-
1924 ten önce varmıydı peki? nalan81, biz bestenin çekici olmayan ve iyi olmayan bir beste olduğundan dem vuruyoruz sen milliyetçilikten bahsediyorsun demek istediğim bu.ne yazdığın önemli değil bu benim fikrim.son yazdığına cevap verdim ben zaten .80 sene önce insanlar bunu söylemiş ve benimsemiş olabilir.ama şimdi bak bir çevrene kim içinde hissediyor ki bu ezgiyi?şiir tamam o na diyecek yok...ama beste yetersiz.ayrıca 1930 ya da 24 farketmez- ki resmi kabul 30 du sanırım-,bu beste türk motifleri ta-şı-mı-yorrr.hisedemiyor kimse. ben müzisyenim seni bilmiyorum ama hassasım bu konudda ki besteciyim.olmuyor söyleyemiyor kimse doğru düzgün çok zor normal birinin söylemesi için tam manasıyla..satadlarda komedi oluyor milli maçlarda hiç izlemedinmi senkron u olmayan tek milli marş:)
-
sonuçta bu bizim milli marşımız ,simgemiz böyle bişeyi değiştirmek ne kadar mantıklı ya?
bir milli marşta müzik kuralları değil milli değerler ön plandadır eğer bahsettiğiniz gibi olsa her hafta yeni bi marş koysunlar en kaliteli marşlarda bizim olsun...
-
ben sadece 1930 dan önce de resmen kabul edilmiş bir bestenin olduğunu yazdım. bunun milliyetçilikle alakası yok,(milliyetçilikden dem vurdugum mesaj sana değil, 1930 dan önce milli benlik kavramı yoktu diye yazan arkadaşa verilmiş bir cevaptı)
mehmet akifin şiirinin resmen kabulünden sonra bir de beste yarışması düzenlendi ve
1924 yılında Ankarada toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatayın bestesini kabul etti.(bu bir resmi kabuldür) Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngörün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu.
Bestenin yetersiz olduğunun fazlasıyla farkındayım ki bunu tartışmaya açtım, beste konusundaki düşüncelerimiz aynı,sözlerdeki anlam bütünlüğü kayboluyor besteyle,müzisyen değilim ama öğretmenim o yüzden bende çok hassasım bu konuda ve hafta da iki kez yaşıyorum okulumda komedinin alasını;öğrencilerin çoğu umursamıyor, umursayanların nefesi yetmiyor, sözler yanlış okunuyor daha neler neler...
-
"korkma sönmez bu şafak
larda yüzen alsancak
sönmeden yurdumun üstünde
tüten en son ocak o be
nim milletimin
yıldızıdır parlayacak o benim
dir o benim milletimindir ancak"
heceleri notalara göre böldüm ve bakın bu çıktı, bir de lise kitabına bakın nasıl yazıyor.anlamak çok kolay ki istiklal marşı bir prozodi hatası örneği. 10. yıl marşı beste olarak milli marş olmaya çok uygunmuş sanki. tabi yapacak bişey yok artık..
-
seninki çok kutsal bir görev...böyle öğretemnlerle bilinçlenmeli işte yeni nesiller tebrikler:)
-
kesinlikle katılıyrum 10.yıl a yüzde yüz destek veriyorum .şimdi bile geç değil aslında bence 10.yıl kabul edilmeli mükemmel bir beste mükemmel duygular taşıyor tam bir marş...
-
milliyetçiliği senden öğrenmeyecek kadar seviyorum ülkemi.. milli benlik yoktu'dan kastım, evet o zamanlar belli bir marş vardı ama bunu kimse söylemiyordu. o marş Türkler'den çok Osmanlılara aitti çünkü o dönemden yeni çıkılmıştı ve o dönemin izlerini taşıyordu. Ülkede çok fazla azınlık vardı, Türk milleti henüz o kadar güçlü değildi. milli marşa çok da önem verilmiyodu. beğenilmeyip değiştirilmişse, değiştirilen eskisinden daha iyi demektir. kendi elinle yazmışsın değiştirildi diye. demek ki eskisi kötüymüş ve daha iyisiyle değiştirmişler. neden daha kötü bi besteyle değiştirsinler ki? mantık hatası var bi kere.. öğrencilerin umursamamasını komedi olarak görüyorsak vay halimize..
-
Ben de biliyorum orada NE olacak ama millet daha şiiri doğru düzgün bilmediği için E okuyor her neyse bence şiir mükemmel ama beste vasat.
-
yarışmaya katılan diğer besteleri dinlemelisin bence
-
belki 100.yıl marşı olayı kotarır da onu milli marş yaparız..fakat hakkaten 10.yıl marşı olmalı milli marş!