-
Syarar'ın cevabına katılmakla beraber , artık bıkıp usanmış olarak tekrar söylüyorum , üstlerdeki açıklamalarımı oku. Oku , hele bir hazmet. Ondan sonra de ne diyeceksen.
-
dikkat ediyorum da bu İstiklal Marşı'na saygısızlıktan bahsedenlerin hiç biri İstiklal Marşı'nı büyük harfle yazmıyo bana göre de en büyük saygısızlık budur.
-
İstiklal Marşımız ve bestesi hakkında sağlıklı yorum yapabilmek için, o dönem tarihini de iyi bilmek ya da en azından biraz kurcalamış olmak gerekir. İstiklal Marşı'nın bestesi prozodi hatalarıyla doludur. Çünki bu beste bu sözler için yapılmamıştır(soulforger'ın dediği gibi), bestenin ortaya çıkışından yaklaşık altı sene sonra 1930'da sözlerle birleştirilmiştir. Bu tarihten evvel İstiklal Marşı farklı bir besteyle seslendirilmiştir ki, önceki tartışmada vermiştim ilk besteyi, alaturka bir tarzı vardı onun da. 1930'da şimdikiyle değiştirilmiştir.
Profosyonel insanların doğru seslendiriyor olması da bir anlam ifade etmiyor. Bir marşın milli marş olabilmesi için; sokaktaki ayakkabı boyacısının da, okuldaki öğrencinin de, staddaki adamın da düzgün okuyabilmesi gerekir ki bizim marşımızda bu mümkün olmamaktadır. Okullarda buna engel olabilmek için marşımızı hoparlörden verilen koro eşliğinde söyletiyoruz öğrencilere ama yine de olmuyor. Çocukların nefesi yetmiyor çünki. Oysa 10. yıl marşını büyük bir coşkuyla ve hatasız söyleyebiliyorlar özel günlerde.
İstiklal Marşımızın bestesinde göze çarpan aksaklıkları dile getirmek de onun kutsallığına zarar vermez. Sadece ne kadar önemsendiğini gösterir o kadar.
-
ya zaten youtubeda klibi izlediyseniz İstiklal Marşı'na hicbir saygısızlık yapmadıklarını görürsünüz zaten bu adamlar sadece bizim marsımızı değil 12 ülkenin daha marslarının sözlerini iceren sarkı yapmıslar bence cok güzel birsey hele konserin sonundaki atatürk sözleri cok güzel olmus
-
abi yine mi birileri çıkıp poser milliyetçilik yapmaya kalkıştı aman yaa şimdi hepimiz hrant ız sözünü idrak edemeyen bi millete nasıl anlatırsın ki bunu
-
Yorumların hepsini tek tek okudum ve derin düşüncelere daldım. Her şeyden evvel içinde yaşadığımız bu Vatan topraklarının hangi değerler üzerine inşaa edildiğinin ve halen hangi değerler üzerinde yaşatıldığının anlaşılamadığına üzülerek şahit oldum.
Mesele ne İstiklal Marşımızın bestesindeki prozodik hatalardır ne de ismi geçen rock grubunun dünyaca ünlü oluşudur. "Ne güzel olmuş, durur duymalısınız!" yorumlarını yapan kişilerin elbetteki vatan sevgilerini ölçmek bize düşmüyor. Fakat ne acıdır ki yine bu yorumları yapan kişilerin anlıyorum ki ne dünya genelinde ülkemiz Türkiye'ye karşı olan duruştan haberi var ne de dünya siyasetinden. Slovenya tarihine bakıldığında Yugoslavyadan ayrıldıktan sonra daha cumhuriyetlerini ilan edişlerinin üzerinden yirmi yıl bile geçmeden avrupa birliğine alınmaları bu yorumları yapan arkadaşların hiç mi dikkatini çekmiyor? Ve Türkiye neden hala avrupa birliğine alınmıyor. Bu yorumları yapan kişilere aynaya bakmalarını ve birer "Türk" olduklarını unutmamalarını salık veriyorum. İnanç ve değerlerimiz gereği hala
dünyadaki diğer milletlerden farklı olduklarını ve dahi eğer bu farkı kendileri hissetmiyorsa bile
dünyaca böyle tanındıklarını unutmamalarını hatırlatırım.
Ben bir müzik öğretmeniyim ve hatta kendi stüdyosu olan, dokuz çalgı aleti çalan tv lere aranjman müzikleri
yapan. (beni affedin ne olur reklam yapmıyorum ama) İstiklal Marşımızı yeniden yorumlayan bir grubu "bu halinden daha güzeldir, gurur duymalısınız, öğrencilere okutamıyoruz." gibi cahil ve basit yorumlarla destekleyen bir fikri teknik yorum olarak düşünüp de anlamak mümkün değildir. Bu ülkenin kendi evlatları var, vatanperverlik ruhunu kalbinde taşıyan müzisyen avlatları. Yeniden bestelenecekse eğer bu insanlar yeniden besteler şüpheniz olmasın.
