Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Niye toplumdan zorla soyutlanıyoruz?

• hiyerrapol • 9 Ağustos 2007 23:48 • #530358
    benim söylemek isteidğim toplumu umursamamak kadar büyük çaplı bi düşünce değildi. düşüncelerini paylaştığında seni anlamayacak insanları umursamamaktı. metal dinlemeyle bağdaştırdığım bir şey de değildi.

konu saptırılıyor sanırım.
  • CRN_CRN_ME • 10 Ağustos 2007 00:27 • #530359
    ...
  • delik beyin • 10 Ağustos 2007 02:11 • #530363
    metalciler düzgün insanlar değildir, çevresiye arası kötüdür ya da metal dinlemek mantıksız bir seçimdir diyen yok. sadece seni sırf metalci diye kötü göreni takmıycaksın diyorum o kadar..
  • Aria GalaCtiCa • 10 Ağustos 2007 10:52 • #530367
    5 saat sonra 14 saatlik vardiyam baslayacak ama uzun zamandir yazmak istedigim konu bu. Bu bana yarin neye patlayacak bilmiyorum ama bildigim tek sey konu hakkinda yazmak istedigim.

Milletce bayiliriz "Biz ırkçı değiliz" demeye Buna verilecek bir ton da ornegim mevcut. Aklima gelen ilk ornek: stadyumlarimizda asla seyircilerimiz maymun sesi cikarmaz, kimse sahaya muz falan firlatmaz. Aksine, zenci oyunculari bagrimiza basariz biz. Fani Madida, Daniel Atkinson, Daniel Amokachi, Pascal Nouma, Marco -pardon Mehmet- Orelyo* (o da Turk Milli takiminda oynadigi icin, Brezilya karsisinda Turk Milli takimi formasi giydigi icin bagrimiza basmistik, olayin tamamen kopyasini zamaninda Mustafa Dogan yapinca yuhalamistik biz de) Bizden görünüm olarak farklı olanlara, Çinlilere, Pakistanlılara sonsuz bir hoşgörü içinde yaklaşır toplumumuz. Bu sonsoz hosgoru icinde bir de ortak noktamiz varsa (mesela din) da o zaman tadindan yenmez iste. Imparatorluk geleneginden gelmemize bağlanır bu biraz da, asırlarca yetmişiki millet bir arada yaşadık ya, toplumumuz bir arada yaşama kültürünü benimsemiş ya... Nasil da ciktik isin icinden...

Bu kadar basit iste, "birarada yaşama kültürü" tanimimiz. Peki cidden bu kadar basit mi bu birlikte yasama kulturu?

Cumhuriyet döneminde biraz da o yılların şartları gerektirdiğinden ulke capinda tek tip insan yaratma ideolojisi, bu ulkede çok acı sonuclar dogurdu. Farkli goruneni severiz, bagrimiza basariz ama, ayni zamanda da tipki bizim gibi gorunenleri kategorize etmeye de bayiliriz:

"Kurt o adam"

"Alevilermis bunlar"

"Tuncelili, yaramaz"

"Sunniye kiz vermeyiz"

"Yozgatli fasist olur"

"Birak onu nasil vatandaş, Ermeni o"

Daha verilecek bir sürü ornegim var. Ama hepsi bizden. Bize benzer. Komplekslerimiz, dış dünyaya kendimizi ifade edemeyişimiz aynıdır. Yolda gördüğümüz zenciye gülümseyerek "welcome" demeyi biliriz de, bakkalımız 'Konyalı bir sofu' diye, iki sokak öteye gitmeyi de marifet sayarız.

Farklı görünene tahammül biz ama bize benzemeyene hosgoru cimriligi de bizde. Biz degil miyiz zamaninda Ermenisiyle, Azerisiyle, Cerkeziyle Anadolu'da birlikte yasayan ve bunu kivancla dile getiren. Ama gelin gorun ki -dini ve millet gibi buyuk farklari tamamen gectim- sadece saci ve sakali bizden fakli diye beraber yasamak, calismak zor geliyor bize.

