Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Demo Kaydı İçin Öneriler.. Lütfen fikri olan herkes yazsın bişeyler...

• Webeffect • 29 Mayıs 2005 23:10 • #543596
    ya abi neden bu kadar kasiyorsunuz ki. Evinizde 24 bit ses kalitesinde kayit yapan bir ses karti yok mu. creative live 5.1 bile isinizi görür. hem kayitlarinizi kanal olarak yapmis olursunuz.. hemde kaliteli. biz çok yapiyoruz oyle. bütün enstrumanlar sirayla çaliyoruz. metronom esliginde.. sonrada ben mixliyorum parçalari. Fakat bura biraz aranje bilginizin olmasi gerek. bir kaç program kullaniyor olmaniz gerekmekte..
    fakat davulu kaydetmek her zaman çok zor olur. davul sorun çikarirsa. siz bütün gatar, vocal vs.. seyleri yapin. sonrada studyoda bir kere kayit yapin. onlari birlestirin olsun bitsin.
    ama dedigim gibi ses kartinin en az 24 bit kiyit yapabilmesi lazim. yoksa ses net olmaz..
  • fibonacci • 29 Mayıs 2005 23:25 • #543597
    Ne yani şimdi CD kalitesi dediğimiz şey net değil mi?(Hani 16 bit ya o)
  • Single_FACTOR • 30 Mayıs 2005 00:03 • #543601
    16 bit le 24 bit farkını insan kulağı ayırt edemez. o olay çok önemli değil.
    ayrıca net kayıt yapabilmek bit le alakalı değildir.piyasadaki tüm ses kartları zaten 16-24 bittir öyle olmasaydı bilgisayarda cd dinleyemezdiniz.
    profesyonel bir ses kartı kullanmadan s.Blaster gibi bir oyun kartıyla kayıt yapmak mümkündür. tek fark diğerinin asio driverda, samplerate, Latency de sorun çıkarıp kullanıcıyı kanser yapmasıdır.
  • imsomniac • 30 Mayıs 2005 01:52 • #543603
    ya abi creative live value 5.1 var, davulları FL studio'da yazıp cubase'e atarak kaydediyorum kendi çapımda bişeyler yapıyorum ama nedendir bilmem hep adını koyamadığım bi boşluk var şarkılarda.. soracığıma, hade kaydettim mixledim, cubasede güzel çıkan ses mp3e çevirince basları patlatıyo cdye atıp discmande dinliosun baslar duyulmuyo abuk subuk.. kıstas olarak almamız gereken nedir neye göre mixlemek gerekiyo çok muallakta o olay.. sora ses kısık oluyo nedense hep (benim beceriksizliğim olması ihtimali büyük tabi) duyulcak kadar açınca çatır çatır oluyo sesler.. yetenekmi yoktur nedir anlamadımki.. ayrıca öyle hane kaydediyorum öyle duruyo durumuda yok baya kasıyorumda, efektler tonlar hepsini teker teker ayarlıyorum ama yok yani ''işte bu!'' gelmiyo bi türlü..
  • Single_FACTOR • 30 Mayıs 2005 01:59 • #543604
    öncelikle ana çıkışı 0db nin üzerinde tüm seslerin peak yapmayacağıseviyeye ayarlaman gerek.
    enstrüman katıtlarını direk ses kartına girmek sesleri çatlatır.
    ilk önce bir pre-amp kullanman gerekli, daha sonra kaydedilen seslerin, kötü duyulan patlaya-cazırdayan kısımlarını temizlemelisin.
    multibant comperssör çok iyi iş görür ama sadece o yeterli olmaz. eğer sistemin güçlü değilse EQ lar comresörler patlar.
  • imsomniac • 30 Mayıs 2005 02:09 • #543605
    direk değil aslında ya, pre-ampta denmez tabi ama boss me-30 kullanıyorum bilgisayarla gitar arasında.. asıl işi efekt olsada pre-amp özelliğide var iyi ya da kötü.. bi de, çatlayan kısımları temizlemek dediğin ne? ne şekilde temizlemek?
  • Single_FACTOR • 30 Mayıs 2005 13:57 • #543609
    o çok basit anlatılabilecek bi konu değil programı iyi bilmek gerekiyor. Kaydettiğin kanal üzerindeki ses frekanslarını peak yapıp cazırdayan seslerin, frekanslarını bulup kısman gerekiyor.
  • Webeffect • 30 Mayıs 2005 18:05 • #543612
    evet 16 ve 24 bit arasindaki fark zor anlasilir ama ikisinide dinledigin zaman ardarda farki görürsünüz. 24 bit sesi temiz aliyor. 16 bit te ise kötü ses bozukluklari var.. hem cd kalitesi olayi farkli onlar studyoda yaptiklari çin sesi zaten en kaliteli sekilde aliyorlar..

ya sorun sadace bir demo ise. benim dedigim gibi 24 bit ile kaydedin. biz boyle çok demo çikarttik. valla çok güzel oluyor.. ben kendim bunlari yaptigim için bu kadar emin konusuyorum.. live 5.1 ile çok rahat bir demo yaparsiniz..
  • fibonacci • 31 Mayıs 2005 21:40 • #543642
    Neyse, 16-24 olayını bırakalım da. Nette biraz "mastering a u d i o" diye arama yapın, bulduklarınız çok işinize yarayacaktır. Bir arkadaşın bahsettiği "anlatamadığım bir boşluk" ise dinamiklerin sönük olmasından kaynaklanıyor. Bunun da çaresi master işlemidir. En azından miksi bitirdikten sonra kaydı bir kompresör'den geçirmekte her zaman fayda vardır. Kompresörün ayarlarını ise zevkinize göre deneyerek bulabilirsiniz, "en iyi ayar budur" diye birşey yok yani.
  • imsomniac • 1 Haziran 2005 02:02 • #543648
    kompresörden geçirme dediğin işi nası yapıcam peki? kompresör olarak neyi kullancam daha doğrusu? cubase'in içinde bunun için bi plug-in filanmı var (ya da plug-inmi bulup yüklücez) yoksa ayrı bi programmı kullancaz?