Ağırıma gidiyor, adı bile geçmeyen büyük şair Mehmet Akif ERSOY'U ve bu topraklar için canını veren yüzbinlerce yiğidi yok sayarak "gurur duymalısınız!" yorumları. Bu yorumları yapan arkadaşları rock müziği savunuculuğu
yapmak yerine ilk önce tarihini okumaya ve biraz olsun kendi değerlerine bilinçli bir şekilde sahip çıkmaya davet
ediyorum. Gerek İstiklal Maşrımızın bestesinde prozodi hatası konusu, gerekse bugün yeniden bestelenmesi ya da bestelenmemesi konusu tamamen siyasilerimizin büyük Türk bestecileriyle işbirliği içinde çözecekleri bir konudur.
Sloven bir rock grubunun çalışmalarıyla değil. Ve son olarak "ileri kafalılık" ve "geri kafalılık" konusunda.
Bu tarihi yazanlar senin gibi bugün bu yorumları yapmayan ve kendisine düşman olduğunu bildiği bir milletin
topraklarına el süreceğini bildiği anda canını ortaya koyan kişilerdi. İşte bu insanlar bu toprakları senin bugün rahatça bu yorumları yapabilmen için değil ama neyse işte kurtarmışlardır. Bu İstiklal Marşımız basit bir müzik değil ki! Tarihinde ne savaşların, uğruna ne kavgaların verildiği bir vatanın Milli Marşıdır.
"Ne güzel olmuş" diyen arkadaşları yeniden düşünmeye ve biraz olsun kendi kimliklerinin farkına varmaya davet ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle.
-
Benim sorunum öğrencilere okutamıyoruz basitliği değil, o kadar basit olsa keşke! Her pazartesi sabahı ve her cuma akşamı bu marşı gözleri dolarak okuyan biriyim ben. Ağırıma giden de insanların umursamaz ruhsuz bir tavırla okumaları ve o muhteşem sözleri, aslında farkında bile olmadan;
Çatma kurban olayım çehrenin,
Kahraman ırkıma bir gül de... gibi saçmalıklara çevirmeleri.
Şiir halinde okunuşunu dinlerken gözleri dolup, marş şeklinde dinlerken bu haleti ruhiyeye bürünemeyen çok fazla insan var. Bunun mantıklı bir açıklaması olmalı!
NOT: Bu konu hakkında 'umurumda bile değil' yorumunu yapan ve buna katılan arkadaşlar, lütfen mesaj yazmak için yormasınlar kendilerini, enerjilerini daha düzgün işlerde(!) kullansınlar.
-
Anlatamıyoruz ki...Adamlar alın bu yeni marşınız demiyor ki...Sözlerini alıp yorumlamışlar...Tamamen grubun reklamı bence ama abartıyorsunuz...Ayrıca ben hiçbir milleti/ırkı vs vs kendime düşman olarak görmüyorum... benim için herkes insandır...Ve aynıdır.
-
Yav kimse benim dediğime bakmıyor anlaşılan, arkadaşlar, bunu Hasan Cihat Örter gibi bir virtüözümüzde yaptı, o yaptı gurur duyduk, birileri yaptı, sırf yabancı oldukları için utanç mı duymalıyız?
-
Slovenya tarihine bakıldığında Yugoslavyadan ayrıldıktan sonra daha cumhuriyetlerini ilan edişlerinin üzerinden yirmi yıl bile geçmeden avrupa birliğine alınmaları bu yorumları yapan arkadaşların hiç mi dikkatini çekmiyor?
burda neye dikkat çekmek istediniz anlıyamadım Slovenya çok gelişmiş medeni ve refah seviyesine ulaşmış bir ülkedir.avrupa birliğine bizden önce girmesinin tabii ki nedeni budur.
Ben bir müzik öğretmeniyim ve hatta kendi stüdyosu olan, dokuz çalgı aleti çalan tv lere aranjman müzikleri
yapan.
bunu neden araya sıkıştırdığınızı anlıyamadım
Ağırıma gidiyor, adı bile geçmeyen büyük şair Mehmet Akif ERSOY'U ve bu topraklar için canını veren yüzbinlerce yiğidi yok sayarak "gurur duymalısınız!" yorumları.
benimde bu ağırıma gidiyor açıkçası biz ne Mehmet Akif ERSOY a nede şehitlerimize bi şey söylemedik. İstiklal Marşımız'dan bazı dizeler alınlarak yeni bi şey ortaya çıkarılması neden hakaret gibi algılanıyor.
Gerek İstiklal Maşrımızın bestesinde prozodi hatası konusu, gerekse bugün yeniden bestelenmesi ya da bestelenmemesi konusu tamamen siyasilerimizin büyük Türk bestecileriyle işbirliği içinde çözecekleri bir konudur.
Sloven bir rock grubunun çalışmalarıyla değil.
yukarıyı okuyun.