Türk tipi ırkçılık dediğin bu işte. Kendine benzeyeni yok et... Cozum demeye dilim varmasa da olayin en kolay cozumu.

Gelelim olayin muzik boyutuna. Olay yine Turk tipi irkciliga geliyor. Zaten bu yuzden bu kavrami uzun uzun aciklama geregi buldum. Mantik basit, kendine benzemeyeni once disla, sonra sindir sonra da yok et.

Yaptigimiz yalnis da bu zaten, onlara benzememek. Onlara benzemiyorsaniz eger yapacaklari sey sizi uzaklarinda tutmak olur. Belki siz onlara benzeyenlerden cok daha iyi bir kiraci olacaksiniz, belki onlara benzemeyenlerden cok daha iyi bir performans sergileyeceksiniz, belki otobuste gordugunuz ayakta olan bir yasliya yer veren tek kisi siz olacaksiniz. Ama bu onlari ilgilendirmiyor. Onlara benzemiyorsan iyi bir kiraci olamazsin, iyi bir performans veremezsin.

Acizligin portresi bu. Kisileri secimlerine, yaptiklarina gore degil de kimligine gore degerlendirmek. Cunku secimleri yorumlayacak kapasiteleri yok, onlar da gorebildikleri yegane sey ile yargilayorlar insani. Ama dedigim gibi, onlar kimlikte yazili, onlari herkjes gorebilir.

Sacin uzunsa ib.esin, sakalin dovmen falan da varsa bittin olum sen, kafadan satanistsin. Metal dinliyorsan zaten oldun, dine imana sovuyorlar dinliyorsun sen de. Bunlari yapanlar kendi dinlerinin peygamberlerinin de sacinin ve sakalinin uzun oldugunu biliyorlar mi acaba...

Benim kisisel tercihlerim var, dis gorunusum ve dinledigim muzik asla degistirmiyor bunlari. Satanist gozu ile butun yolcular tarafindan yenecek gibi bakildigim otobuste bastonla ayakta zor duran bir adama yer veren tek kisinin ben oldugumu da bilirim ben.

Dedigim gibi bu metalcileri dislama politikasi milletimize ozgu irkciliktan geliyor. Bunu da aciklamaya calistim yuykarida, umarim yeterli olmustur.

*: dejenere Turkce, kulaklarin cinlasin
  • death_metal_e • 10 Ağustos 2007 15:26 • #530375
    ya anlamıyorum bendekini kayıtsız da kalamıyorum
  • bir_sakil • 10 Ağustos 2007 16:34 • #530376
    İnsan kendi kişiliğini yaşamalıdır. Yoksa başkasının hayatını yaşamış olur. Örneğin; bunalan, sıkılan insan kaçınca rahat bi nefes alır di mi, ben niye kaçtım deyip kendini sorgulamaz. Madem metalcisin?.. Bilmem anlatabildim mi?
  • Single_FACTOR • 10 Ağustos 2007 16:37 • #530377
    Erkekliğin 10/9 u kaçmaktır
  • death_metal_e • 10 Ağustos 2007 16:51 • #530378
    ben erkek diilimmm :-(
  • Single_FACTOR • 10 Ağustos 2007 16:54 • #530380
    Siz kalın o zaman
  • sadecemüzik • 10 Ağustos 2007 23:02 • #530385
    Eskiden metal müzik dinleyen kitle küçüktü. Şimdilerde bakıyorum da her ergenliğe giren metal-rock türü müzikler dinliyor. Dinlesinler, sorun yok. Artık gençlerin nerdeyse hepsi kendini "metalci" ilan ettiği için ebeveynler de bu müzikle ilgili az çok fikir sahibiler. Yani eskisi kadar yadırganmıyor. Ha diyeceksiniz ki yadırgayanlar da var. E burası Türkiye, olsun o kadar.