Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

hip hop ve rap hakkındaki dusunceleriniz..

• hipotezrp • 22 Mart 2007 21:03 • #524522
    sonuçta rap müzik türü olarak geçiyor ve bunu yapan çok fazla insan var buna önem veren de çok fazla.birisi çıkıp da rap müzik değildir demesi yanlış.
  • Necrophilliac • 22 Mart 2007 21:07 • #524524
    Kastettiğim müzik türü olarak nerede geçtiği.

Bunu yapan binlerce insan var ve hepsine de saygım var.Buna bir sanat değildir demek büyük hata.Sonuçta kendilerinden bir şeyler koyuyorlar, kendilerini ifade ediyorlar.İsteyen bu mesajıma saçmalasın ama önce daha önce de belirttiğim gibi post-modern sanatları bi' incelesin.Bireyin kendini ifade ettiği her şey sanattır ama müzik değil.
  • syarar • 22 Mart 2007 21:16 • #524525
    Ben sanat değeri taşımadığını da söyleyerek bir adım öteye gidiyorum... Çünkü bu şeyde yaratıcılığın pek de önemli olmadığını çünkü zaten çok da güzel yazılar yazamadıklarını görüyorum...
    Bir köşe yazısından farksız rap dedikleri sadece biraz ritme bindiriyorlar komedi bence...küfür eden insan da kendini ifade etmiş olur... küfür etmek bir sanattır o halde...bence ters bir mantık seninki..emek harcanmış bile olsa sanat değeri taşımaz yaptıkları...
    ha buna post-modern sanat diyorsanız diyeceğim birşey yok...
  • SlipknotSlave • 22 Mart 2007 21:25 • #524526
    küfretmek bir sanattır.

www.myspace.com/dethkrush
  • cthulhu88 • 22 Mart 2007 22:17 • #524527
    Katılmadığımı ifade etmem gerek.Söyleyişin bende uyandırdığı haz da önemlidir sadece yazılanların yanında.Ayrıca müzik enstrümanla yapılandır cinsinden dogmatik dşünceye karşıyım ki ensrümanla yapılan rap şarkılarını bu sanat,bu değil diye ayırmalı mıyız bu durumda?Ayrıca sende o hazı uyandırıp bende uyandırmaması onun sanat olmadığını göstermez çünkü bu durumda hiçbirşeyin sanat olmadığını kanıtlayabiliriz
    Sanat tanımının spesifik bir anımı varsa bildiriniz zira benim bildiğim sanat,nsanda haz uyandıran,zihnin düşündüklerini uygulamasıyla açığa çıkan,seri üretim şeklinde sunulamayan,tek olandır diye tanımlayabiirim,yanlışm varsa düzeltebilirsiniz.Üerinde yeterli bilgiye sahipseniz ve yeterince düşünebilirsiniz modern ya da değil hip-hop ve rap'in yukarıdaki tanıma göre sanat olduğunun farkına varabilirsiniz ki dediğiniz mantıkta rock müziği de ilk çıktığında o da post-moderndir dönemine göre.Saygılarımla.
  • syarar • 22 Mart 2007 23:33 • #524535
    O halde herkes sanatçıdır...Herkes onların yaptığını yapabilir çünkü...
    Bahsettiğim şey haz değil güzellik derken taşıdığı estetik değer...Keza her haz uyandıran şey sanat değildir bence... Dediğim gibi estetik değer taşımalıdır.. sonu aynı heceleri sıralamak ne derece yaratıcılıktır ör.

ben bugün okula giderken
    ne çok geç ne çok erken
    yürürken iki kız gördüm geçerken
    ağzım sulandı onlara bakarken

(ben yazdım =)her hakkı saklıdır)

ben bunun altına iki beat koyarım iste rap... ben sanatçıyım o halde.. çünkü bundan da haz alacaklar vardır eminim...
  • Single_FACTOR • 22 Mart 2007 23:35 • #524537
    Vitaminin yaptıklarına sanat diyen bir anlayışsa bu o da sanattır.
  • cthulhu88 • 23 Mart 2007 00:53 • #524541
    Bana görede "ah çikolata" ve türevi sözler berbat.Her rap yapan süperdir ifadesini kullanmadım.Nasıl zakkum ve türevi gibi saçma sapan gruplar varsa piyasada bu tür cümlelerle işini yapanlar da var.Her ne kadar rap söz ağırlıklı bir müzik türü olsa da...Onları savunmuyorum sadece ana hatlarını savunuyorum bu türün.Ayrıca bu yazdığınla yetkin bir "şair" olduğunu düşünüyor musun o halde sözlerine baştan aşağı katılırım.Ayrıca her haz uyandırandan sanat diye bahsetmedim sadece benim yapabildiğim(ya da uydurabildiğim diyelim :) sanat tanımına göre değerlendirme yaptım ki daha önce de dediğim gibi eksik olduğunu hissediyorsanız düzeltin.Ayrıca estetik değer yargıları da öznel olduğuna göre bu konuda fikrimizi belirtirken "iddialı" olmayan bir üslup kullanmalıyız kanımca çünkü bu doğru ya da yanlış bir ifade değildir.Bu söylenenlerin sokaktaki insanın o pek şikayet edilen "Rock müzik ve türevleri kafa şişirir.Ben bunlara müzik demem bla bla bla..." ifadesinden farksızdır.
  • HereticSlave • 23 Mart 2007 01:15 • #524544
    sanat yapan herkes sanatçıdır.. dikkatini çekerim "-abilen" değil "-an" yani sanat yapabilecek kapasitede olmak sanatçı olmayı beraberinde getirmez.. sanatçı olabilmek için sanat icra etmek gerekir.. dediğinde haklısın her haz uyandıran şey sanat değildir.. ama sanat sadece haz da uyandırmaz.. ayrıca sonu aynı heceleri sıralamak yaratıcılık değilse şairlerimizin çoğu yaratıcı değil?! rape gelince.. bilmiyorum ne kadar rap dinledin ama emin ol ki rap senin düşündüğün kadar basit değil..

