-
sözler yeterli olmuyorsa aradaki farkı örnekleyelim istersen:
http://kminami-web.hp.infoseek.co.jp/mp3/chopin3.mp3
böyle birşeyi akustik gitarla çalmak pek mümkün olmadığına göre, akustik gitarın temeli ritmdir diyenlere ille de itraz etmek gerekmiyor bence. bence çok ta yanlış bir söylem değil, netice itibari ile akustik gitarla ritm çalmak ya da ritm çalana melodiyle eşlik etmekten daha fazlasını yapmak biraz zor - metal tellerin tonunu kontrol altında tutmak zor olduğu için.
-
elbette zaten benim davam klasik gitarın temeli ritimdir denmesiyle ilgili.gerçi arkadaş herşeyin temeli ritimdir diyerek fagot , viyolonsel çalan insanlara kısa devre yaptırdı burda ama olsun mevzu gitar tabi dağıtmayalım.
linkteki çok güzel bir örnek teşekkürler ayrıca.sıfırdan gitara ve müziğe başlayan bir klasik gitar öğrencisi , bu tarz komplike parçalara gelene kadar hiç ritim akor filan öğrenmiyor mesela.
-
benimde anlamadığım şey ilk başlayanlara
_ şimdilik dandik bişe al ilerde öğrenince iyi bi gitar alırsın
denmesi
arabamı bu sanki ? sağa sola çarpa çarpamı öğreniliyor gitar ?
dandik bişeye boşa para ver daha sonra ahh vahh ben buna nasıl para verdim ehehhe ulan ne kerizmişim zamanında dur şimdi bir daha para bayılıp bi gitar daha alayım mı demeli illaaki insan ?
ayrıca elektro çalacak isen elektro ile başlarsın
budur yani..
-
öyle denmesinin sebebi , gitarı alcak kişi ilerde gitar çalmaktan bıkabilir , başka şeylere merak salabilir , o yüzden fazla para harcamasın diye.ama bu yüzden söylenmiyorsa hiç bir mantığı yok dediğin gibi.
-
klasik gitar nasıl çalınır?
bu arada aynı sitede bir video da varmış.
görüntüde akustik gitardan tarz farkı açıkça belli oluyor.
http://www46.tok2.com/home2/gembox/mp3/tarrega0815.wmv
-
http://www.ultimate-guitar.com/
burdan bulabilirsin ancak guitar pro ve power tab gibi programlara da ihtiyacın var. burdaki genel olarak notalar bu formatta bulunuyor.
-
:-)
evet sağa sola çarparak da öğreniliyor.
:-)
şöyleki ben sonucunda daha akor yapmasını bilmeyen ya da gitarı nasıl tutacağını bilmeyen birine tutupta neden 400-500 dolarlık bir gitar vereyim? bu kişi sonucunda ilerde gitarı bırakabilir. her şeyden öte özelliklede çalacağı elektroysa daha o dönemde yani gitara başlayacağı dönemde ki müzik zevkiyle ve çalmak istediği tarzla, gitarda ilerledikten sonra ki müzik zevki ve çalmak isteyebileceği tarz değişir.
diyelimki arkadaşımız bluescu. daha gitara yeni başlıcak gidiyor kendine bi fender strat alıyor 600 de bayılıyor. ancak müzikte ilerliyor ilerliyor ve bakıyor ki blues ona hitap etmiyor. metal daha hoş geliyor. ve ya neoklasik.. kim bilir belkide bambaşka bir tür. peki elinde ki ensturmanıyla nasıl sağlam-tatmin edici bir şekilde bunu icra edebilir? sonucunda özelliklede iyice ilerlediyse gitarda değiştirmek isteyecektir çünkü rahatsız edecektir onu. ne yapacak. daha önce 600 verdiği gitarını büyük ihtimalle 150ye bile alıcı bulamıcak çünkü amatörlüğü döneminde sapını vurmuş ya da akor yaparken kasnağı eğriltmiş ve ya da buna benzer acemiliğin verdiği kazalarla gitarı oldukça zedelemiş ve zarar vermiş olucak.. her şeyden öte arkadaşımız diyelim ki heves etti yine gittik ona 400-450 dolarlık bi gitar aldık. bi çaldı iki çaldı baktı yapamadı bıraktı.. e yazık olmaz mı o zaman o paraya?
işte bu yüzden ilk başta fazla iyi olmayan ucuz ensturman alman önerilir.
dahada kısacası sen neysen ensturmanında o olmalıdır..
