilerleme kaydetmeyi düşünüyorsan ismail yk kadar ilerleyebilir bu müzik.
Ben Sting ile serdar ortaçın ard arda izlenmesinden rahatsızım
Bumudur ülkemizin profili ?
Sen gene seneye çekirdek ile tv karşısında eoruvision izleyerek yunanın kıbrıs rum kesimine tam puan vermesini aah aah hep kendi adamlarına oy veriyorlar yengeaaaa diye yorumlamaya devam et :)
Eh erovision bu borumu , literatüre girdik ;)
-
Birader senin söylemine göre söyledim Eorovision'u yoksa yatıp kalkıp birinci olduğumuz bölümü izliyorum mu sandın ?
Sen kaç kurtar kendini.
Türk müziğinde bir ışık yok yakında batıcaz. Ama en azından "özenti" bir müzik kültürümüz yok. Herkes çıkıyor birşeyler yapmaya çalışıyor. Belkide Sting'i de ülkesinde İsmail YK yerine koyan tipler vardır.
Madem rahatsızsın izleme veya faks yağmuruna tut tvyi belki yayınlamazlar ardarda.
-
avrupayı küçümsemeyle ne alakası var..sadece senin kadar övmek yersiz
-
Hocam küçümsediğin Türk müzisyenleri arasında var ya , o orjinal MTV'de beğenerek izlediğin gruplara/kişilere 10 çekecek müzisyenler var . Türk müzisyenler İsmail YK'dan Serdar Ortaç'tan ibaret değil , öncelikle bunu anlamamız lazım . Daha sonra bi araştır , yaşın benden büyük , 80'lerde 90'larda arabesk müzikten etkilenmeyip baskılara rağmen bomba gibi albüm yapan müzisyenler var, bunları bilmen lazım . Ve insanlarımız çocuklarına ne dinliyorsun bunları demeseydi o müzisyenlerden sadece birkaçı yerine tamamı Dünya piyasasındaki yerini alırdı ve ben/biz nasıl bütün yabancı gitaristleri, Bluesçuları, Heavy Metalcileri biliyorsam/biliyorsak , yabancılar da bizim sanatçılarımızı bilecekti . Ama bu toplumda müzisyenler hiçbirzaman kalkınamadı-kalkınamaz.. İbrahim Tatlıses , Sezen Aksu , Tarkan gibi farklı dallarda, en başında piyasaya girip dolmayı götürenler hariç ...
Gururla sayabileceğim sanatçılarımız var ama hepsini şimdi aklıma getiremeyebilirim diye hiçbirini yazmayacağım . İyi günler !
-
Estaafurullah efendim hocalık payesi sizde kalsın hocam :)
Eğerki o klipler arasında gerçek müzisyenler olsa idi eyvallah buna kimseler söz edemez
Ben tutupta Barış MANÇO'dan ya da Yavuz ÇETİN'den utanıyorum demedim.
Onlar gibi enstrümana hakim onlar kadar müziğin şifresini matematiğini yemiş yutmuş insanların kliplerine kim ne diyebilir
Varmı mtv Türkiye adı altında bir Cahit BERKAY klibi ?
Hayır. Adı mtv Türkiye olan ve Türkiye adına yayın yapan bir programda ben insanlara yıldız tilbe seyrettirilmesine karşıyım
Zaten yeteri derecede yerli kanal var hatta sabahları hele volee vole vole voleeeeee diye ağıt yakarak bi yandan yemek tarifi veren programlar dahi var açıp izliyormuyum ?
Hayır
Peki ben ne izleyeceğim kral tv den bunalan birisi olarak ?
MTV
MTV çokmu kaliteli ?
Sana göre süt bana göre çikolata.
ve bu bana göre çikolata olan kısmına bu mtv Türkiye adı altında yayın yapan zaman dilimi içine etmekte.
O insanların çektiği klipler ile bizim prodiksiyonların sidik yarışı içimi burkuyor.
Yeşilçam'ın Turist ÖMER'i başımın tacıdır ama dünyayı kurtaran adam filimi ile övünebilirmisin ?
O insanlar bu işe para yatırıyorlar. Bir Madonna konserinde hemen her şarkıda kostüm değiştirilip her şarkıda farklı sahne ambiansları ile kareaografileri izleseydin emin ol gülben ergenin teller ile bağlanıp uçaacaaksııın uçacaaksııınn sahnesini mukayese edemezdin
ama yoook iş o değil :)
Bu adam bunları neden söyledi yahu bi dakika işin bi de bu kısımı var demek kalitenize zeval getirir
Hele burdan bi laf daha sokayım dur hele bi de şuradan vurayım da morartayım konuyu açan zevatı derdinden ne yazıkki at gözlüklerinizden vaz geçemiyorsunuz.
-
Garaja üye oldum olalı tek bir konuya bile saçma demedim , böyle konu mu olur demedim...
Söylediklerinin hepsini reddediyorum da demedim , haklısın karşılaştırmalarında ,
her alanda ilerideler ama bu bizlerin suçu .
Biraz da ben yanlış anladım ilk başta , sandım ki Türkiye'de sanatçı yok gibisinden şeyler söylüyorsun ''allahtan pentagram var da..'' ve bu yazını okuyunca öyle anladım , sadece Pentagram var lafını elbette kabul edemeyiz...
MTV Türkiye'den o bahsettiğin insanları ben de dinlemek istemem , ama dinleyen dinliyor beğeniyor ve malesef kalite değil piyasa müzik yapanlar tutuyor.
Ben sadece hazmedemiyorum , Joe Satriani gelecek diyorlar , ben dahil hepimizin ağzının suyu akıyor ama tutup da Serdar Öztop ondan önce çıkıyor , niye çıkıyor anlamam ki , ne eksiği var? .. olmazsa git Cem Köksal gibi Malmsteen ile aynı anda çık veya hiç çıkma ama bu küçümseme niye..
Yavuz Çetin'i gidişinden 2 gün sonra B.B King çağırıyor gel gitaristimiz ol diye.. ben bundan bahsediyorum , okadar çok insan var ki böyle , ama onlar eşit seviyeye gelmek yerine tutup da alt grup veya alt sanatçı olarak konserlerde görünüyor, aşağılayıcı teklifleri kabul ediyorlar ama onlar da ne yapsın , albüm yapıyorlar , cart diye indiriyoruz , geri kalıyoruz ,,, ( Serdar Öztop sadece bir örnekti , çok var böyle )
umarım anlatabildim , senin fikirlerine bir şey dediğim yok , haklısın da ...
-
bu güzel yazı için tebrikler
artık kaçacak yer de kalmadı
-
MTV var olduğundan beri hiç kaliteli müzik yayını yapmadı.
hep popüler kültürü, materyalizmi destekledi. Bugün Britney, J.lopez, belkide Serdar Ortaç ve Gülben Ergen gibi sanal şöhretere sahipsek; o yüce kanalın sayesindedir.