-
istiklal marşımızın bestesi hakkında!!! prozodi..
"bir yanlışı dile getirip düzeltmeyi istemek hiçbir zaman doğruların, olmazsa olmazların değiştirilmesine ön ayak olamaz olmamalıdır, o zaman hiçbir yanlışın üzerine gidilemez ki bu ülkede,"
evet gidilemez.. işte bu yüzden de bu haldeyiz ya. yazık yavrularım kanunda açık bırakmamak için binlerce made koyarlar.. oysaki bi ingiltere sadece 80 madde ile işi bitirir... bu bir olguyu çıkarına kullanıp kullanmamakla ilgilidir..
sonucunda bu ülkede bunu çıkarına kullanmak isteyençok kişi olucaktır.
en iyi örneğiyse geçen zamanlarda bayrağın şeklinin değiştirilmesinin talep edilmesidir..
-
evet gidilemez.. işte bu yüzden de bu haldeyiz ya.
çok haklısın gerçekten bu halde olmamızın tek sebebi korkaklığımız, ayrıca bir olguyu çıkarına kullanmak isteyen insanlar sadece bizde değil bütün dünyada var, birinin çıkıpta bayrağın şekli değişsin demesi rejime zarar vermez bu iş o kadar basit değil,önemli olan çoğunluğun fikridir,mesela almanyada bir tartışma çıktı geçen günlerde;Yeşiller Partisi'nden Ströbele, "Alman milli marşı Türkçe de okunabilmeli diye bir öneri sundu,Yapılan anketlerde de Almanların çoğunun öneriye karşı çıktığı anlaşıldı.
sonuçta tartışmada bitti ve almanya da rejim hala yerinde
-
Ayrıca bu tartışmanın siyaset meydanı havasına bürünmesini de istemiyorum zaten ilk yorumda da yazdım ben marşın bestesinin müzikal açıdan eleştirilmesini istiyorum.
-
İstiklal Marşı bu milletin bağımsızlığını kazanmak için katlandığı acıları çok güzel yansıtmaktadır. Diğer ülkelerin marşlarını dinlersen ne demek istediğimi rahatça anlayabilirsin.
Ayrıca Müzikal açıdan oldukça güzel bir marş.
Sanırım takıldığınız nokta sözlerle olan uyum, yanlış bir düşünce şekli sonuçta profosyonel şekilde dinlenmesi gerekir. Sokaktaki adamın söyleyişiyle müzikal bir eleştiri getirilemez. Profesyonel koro ile söylenen sözler ve bestenin uyumu mükemmele yakındır.
İnişler çıkışlar, ve tizler de İstiklal MArşını diğer bütün marşlardan ayırarak büyük bir duygu yoğunluğu katmaktadır.
-
Zaten İstiklal Marşı eksik ölçüyle başlamakla kafadan prozodi hatasına düşüyor... Bir parça asla kuvvetsiz zamanda başlayamaz batı müziği kurallarına göre... Sonra İstiklal marşı nın sözleri nota değerleriyle uyumlu değil... Biçok sözcüğün son hecesi kuvvetli zamana denk geliyor. Oysa kuvvetli zamanda sözcüğün ilk hecesi yer alır daima... Şunu söyleyebilirim ki; İstiklal Marşı nın bestesi çok iyidir..Hele 4 sesli söylendiğinde etkileyiciliği daha çok artar... İstiklal Marşı ndaki biçok hata kapatılabilir niteliktedir.
-
İstiklal Marşı bu milletin bağımsızlığını kazanmak için katlandığı acıları çok güzel yansıtmaktadır.
iyi de ben zaten sözlerini eleştirmedim ki hiç bence daha iyisi olamazdı zaten, dinlerken de okurken de gözlerim yaşarır, hassasiyetim de bu yüzden zaten, bestesinin o duyguyu pekiştimesi lazım, ama pekiştirmek yerine azaltıyor, çünki cümlelerdeki anlam bütünlüğü bozuluyor besteyle
-
değiştirilmesi fikrine katılıyorum ...en basitinden insanın ülkesinin marşını şöyle haykırarak çoşkuyla söylemesi gerektiğinde daha ikinci kıtaya geçmeden insanın nefesini kesiyo söylenmesi zor bestesi hatalı zorlama bağırmayla oluşan çığırtkan koroyu da düşünürsek değişmesi yerinde olurdu ...zor ama imkansız değil
şunu da eklemeliyim bu beste ne kadar hatalı da olsa duygu yönü olan bi beste yani en azından benim için..
-
Bence İstiklal Marşı'mızın bestesi gayet güzeldir. Olimpiyatlarda veya maçlarda Milli Marşımız çalarken insan birden duygulanıyor, o ruha sahip bir besteye sahip. Diğer ülkelerin marşları tekerleme gibi geliyor insana(tabi biraz da uzak olduğumuz için). Bence bu konu gereksiz bir ayrıntı. Kapanması lazım.
-
Demek ki senden başka yaklaşık 47 insan bu konuyu gerekli bulmuş ve tartışıyoruz.. Sözleri bestede hissedemiyorum.Sözleri okuyunca başka duygular alıyorum, ama bence en "mekanik" marş bizimki.. Çoğu marş kendi yerel melodilerinden yararlanırken ben İstiklal Marşımızın melodisine biraz dahi olsun benzeyen bir melodiyi hiçbir halk şarkımızda duymadım.İstiklal marşımızın bestesinin bizim halk şarkılarımızla hiçbir alakası yok.Bu beste, sözleri ezdiği için ve bizi yansıtmadığı için bence böyle bir milletin marşı olmaya layık değil.
-
insanın milli marşının müzikal kalitesini irdelemesi gereksiz bi ayrıntı ve kapanmalı öylemi!!! bravo size:)
o zaman ben size garajda var olan çook gerekli! forumlardan bi kaç örnek vereyim:
1.şok ibrahim tatlıses bıyığını kesti
2.hangi diziyi izlersin
3.banu alkanın mucize vokali
4.sahnede erotizmi hangi grup daha çok yansıtıyor... v.s. v.s.
daha bunlar gibi yığınla kaliteli konu var garajda oralara takılın engin bilgilerinize yeni şeyler eklensin
..eh bizde ne yapalım böyle saçma şeylerle uğraşırız buralarda:)