-
işte bu yüzden bence elektro çalmak istiyorsa elektroyla başlasın. klasikle değil. daha öncede yani yukarda belirtmiştim. elektroda da nota öğrenilir şu yapılır bu yapılır. hatta yapılabilecekler klasik gitardan çok daha geniştir. bu arkadaş neden klasikle başlasın madem hedefi elektro çalmak?
bir de klasiği bırakıpta elektroya geçince ellerinin elektroya alışmasına mı uğraşıcak? ayrıca hedefi elektroysa klasik gitar çalması zaman kaybından başka bir şey değil. klasik gitar çalmasından kastım yanlış anlaşılmasın klasik müzik değil ensturman olarak klasik-pop gitarı kastediyorum yani naylon tel. üstteki mesajım arada biraz gürültüye gitmiş okunmamış sanırım buraya kopyalıcam tekrar okunursa sevinirim:
eğer ki illa hedefin elektroysa direk elektrodan başlamanı tavsiye ederim. ben ve burda ki bir çok arkadaşım klasik gitarla başlamış olabiliriz ancak kişisel görüşüm elektro çalmak istiyorsan direk elektroyla başlamandır. daha sonra klasikten elektroya geçmek oldukça zor ve yorucudur.
tutuşları farklıdır. teknikleri ziyadesiyle çok ama çok farklıdır. klasik gitar çok daha kaba elektro ise hasas bir kız gibidir. ufak bir dokunuşla yaygarayı kopara bilir ama klasik tınlamaz bile. klasikten elektroya geçince birden sapı eline çok küçük gelicek parmakların birbirine dolancaktır ki zaten elektronun sap tutuşu farklıdır. sapı aşağı perdelere indikçe kavrarsın ancak klasikte yumurta tutar gibi tutarsın.. ellerin klasiğe alıştığı için çok daha kaba hareket etmeye alışmış olucak. elektroyasa çok daha ince hareketlere bile duyarlıdır. vesayire vesayire....
bana kalırsa amacın elektro çalmaksa elektro ile başla ve sürdür. elektro gitarda da çok güzel klasik besteler çalabilirsin bunu da belirtiyim ayrıca.. notada öğrenirsin akorda bu tür konularda hiç bir ensturmanın bir diğer ensturmandan bir farkı olamaz zaten. ensturman sadece müziği icra etmekte kullanılan bir araçtır. her ensturman için nota akor hede hödö aynıdır değişiklik göstermez.
ayrıca bir gitarist olarka sana tavsiyem gitar çalmaman. zaten piyasada yani çevrede her kez gitar çalıyor. gerçi onların bir çoğuna gitarist bile denemez ama. neyse.. sana önerim piyano-klavye öğrenmen. piyano aynı anda hem ritm hemde solo icra edebilme lüksüne sahip tek ama tek ensturmandır. gruplarda yegane aranan ama bulunamayandır. çok çok zor bulunur nadirlerdir.
ayrıca bir klavyeye sen eğer elektro gitar için ton yüklersen o klavye ile elektro çalabilirsin. istersen bütün bir senfoni orkestrasının yapabileceğini tek başına yapabilirsin. bu nedenle ensturmanların şahıdır ya zaten..
örnek vericek olursak dimmu borgirin progenies of the great apocalypse şarkısını dinlemeni tavsiye ederim. sanki arkada senfoni orkestrası var gibidir ama onların hepsi klavyeden çıkmaktadır. hatta bulman rahat olsun direk link olarak vereyim kendin gör:
http://video.google.com/videoplay?docid=8369956111082655856&q=dimmu+borgir
yalnız bu sansürsüz versiyonu önceden uyarayım;-)
:-P
-
abi bunlar tab. kimisi doğru kimisi yanlış, hemen hepsi eksik (bass, ritm,akorlar ve melodi ye dair tam düzenleme verilmiyor hiçbir zaman) ve notaların zaman bilgisi yok.
-
http://video.google.com/videoplay?docid=8369956111082655856&q=dimmu+borgir
ben sevmedim... kuru gürültü yapıyorlar. bunu kendileri de biliyor olmalı ki dikkat çekmek için hatun kişilerin orasını burasını açmışlar, başka türlü satış yapma şansları yok anlaşılan. aradaki farklı anlamak için biraz gerçek müzik dinlemekte, hatta klasik gitar, piyano gibi aletler çalmakta fayda var. ondan sonra dönüp elektro gitar çalacak olan yine çalsın. müzik nedir nasıl olmalı bilip ona göre çalar hiç olmazsa.