sanatın estetik değer taşıması olayını unutmuşum:
    bence sanat estetik değer taşımak zorunda değil.. goregrind müziği ele alalım; sözler iğrenç ve müzik de resmen gürültü değil mi? ama bu bazı insanlara haz veriyor ve bu bir müzik türü, müzik de sanat olduğuna göre, goregrind da bir sanattır.. demek ki estetik değeri olmayan şeyler de sanat olabiliyormuş..
  • syarar • 23 Mart 2007 07:33 • #524550
    Evet berbat;ama birileri beğeniyor(maalesef)o sanat...Çünkü müzik(maalesef) Peki ya rap ne? Ama kategorize etmeyelim çünkü o daha post modern, zamanla yerini bulur ve oturur...Üstündeki makale(?) sayesinde edebiyat,altındaki "çıs?-tak!!"lar sayesinde müzik diyebilirim ben...Ve ben iddaa ediyorum ben rapçiyim diyenden daha iyi yazı yazarım.*/*.
    Ha asla kendime sanatçı diyemem...(*niye*) Ama en iyi rapçiden daha iyisini yaparım...Birçok kişi de yapar.Yapıyor da.Yani bu iş için yeteneğe gerek yok.Ama sanat bu kadar basit olmamalı..

Ve Evet senin sanat tanımına göre yazdığım bir cevaptı
    benim*sanat*tanımıma göre değil... Ama rap'e göre uyarladığın bir cevap olduğu için ben de sanat tanımımı rapin dışına çıkardım =)

Biraz Sanatı taradım ve bunları buldum bak bu ben..

*bana "göre" sanat*
    Başat Biçim Görüşü

Clive Bell, 1914 yılında Cezanne'dan etkilenerek yazdığı Sanat ('Art') isimli kitabında sanatın başat biçim ('significant form') olduğunu savunmuştur. Bell'e göre her biçim bu klasmana girmez, çünkü önemli olan çizgi, şekil ve renk ilişkilerinin kendi aralarındaki kombinasyonudur. Bu görüş temsilin sanatsal beğeniye etki etmediğini söyler. Sanatı tamamen estetikle bağlantılı olarak tanımlayan bu görüş, 20.yy'da Marcel Duchamp, Andy Warhol, Josef Beuys gibi bildiğimiz anlamda estetik nesneler üretmeyen, görünümden çok kavramlara önem veren sanatçıların eserlerini kapsamadığından, günümüzde, zamanında olduğu kadar etkili değildir.

Adına ve yukarıdaki yazdıklarına göre yazıyorum bu da senin görüşün sanırım...Sana göre de kesinlikle eksik,ama sadece sanat ta görecelidir;onu belirtmek için yazdım...

Kurumsal Sanat Görüşü

Kurumsal sanat kuramı, Weitz'ın N.eo-Wittgenste.in'cı görüşünü reddederek sanatın tanımlanabileceğini ileri sürer.Bu fikir George Dickie tarafından ilk olarak 1973'te ortaya atılmıştır.

Dickie’nin ilk tanımı, Arthur Danto'nun da sanat dünyası fikirlerinden etkilenerek aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur:

Sanat eseri:

Bilinçli olarak insan elinden veya fikrinden çıkmadır.

Belli bir sosyal kurum (sanat dünyası) adına hareket eden kişi veya kişiler tarafından, bazı kısımları hakkında fikir birliğine varılmış olunmalı, beğeni kazanmaya aday olmalıdır.

Demek ki sanat bana göre ve sana göre de değişiyormuş.. O halde hergün yeni türler doğacak(ki öyle) çünkü insanın doğası sonucu sürekli farklılaşıyor
    ve farklı düşünmeye başlıyor..Artık soylular ve köleler diye birşey yok..
    insanlar çok çeşitli ve çok sanat türü kapıda..Çünkü çeşitli insanlar,çeşitli düşünüp,çeşitli duygulara girip,çeşitli eserler oluşturacak...Ama bu bana ters sanırım şimdi bana hep dalga geçtiğim muhafazakar kitleden olduğumu hissettiriyor.

PS: */*(Özel ilgin varsa...Yanlış anlama ama k6192 ye gelebilirsin)